4 Mayıs 2024 Cumartesi

İzmir’de Aziz Vaftizci Yuhanna’nın Doğuşu Bayramı

İzmir’in Buca ilçesindeki kilise cemaatinin Koruyucusu ve kiliseye adına veren Aziz Vaftizci Yuhanna’nın Doğuşu Bayramı, 24 Haziran’da yoğun bir katılım ile kutlandı.

İzmir Başepiskoposu Monsenyör Martin Kmetec’in yokluğunda yapılan tören Genel Viker Peder Felianus Dogon tarafından yönetildi. Kilisenin rahibi peder Gabriel Ferone, Bornova Meryem’in Kutsal Adı Kilisesi Pederi Pascal Robert, Göztepe Notre-Dame de Lourdes Kilisesi’nin Pederi Ireneusz Bochynski, Bayraklı Aziz Antuan Kilisesi’nin Pederi Ezio Venturini ve Selçuk’ta Efes Barış ve Tefekkür Dua Evi’nden Peder Dominic Ko ayine eşlik ettiler.

Açılış konuşmasında Peder Gabriel: “İncil bize, o büyüsün, ben ise küçüleyim diyor. Her birimiz için, kendimizden önce İsa’nın içimizde yaşamasını dileyelim. O, bizi sevgide birleştirecek olan olgu olsun” dedi.

Kutsal Kitap’tan Peygamber Yeşaya’nın bölümünden ve Elçilerin İşleri bölümünden Sözler okunduktan sonra, Peder Felianus, Aziz Luka tarafından yazılan Mesih İsa’nın İncil’den sözlerini okudu.

Peder Felianus vaazından: “Bugün Aziz Vaftizci Yuhanna’nın Doğuşu’nun Bayramı’nı kutluyoruz. Vaftizci Yuhanna, Zekeriya ve Elizabeth’in oğlu, Eski Antlaşma’nın son peygamberi ve İsa’nın ilk Havarisi’dir. Katolik Geleneğine göre, tüm azizlerin doğum günlerini değil bayram günlerini (yani ölüm günlerini/tarihlerini) kutlarız. Ancak kilisede sadece bu üç kişinin doğum günleri kutlanır, yani Rabbimiz İsa Mesih Noel’de (25 Aralık’ta), Vaftizci Yuhanna’nın doğum günü 24 Haziran’da ve Meryem Ana’nın doğum günü 8 Eylül’de kutlanır. Katolik Kilisesi, kurtuluş tarihimizdeki öneminden dolayı kesinlikle onların doğuşunu kutluyor.

Aziz Vaftizci Yuhanna’nın örneklerini takip etmeliyiz. Her birimiz, aldığımız Müjdeyi ve gerçeği söylemekte onun örneğini izlemeye çağrıldık. Nerede olursak olalım başkalarıyla gerçeği ve İyi Haberi tutarlı ve cesurca paylaşmalıyız. Vaftizci Yuhanna gibi gerçekte yaşama ve gerçeği seslendirme cesaretine sahip olmalıyız. Onun örneğini izlemeli, geçmiş günahlarımızdan tövbe etmemiz ve Rab’bin yolunu sadakatle izlememiz için yaptığı çağrıya kulak vermeliyiz. Onun örneğini, özellikle de inancını ve Tanrı’nın iradesine itaatini ve başkalarına hizmet ederken alçakgönüllülüğünü ve sadeliğini izlemeliyiz. İmanımızda dürüst ve samimi olmalıyız. Egomuz, gururumuz, hırsımız, açgözlülüğümüz yerine hayatımızın merkezine Tanrı’yı koymalıyız” dedi.

Verbo Incarnato Rahibeleri ile iki Meksikalı cemaat üyesi bu törene uygun ilahilerle ve flüt çalan cemaatin bir üyesi çok güzel şekilde renk kattılar. Ayin bittikten sonra kilisenin avlusunda birçok ülkede olduğu gibi, Aziz Yuhanna’nın ateşi yakıldı, Tanrı’nın bu dünyanın karanlıklarında ışık olduğunu hatırlattı ve ardından ikram paylaşıldı.(Nathalie Ritzmann, SAT-7 TÜRK/Izmir)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi