4 Mayıs 2024 Cumartesi

İncil, Yağma İddiasıyla Müzayededen Çekildi

Etiyopya Büyükelçiliği’nin 19. yüzyılda İngiliz kuvvetleri tarafından yağmalandığını açıklamasının ardından bir İncil müzayededen geri çekildi.

Parşömen kaplı İncil, Dorset’teki Busby Auctioneers and Valuers’da açık artırmadaki eşyalar arasındaydı.

Ancak müzayede evi, büyükelçiliğin İncil’in 1868 Magdala Savaşı’ndan sonra İngilizler tarafından alınan eserler arasında olduğunu söylemesi üzerine İncil’i kaldırmayı kabul etti.

Büyükelçilik, Busby’ye eşyaların satışının “etik dışı” olduğunu ve “savaş ganimetlerinden yararlanmak isteyenler tarafından yürütülen sürekli bir mülksüzleştirme döngüsünü” temsil ettiğini söyledi.

Magdala’nın yağmalanmasını “19. yüzyılın büyük bir adaletsizliği” ve “Etiyopya ve Birleşik Krallık halkları arasındaki sıcak ve dostane ilişkilerde bir yara” olarak nitelendirdi.

Büyükelçilik, Magdala’dan yağmalanan eşyaların ülkelerine geri gönderilmesinin İngiltere ve Etiyopya’nın ortak tarihinde “acı bir sayfanın kapanmasına” yol açacağını söyledi.

Beyene Gebremeskel

Misyon Başkan Yardımcısı Beyene Gebremeskel yaptığı açıklamada, “İngiliz askerlerinin hem Magdala Kalesi’ni hem de çevredeki bölgeleri ayrım gözetmeksizin yağmaladığı bilinen bir gerçektir” dedi.

İncil dikilmiş bir deri çanta içinde geldi ve bir Etiyopya haçı içeriyordu. Elçiliğin müdahalesinden önce, yine Magdala’dan gelen bir dizi dereceli boynuz bardakla ile müzayedeye çıkacaktı.

Her iki ürün de 19. yüzyılın sonlarında Magdala Savaşı ile sonuçlanan Habeşistan’a yapılan İngiliz seferine hizmet eden bir İskoç olan Tümgeneral William Arbuthnot’un mülkünden geldi.

Etiyopya Büyükelçiliği, eşyaların Etiyopya’ya nihai olarak geri gönderilmesi için hazırlandığını söyledi.

Gebremeskel, “Bu öğeler Etiyopyalılar için muazzam kültürel, manevi ve tarihi değere sahip. Etiyopyalıların şimdiki ve gelecek nesilleri kültürel miraslarının iadesini hak ediyor, bu yüzden bu değerli eşyaları zamanında Etiyopya’ya iade etmeyi dört gözle bekliyoruz” dedi.

Busby’den bir sözcü, “Konu satıcıyla ve Londra’daki Etiyopya büyükelçiliğiyle çözüldü” açıklamasında bulundu. (CT)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi