3 Mayıs 2024 Cuma

Katolik Kilisesi, Ölüm Cezasının Kaldırmasını İstedi

Güney Kore Katolik Episkoposlar Konferansı’nın Adalet ve Barış Komisyonu, 13 Mart’ta parlamentoya ölüm cezasının kaldırılması ve alternatif cezaların getirilmesi için dilekçe sundu. 

Dilekçe, Katolik Episkoposlar Konferansı başkanı Msgr. Lee Yong-hoon, Ekümenizm ve Dinler Arası Diyalog Komisyonu Başkanı Msgr. Kim Hee-joong ile Adalet ve Barış Komisyonu başkanı Msgr. Kim Seon-tae dâhil olmak üzere 25 episkopos tarafından imzalandı. Katolik cemaatinden ise 75.843 kişi dilekçeyi imzaladı.

Katolik cemaati, son yıllarda ölüm cezasının kaldırılmasına ilişkin yasa tasarılarının parlamentoya dokuz kez sunulduğunu, ancak sonuç alınmadığını hatırlattı. Yasa tasarısı, en kısa zamanda onaylanması umuduyla Güney Kore Parlamento Yasama Komisyonu’na iletildi. Bu arada, Güney Kore’de ölüm cezasının anayasaya aykırılığına itiraz etmek üzere yapılan temyiz başvurusu ise henüz sonuçlanmadı. Başvuru, Uluslararası Af Örgütü gibi uluslararası grupların yanı sıra Güney Kore Ulusal İnsan Hakları Komisyonu tarafından yapıldı.

30 Aralık 1997’de 23 mahkûmun infazından bu yana hiçbir vatandaşın idam edilmediği açıklandı. Güney Kore hükümeti, 2020 ve 2022’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda ölüm cezasına ilişkin moratoryum lehinde oy kullandı.

İnsan yaşamına saygı ve dokunulmazlık üzerine atıfta bulunan episkoposlar, şiddet döngüsünün kırılması gerektiğini belirtti. Yapılan açıklamada, ‘‘İdam cezasının suç üzerinde hiçbir caydırıcı etkisinin olmadığı bilinen bir gerçektir. Suç olaylarının azaltılması için önleyici politikaların geliştirilmesi, ekonomik ve sosyal sorunların giderilmesi ve suçun temel nedenlerinin tespit edilmesi gerekiyor’’ ifadelerinde bulunuldu.

Dilekçeyi sunan Katolik Kilisesi, tasarı üzerinde kapsamlı bir parlamento araştırması yapılmasını ve idam cezasının kaldırılmasını umuyor. (Fides.org)

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Gençler, Kutsal Kitap’ın Yaşamlarını Değiştirdiğini Söyledi

Amerika Kutsal Kitap Topluluğu (American Bible Society) 2024 yılı raporunda, Kutsal Kitap'ın gençler üzerinde etkisinin arttığını açıkladı.  4-23...

Hristiyan Yardım Kuruluşu, Pakistan’daki Hristiyanları Desteklemeye Devam Ediyor

Ağustos 2023'te Hristiyanlara karşı başlatılan ayaklanma sonucu birçok kişi evini ve eşyalarını kaybetti. Kurbanlardan biri de Pakistan'ın...

Pakistan’da Pastöre Suçlama

Pakistan’ın Gujranwala kentinde yaşayan pastör Accad, paylaşılan bir videoda damadı Almas tarafından dine hakaret etmekle suçlandı. Almas,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi