3 Mayıs 2024 Cuma

DSÖ: “Açlık ve Hastalık Gazze’de Daha Fazla Ölüme Yol Açacak”

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan açıklamada, “Açlık ve hastalık Gazze’de daha fazla ölüme yol açacak” denildi.

7 Ekim’den bu yana saldırıların devam ettiği Gazze’de kıtlık riski her geçen gün artıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan açıklamada, “Açlık ve hastalık Gazze’de daha fazla ölüme yol açacak” ifadeleri kullanılarak, “Açlık Gazze’yi kasıp kavuruyor ve bu durumun en çok çocuklar, hamile ve emziren kadınlar ile yaşlılar arasında Gazze genelinde hastalıkları arttırması bekleniyor” denildi.

Gazze’nin “felaket düzeyinde gıda güvensizliği” ile karşı karşıya olduğunu aktaran DSÖ, kıtlık riskinin “her geçen gün arttığını” vurguladı. DSÖ, “Gazze’deki nüfusun yüzde 93’ü açlık, yetersiz gıda ve yüksek düzeyde yetersiz beslenme ile karşı karşıya” ifadelerini kullandı. Her 4 haneden en az 1’inin felaket koşullarıyla karşı karşıya olduğunu aktaran DSÖ, bölgede insanların basit bir öğünü karşılayabilmek için mallarını satmaya ve diğer aşırı önlemlere başvurduğunu belirtti.

“GAZZE’DE BULAŞICI HASTALIKLAR HIZLA ARTIYOR”  

Gazze’de bulaşıcı hastalıkların arttığına dikkat çeken DSÖ, “Gazze’de halihazırda bulaşıcı hastalıklar hızla artıyor. Ekim ortasından bu yana 100 binden fazla ishal vakası rapor edildi. Bunların yarısı 5 yaşın altındaki küçük çocuklar ve vaka sayıları çatışmadan önce bildirilenlerin 25 katı. 150 binden fazla üst solunum yolu enfeksiyonu ile çok sayıda menenjit, deri döküntüsü, uyuz, bit ve suçiçeği vakası bildirildi. Birçok kişide sarılık belirtileri görüldüğü için hepatitten de şüpheleniliyor” dedi. 


Açlığın vücudun savunmasını zayıflattığına ve hastalıklara da neden olduğuna dikkat çeken DSÖ, “Yetersiz beslenme, özellikle hayat kurtarıcı sağlık hizmetlerine erişimin olmadığı bir ortamda çocukların ishal, zatürre ve kızamık gibi hastalıklardan ölme riskini artırır. Çocuk hayatta kalsa bile, büyümeyi engellediği ve bilişsel gelişimi bozduğu için yaşamı boyunca etkilerini görür” açıklamasında bulundu.


Emziren annelerinde yetersiz beslenme nedeniyle yüksek risk altında olduğunu ifade eden DSÖ, “0-6 ay arasında anne sütü bir bebeğin alabileceği en iyi ve en güvenli gıdadır. Bu, özellikle içme suyuna erişimin son derece kısıtlı olduğu durumlarda çocuğu beslenme yetersizliklerinden ve ishal gibi ölümcül hastalıklara yakalanmaktan korur” açıklamasını yaptı.

GAZZE’DE 4 BİN 500 KİŞİYE BİR DUŞ, 220 KİŞİYE BİR TUVALET DÜŞÜYOR

Saldırılar nedeniyle Gazze’de 1,9 milyon Filistinlinin yerinden edildiğine dikkat çeken DSÖ, “Bunların 1,4 milyondan fazlası aşırı kalabalık barınaklarda kalıyor. Bugün Gazze’de ortalama olarak her 4 bin 500 kişiye bir duş ve her 220 kişiye bir tuvalet düşmekte. Temiz su kıtlığı devam etmekte. Bu koşullar bulaşıcı hastalıkların yayılmasını kaçınılmaz kılmaktadır” dedi. 

DSÖ açıklamasında, “Zaten yeterince acı çekmiş olan Gazze halkı şimdi de açlık ve işleyen bir sağlık sistemiyle kolayca tedavi edilebilecek hastalıklar nedeniyle ölümle karşı karşıya. Buna bir son verilmelidir. Gıda ve diğer yardımlar çok daha büyük miktarlarda ulaştırılmalıdır. DSÖ acil insani ateşkes çağrısını yinelemektedir” ifadelerini kullandı. 

570 BİNDEN FAZLA KİŞİ FELAKET DÜZEYİNDEKİ AÇLIKLA KARŞI KARŞIYA

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) ise, Gazze’de 570 binden fazla kişinin felaket düzeyinde açlıkla karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

Merkezi Roma’da bulunan WFP’den saldırı altındaki Gazze’deki duruma ilişkin yapılan yazılı açıklamada, “Gazze’deki dört haneden biri şu an aşırı açlıkla karşı karşıya ve yeni ‘Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması’na (IPC) göre yeterli gıda, temiz su, sağlık ve sanitasyon hizmetlerine erişim sağlanmadığı takdirde kıtlık riski var” ifadesi kullanıldı.

WFP’nin Gazze’ye yönelik son gıda güvenliği analizi raporunda, Gazze nüfusunun tamamının (yaklaşık 2,2 milyon kişi) krizde ya da daha kötü düzeyde akut gıda güvensizliği içinde bulunduğu bildirildi.

Açıklamada, “IPC raporu, Gazzelilerin yüzde 26’sının (576 bin 600 kişi) gıda kaynaklarını ve başa çıkma kapasitesini tükettiğini ve felaket düzeydeki açlıkla (IPC Faz 5) karşı karşıya olduğunu vurguladı” ifadesi yer aldı.

IPC raporunda, “mevcut yoğun çatışma ve sınırlı insani erişim durumunun devam etmesi halinde gelecek 6 ay içinde kıtlık yaşanma riski bulunduğu” da bildirildi.

“BİRÇOK YETİŞKİN ÇOCUKLAR YEMEK YESİN DİYE AÇ KALIYOR”

Açıklamada Gazze’deki insanların, WFP personeline, günlerini çoğunlukla yemek yemeden geçirdiklerini ve birçok yetişkinin de çocuklar yemek yiyebilsin diye aç kaldıklarını söylediği aktarıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen WFP İcra Direktörü Cindy McCain, şu ifadeleri kullandı:

“WFP, haftalardır yaklaşan bu felaket konusunda uyarıyordu. Maalesef talep ettiğimiz güvenli ve düzenli erişim olmadan durum çaresiz. Gazze’deki hiç kimse açlık konusunda güvende değil. İnsanların açlıktan ölmesine seyirci kalamayız. Malzemelerin Gazze’ye ulaşması ve sivillerin hayat kurtaran yardımları güvenli şekilde alabilmesi için hemen insani yardım erişimine ihtiyaç var. Şu an en çok ihtiyaç duyulan şey barıştır. WFP, insani ateşkes çağrısını yineliyor. Dünya hayat kurtarmak için bir araya gelmeli.”

(KAYNAK: Anadolu Ajansı, İHA)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi