3 Mayıs 2024 Cuma

Hristiyanlar Kitlesel Katliamları Protesto Etti

Nijerya’da aşırılık yanlıları tarafından Hristiyanların öldürülmesini protesto edenler, sıcak ve güneşli bir havada seslerini yükseltti. Plateau Eyaleti’nin başkenti Jos’ta bir araya gelen protestocular, ‘Hristiyan Zulmüne Son Ver’, ‘Cinayetleri Durdur’ ve ‘Adalet İstiyoruz’ yazılı pankartlar taşıdı.

Uluslararası Hristiyan Kurumu (ICC) çalışanı, protestocuların, Fulani militanları karşısında hükümetlerinin başarısızlığı nedeniyle duydukları hayal kırıklığına şahit oldu. Protestoyu düzenleyen ve Irigwe grubunun lideri olan Ezekiel Bini, son 6 yıl içinde 600’den fazla Hristiyanın öldürüldüğünü, 24bin kişinin herhangi bir yardım almadan yerinden edildiğini, buna karşın Fulani militanlarından hiçbirinin tutuklanmadığını ve zulüm gören Hristiyanlara yardım edilmediğini söyledi. 

Plato Eyalet Hükümeti Sekreteri Prof. Danladi Atu, protestoculara yetkililerin herkes için adaleti sağlayacağına dair söz verdi. Plateau Eyalet Polisi Halkla İlişkiler Sorumlusu Gabriel Ubah ise, polisin faillerin tutuklanmasını sağlamak için olayları araştırdığını söyledi. Bu yıl içinde 33 kişinin hayatını kaybettiğini, 200 evin yakıldığını ve tarım arazilerine zarar verildiğini söyleyen Bini, 2 Nisan’da Plateau Eyaleti’nde düzenlenen bir festivalde çoğu çocuk, on beş kişinin öldürüldüğünü hatırlattı. Hayatta kalmayı başaran 19 yaşındaki Zongo Roy, saldırganların hepsinin Nijerya ordusunun üniforması giyen Fulani militanları olduğunu söyledi.

Irigwe Womens lideri Tina Daniel, ‘‘Fulani militanları, bu yıl aile üyelerimden on kişiyi öldürdü, evimi yaktı ve gıda malzemelerimi yok etti. Bini aşkın dul ve iki bin yetim var, ancak onlara yardım edecek kimse yok’’ dedi.

On beş kişinin hayatını kaybettiği Plateau Eyaleti’nin Miango bölgesinden Samson Rivi, ‘‘Halkı ve mülkleri koruyamayan Nijerya ordusu, sayısız kez başarısız oldu. Saldırganların tutuklanmaması nedeniyle her gün bu zulme maruz kalıyoruz. Fulani militanları 15 kişiyi katlettikten sonra askerler olay yerine geldi. Nijerya ordusundan ve hükümetten memnun değilim’’ dedi.

2 Nisan 2012’de Nijerya Ordusu, kültür festivali kutlamaları sırasında polis memuru ile bazı katılımcılar arasında yaşanan yanlış anlaşılmanın ardından dokuz köylüyü katletti. (persecution)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi