4 Mayıs 2024 Cumartesi

İskenderun’da ‘Meryem Ana’nın Günahsızlığı’ Bayramı Ayinle Kutlandı

Katolik dünyasının geleneksel bayramlarından biri olan “Meryem Ana’nın Günahsızlığı” Yortusu Hatay’ın İskenderun ilçesinde Müjdeleme Latin Katolik Kilisesi’nde özel bir ayinle kutlandı. Her yıl 8 Aralık tarihinde kutlanan Bayram Ayinine az sayıda cemaat üyesi katıldı.

Müjdeleme Latin Katolik Kilisesi’ndeki kutsal ayini, Kilise Pederi Dariusz Dogondke (Daryuş Dogonke) yönetti. Peder Dogondke, bu güne özel olarak verdiği vaazında Meryem Ana’nın günahsız şekilde gebe kalmasının altını çizdi.

Dogondke, Noel yolculuğunun içinde ‘Günahsız Meryem’ Bayramının da kutlandığını belirterek, olağanüstü bir lütuf sayesinde, İsa’nın Annesi Meryem’in kötülüğü asla tanımadığına vurgu yaptı. Allah’ın, Meryem Ana gibi bizleri de bir görev ve bir sorumluluk emanet etmeye çağırdığını söyleyen Peder Dogondke, günahsız Meryem’in, hayatımızda Rabbin varlığını kabul etmeye yardım etmesi için de dualar etti.

Meryem Ana için gerçekleştirilen bu özel ayin, duaların edilmesi, ilahilerin söylenmesi ve Komünyon dağıtımının ardından sona erdi.

Meryem Ana’ya Adanmış Birçok Bayramdan Birisi

Meryem Ana’nın Günahsızlığı Bayramı, Katolik Kilisesince Meryem’e adanmış birçok bayramdan birisidir. Meryem Ana’nın Günahsızlığı Bayramı, günümüzde 8 Aralık’ta kutlanmaktadır.

Bu bayramın ortaya çıkmasında birçok faktör rol oynamıştır. Yaklaşık 700’lü yıllarda Bizanslılar hâlihazırda 9 Aralık’ta Meryem’in hamile kalmasını Azize Anna ile birlikte kutlamaktaydı, bu bayram Meryem’in doğum günü olarak kutlanan 9 Eylül’den dokuz ay önceye gelmekteydi.

Bayram ilk olarak o dönemde Bizans toprağı olan güney İtalya’ya gelmiş, oradan Fransa ve İngiltere’ye de yayılmıştır. Bu ülkelere geldiğinde bayramın vurgusu değişmiştir. Meryem’in Günahsız Gebe kalmasını kutlayan bayram, Meryem Ana’nın İlk Günah’ın lekesini taşımadan doğmasını kutlamaya dönüşmüştür.

1476’da Papa IV. Sixtus, bayramı 8 Aralık’ta kutlanan Meryem’in Günahsız Gebe Kalması konseptinde onaylamıştır. 1798’de Papa XI. Klement, bayramı tüm kiliseyi kapsayacak şekilde genişletmiştir. 1854’te Papa IX. Pius bayramı dogmalaştırmıştır, yani Mesih’e olan inancın temel parçalarından birisi yapmıştır.

Meryem Ana’nın 1858 yılında Lourdes’te, Bernadette Soubirous’a görünümünde, ‘Ben günahsız gebe kaldım’ şeklindeki beyanı da papaların doktrininin ilahi bir onayı olarak yorumlanmıştır. (SAT-7 Türk/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi