4 Mayıs 2024 Cumartesi

Ermeni Apostolik Kiliselerinde “Büyük Perşembe” Ayinleri

Ermeni Apostolik Kiliseleri’nde 14 Nisan Perşembe günü, Kutsal Diriliş Yortusu öncesi “Büyük Perşembe” törenleri yapıldı. Perşembe sabahı Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, “Intriyats Badarak” (Son Akşam Yemeği) töreninde Üsküdar Surp Haç Kilisesi’ndeki Kutsal Sunu Ayini’ne (Surp Badarak) riyaset etti ve vaaz verdi. 

Kutsal Sunu Ayini’ni kilisenin din görevlisi Peder Husig Hergelyan sunarken, ilahileri Kilisenin diyakos ve okuyucuları seslendirdi. 

Akşam üstü Patriklik merkez Surp Asdvadzadzin Katedrali’ndeki “Vodınlıva” (Ayak Yıkama) törenini Patrik Kadasetli Sahak II gerçekleştirdi. Tören, Patrik Hazretleri’nin ve İsa Mesih’in 12 öğrencisini temsilen Horan’da bulunan 12 çocuğun birlikte söylediği Rab’bin duası ile başladı. Okunan İncil parçaları, dualar ve ilahilerin ardından Patrik Hazretleri diz çökerek 12 çocuğun ayaklarını yıkadı ve onları kutsadı. Ardından Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Türkçe vaazından bazı bölümler şöyle;

”Tanrı’nın istediği düzen, dünya, Tanrı’nın tasarladığı insanlık böyle bir insanlık değil. Siz hepiniz kardeşlersiniz, hepiniz Tanrı’nın çocuklarısınız, bu dünya Tanrı’nın sofrası herkese yetecek kadar var ve herkes oraya oturmalı ve oradan tok kalkmalı. Herkesin yüzü gülmeli, herkesin hakkı verilmeli, insan insanın dostu olmalı, insan insanın kurdu olmamalı.

İsa’nın ayakları yıkaması töreni, bizim toplum hayatımızı kökünden değiştirecek bir bilgelik, bir anlam içeriyor, o da hizmet ruhunun en önemli olduğudur, hizmet edenin en büyük olduğudur, af edenin en güçlü olduğudur, ilk önce özür dileyenin en cesur olduğudur. Biz bu gerçekleri öğreneceğiz.

Hayat bana az verdi demekten vaz geç. Ortaya çık ve de ben hayata ne verebilirim, başkasına ne verebilirim. Tanrı bana verdi şimdi ben başkalarına ne verebileceğim. Halkıma, kiliseme, insanlığa, ülkeme ne vereceğim, büyümek,olgunlaşmak budur. Tanrı bize alçak gönüllü olmayı öğretsin. Alçak gönüllü olmanın hizmetten geçtiğini öğrenelim, bize hizmet etme gücü ve cesareti versin, hizmet ettikçe Tanrı’nın gözüne girdiğimizin farkına varalım.”

“Latsi Kişer” (Elem Gecesi – İsa Mesih’in Getsemani bahçesinde Yehuda tarafından ihanete uğraması ve tutuklanması) töreninde, Patrik Kadasetli Sahak II. Kumkapı Patriklik Merkez Surp Asdvadzadzin Kilisesi’ndeki ayine riyaset etti ve vaaz verdi. İncil parçalarının, duaların ve ilahilerin okunmasının ardından kilisenin tüm ışıkları söndürüldü ve hep birlikte 40 kere “der voğormya” (Merhamet Tanrım) söylendi, sonrasında karanlıkta, Patrik Hazretleri Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Vaazlarında Tanrı’dan merhamet dileyerek yakarışlarda bulundu. Türkçe vaazdan bazı bölümler şöyle:

”Sevgili kardeşlerim bu karanlık bize kendi karanlıklarımızı hatırlatıyor, yüreğimizi sıkan, büzüştüren zorlukları hatırlatıyor.

İşte biz bu karanlıkları böyle karşılıyoruz imanımızla, ellerimiz göğe açılmış Rab’bin ismini çağırarak, O’na güvenerek. Efendimiz İsa Mesih’in yaptığı gibi.

Hangi karanlıklar seni bekliyor bilmiyorum, maddi karanlık kolay düğmeye basarsın ışık gelir ve aydınlanırsın. Ama ruhsal karanlıklar onlar çok daha derin, onlar için başka bir ışık lazım, yüreğinde parlayacak iman ışığı lazım, dua ile karşıla sıkıntılarını.

Hiç bir karanlık yüzde yüz karanlık değildir, hiç bir sorun sonsuza kadar sürmez, her gecenin bir sabahı vardır, ölümün bile çaresi vardır Tanrı’nın gözünde, öyleyse cesaretlenin, yüreklenin, bütün karanlıklarınıza dönün ve deyin ki ey karanlık senden büyük Allah’ım var benim, ne mutlu o Tanrısı olanlara. Onlar İsa Mesih gibi karşılayacaklar karanlıklarını ve zorluklarını.

Korkmayın, bütün zorluklardan, kötülüklerden büyük Tanrı’nız var. İncil’in dediği gibi; Tanrı bizimleyse bize karşı kim vardır. Bizde olan dünyada olandan büyüktür. Bu gecenin size en büyük armağanı o olsun, dua etmenin değerini anlayın, çünkü sadece dua eden insanlar Tanrı’yı hissedebilirler. Sadece Rab’leri ile birlikte olanlar korkuyu alt ederler. Öyleyse dua etmeyi öğren.

Ey Rab bu karanlık gecede en büyük ihtiyacımızı sana söylüyoruz. En büyük ihtiyacımız Sensin. Hayatımızdaki en büyük eksiklik Sensin. Sen az olduğun için her şey azalıyor, soframızın bereketi gidiyor.

Rab sen bütün yaratılışı tek bir sözle yaratmaya başladın, o sözü tekrarla bize, dedin ki “ışık olsun” , ışık olsun Rab her tarafta ışık olsun, gökte, yerde, içimizde, ruhumuzda, insanlar arasında ışık olsun aydınlık olsun. Amen.”

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi