3 Mayıs 2024 Cuma

İskenderun Katolik Kilisesi’nde ‘Haç Yolu’ İbadeti

‘Haç Yolu’ ibadeti, İskenderun Katolik Kilisesi’nde Paskalya Hazırlık Dönemi boyunca cemaat üyelerinin katılımı ile her Cuma gerçekleştiriliyor. İskenderun’daki cemaat üyeleri, ibadet boyunca dualar eşliğinde İsa Mesih’in çektiği ıstırapları hatırlıyor.

İsa Mesih’in ölümden dirilişinin kutlandığı ‘Paskalya (Diriliş) Bayramı’ öncesinde; Yeruşalim’de Golgotha Tepesi’nde Çarmıha gerilerek öldürülmesinin anıldığı ‘Kutsal Cuma’ gününe ithafen, Paskalya Hazırlık Dönemi boyunca her Cuma gerçekleştirilen ‘Haç Yolu’ ibadeti, oruç döneminin olmazsa olmazlarındandır.

İskenderun Müjdeleme Latin Katolik Kilisesi’nde de Paskalya’ya Hazırlık Dönemi boyunca her Cuma, ‘Haç Yolu’ ibadetleri gerçekleştirilmeye devam ediliyor. Cemaat üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen ibadet sırasında her durakta durularak dualar ediliyor ve İsa Mesih’in çektiği ıstıraplar hatırlanıyor.

İskenderun Müjdeleme Latin Katolik Kilisesi’nde gerçekleştirilen Haç Yolu Töreni, Kilise Pederi Dariusz Dogondke önderliğinde her uma gerçekleştiriliyor. ‘Sana Taparız Mesih İsa, Sana Hamt Ederiz/Çünkü Haçınla Dünyayı Sen Kurtardın!’ ezgisi eşliğinde her bir durakta durulup, diz çökülürken, o duraktaki resimle ilgili okumalar da yapılıyor.

Katolik geleneğinde “Haç Yolu” İbadeti, İsa Mesih’in çarmıha gerildiği Golgotha Tepesi yolunda çektiği acıların, seçilmiş 14 betimlemesine dayanan adanmış bir eylemdir. Haç Yolu Ritüeli, Paskalya Orucu döneminde özellikle Kutsal Cuma günlerinde gerçekleştirilir. Haç Yolu Töreni; okuma ve dualarla, kilisenin etrafında veya içinde düzenlenmiş on dört resim, haç veya diğer sembollerin önünde durularak yapılan bir geçidi içerir.

Haç Yolu Ritüelinin sonrasında günün ayini de gerçekleştirilir ve Kutsal Komünyon kurularak, ayine iştirak edenlere Komünyon verilir. (SAT-7 Türk/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi