3 Mayıs 2024 Cuma

Ermeni Apostolik Kiliselerinde “Büyük Cuma” Ayinleri Gerçekleşti

29 Mart 2024 Cuma günü Ermeni Apostolik Kiliseleri’nde Kutsal Diriliş Yortusu öncesi “Büyük Cuma – Haçelutyun ve Tağum” törenleri yapıldı. 

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II. “Haçelutyun” (Rab İsa Mesih’in Haçlanması) Ayini’nde Samatya Altımermer Surp Hagop Kılhatir Kilisesi’ndeki törene riyaset etti. 

Cuma akşam saatlerinde ise Beyoğlu Surp Yerrortutyun Kilisesi’nde “Tağum” (Rab İsa Mesih’in gömülmesi) töreni gerçekleşti. Ayine Patrik Kadasetli Sahak II. riyaset etti ve vaaz verdi. 

Patrik Sahak II, Kiliseye gelişinde Kilise vakfı yöneticileri tarafından bahçede karşılandı ve yönetim kurulu odasına alındı. Patrik ve törende görevli din adamlarının kiliseye girmesi ve Rab’bin Duası ile ayin başladı. Din adamları sunak önünde diz çökerek dua ettiler. 

Girit Adası Ermeni toplumunun dini önderi Başepiskopos Yeznik Bedrosyan, Üstrahip Zadig Babikyan, Kilisenin din görevlisi Üstrahip Harutyun Damadyan, Peder Teotik Çetinkaya, Ermeni Katolik Kilisesi’nden Başrahip Vartan Kazancıyan ve Başrahip Haçik Kuyumcuyan, Beyoğlu Kilisesi Vakfı başkanı Nerses Topalyan ve yönetim kurulu üyeleri, Bazı kilise vakfı yöneticileri, PSYK başkanı Herman Kavafyan ve kalabalık inanlıların hazır bulunduğu ayinde ilahileri kıdemli okuyucu Tatyos Karapekmez yönetiminde kilise okuyucuları seslendirdiler. 

Tören sırasında Patrik Sahak II’nin okuduğu İncil parçasının ardından Rab İsa Mesih’in bedenini temsilen sembolik naaş kortejle kilisede ve bahçede dolaştırıldı üç yönde durularak İncil patçaları okundu, ardından sunak önüne getirildi. Daha sonra Patrik Sahak II, Ermenice vaaz verdi. Özetle Haç’ın Diriliş’in sembolü olduğunu. İsa Mesih’in ölümü ve dirilişi ile dünyanın galibi ölümü yendiğini. Ölümün karanlığında dirilişin parlak ışığının göründüğünü dile getirdi. 

Vaazların ardından okunan ilahiler, Patrik Hazretleri’nin “Bahbaniç” duası, hep birlikte söylenen Rab’bin Duası ve son kutsaması ile tören son buldu. 
Sonrasında bir gelenek olarak inanlılar, ilahiler eşliğinde, Rab İsa Mesih’i temsil eden sembolik naaşın altından geçtiler. Daha sonra yeni yönetim kurulu ve törene katılan din adamları Patrik Sahak II ile toplu fotoğraf çekildiler. 

Kilise töreninden sonra tüm inanlılar Kilisenin Naregyan salonunda oruç yemeğine davet edildiler. Burada Patrik Sahak II’nin söylediği yemek duası ile yemeğe başlandı.

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi