4 Mayıs 2024 Cumartesi

Gazze’de Kültürel Miras da Yok Ediliyor

Kutsal Kitap’a göre, Kutsal Topraklar olarak geçen bölgede yaşanan saldırılarda Filistin’in kültürel mirası doğrudan hedef alınarak onlarca tarihi yapı yok edildi.

Gazze’nin tarihi ve kültürel mirası da doğrudan hedef alınmaya devam ediliyor. Kutsallara yönelik saldırılarında ayrım gözetmeden yapılan bombardımandan çanların çaldığı kiliseler de kurtulamadı.

Gazze Şeridi, tarihi Filistin topraklarında tarihi eserlere olduğu gibi, Hristiyanlığın da en eski dini yapılarına ev sahipliği yapıyor. 

7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi genelinde 9 yayınevi ve kütüphane yerle bir edildi; 21 kültür merkezi, 3 sanat ve yapım stüdyosu ile Eski Şehir bölgesinde kilise ve müzeler dahil 20 tarihi yapı kısmen veya tamamen yıkıldı.

Abluka altındaki Gazze Şeridi’nde yerleşim yerleri, hastane, okul, kilise, demeden 2 aydır düzenlenen saldırılarda 7 bin 112’si çocuk, 4 bin 885’i kadın toplam 16 bin 248 Filistinli öldürüldü, 43 binden fazla kişi yaralandı.

Anadolu Ajansı (AA) muhabirinin, Filistin Kültür Bakanlığı ve resmi haber ajansı WAFA kaynaklarından derlediği bilgilere göre, saldırılarda yıkıma uğraya tarihi ve kültürel yapılar arasında öne çıkanlar şöyle:

Aziz Porphyrius Kilisesi

Gazze kentinin güneyindeki Zeytun Mahallesi’nde bulunan ve 4. yüzyılda inşa edilen Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi, “dünyanın en eski üçüncü kilisesi” olarak biliniyor.

Gazze’de yerinden edilmiş yüzlerce Hristiyan’ın sığındığı kilise, bombardıman sonucu yıkıldı. Saldırıda, kiliseye sığınanlar Gazzeli Hristiyanlardan 18’i yaşamını yitirdi. Yeruşalim’deki Anglikan Kilisesi’ne bağlı Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi, 17 Ekim’de bombalandığı ve yüzlerce kişinin ölümüne yol açtığı El-Ehli Baptist Hastanesi’ne yaklaşık 250 metre mesafede yer alıyor.

Refah Müzesi

Gazze Şeridi’nin güneyinde yer alan ve tarihi eserlere ve kültür merkezine ev sahipliği yapan Refah Müzesi, 11 Ekim’de düzenlenen hava saldırısında yerle bir oldu. Müzedeki sikkeler, bakır ve toprak eserler gibi “paha biçilemez” tarihi eserler enkaz altında kaldı.

Müze Müdiresi Dr. Süheyla Şahin, yıkımın ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “büyük emeklerle kurulan müzede taş taş üstünde kalmadığını” belirtti.

Bizans Kilisesi

Bilad-ı Şam bölgesinin en eski kiliselerden biri olan, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliye beldesindeki Bizans Kilisesi, miladi 5. yüzyılda inşa edildi. Kilise, yapılan bombardımanda tamamen yerle bir edildi.

Aziz Hilarius Manastırı

Gazze Şeridi’nin orta kesimindeki Deyr el-Balah kentinde yer alan tarihi yapı, Bizans döneminde Aziz Hilarius’un (miladi 278-372) Filistin’de yaptırdığı ve ölümüne kadar ikamet ettiği ilk Hristiyan manastırıdır. Yaşanan hava saldırılarında bir bölümü bombalanan tarihi yapı, Filistin’de hala ayakta olan en eski manastırdı.

(Kaynak: Anadolu Ajansı)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi