3 Mayıs 2024 Cuma

Kilise Liderlerinden İntihar Yasasına Karşı Uyarı

Kilise liderleri ve inanç grupları, İskoç Parlamentosu’nda görüşülecek olan yardımlı intihar (ötenazi) yasasına karşı uyarıda bulundu.

İskoçya Katolik Episkoposlar Konferansı, yardımlı intiharı yasallaştırmanın ‘insan kişiliğinin haysiyetine aykırı’ olduğunu ve yaşamlarını sonlandırmaları için savunmasız insanlar üzerinde baskıya neden olacağını söyledi. Engelliler ve sevdiklerine yük olacağını düşünenler hakkında endişelerini dile getiren Episkoposlar, ‘‘Yardımlı intiharın yasallaşması durumunda korumaların ve güvencelerin kaldırılması kaçınılmazdır. Parlamento üyeleri, ölümcül ve onarılamaz sonuçları olan intihara yardım etmemeli, aksine bunu önlemeli’’ dedi.

Yardımlı intiharın yasallaşması konusunda endişelerini dile getiren Christian Institute, ‘‘Hızlı bir şekilde ölmeyi seçmek, ölmek için bir görev haline gelebilir. İnsanlara intihar etmeleri için verilen ilaçlar daha derin acılara neden olabilir. Ölümcül hastalar için gerçek merhamet, yaşamlarına değer ve umut katmaktır’’ dedi.

Evangelical Alliance adlı Hristiyan kuruluşu, yardımlı intiharı yasallaştırmanın daha fazla acıya yol açacağı söyleyerek, ‘‘Bu durum, ölümcül hastalara yaşamlarını sona erdirmeleri gerektiğinin mesajını gönderecek ve savunmasız anlarına her türlü endişeyi ve stresi ekleyecektir. Salgın döneminin ardından bu tür baskılar, palyatif bakım hizmetlerinde sunmamız gereken son şey’’ dedi.

CARE for Scotland Parlamento Görevlisi Michael Veitch ise zamanlamaya dikkat çekerek, ‘‘İskoçya, çok sayıda insanın hayatını kaybetmesine neden olan virüsün en son varyantını kontrol altına almaya çalışırken, aynı zamanda savunmasız insanların intiharına izin veren bir yasa çıkarmaya çalışması korkunç bir durum. Hiçbir koruma önlemi, savunmasız insanlar üzerindeki baskıyı engelleyemez’’ dedi.

Christian Medical Fellowship’ten Jennie Pollock, yardımlı intiharın desteklenmesi yerine palyatif bakıma daha fazla yatırım yapılması çağrısında bulunarak, ‘‘Sorun, palyatif bakımın etkisiz olması değil. Sorun, palyatif bakımın ihtiyacı olan herkes tarafından erişilebilir olmamasıdır. Çözüm, hastayı yok etmek değil, daha ulaşılabilir palyatif bakım hizmetleri için yatırım yapılmasıdır. Yardımlı intiharın yasallaşması, bazı hastalıklara ve engellere sahip kişilerin yaşamlarının değersiz olduğu algısını güçlendirecektir. Hastaları değil, hastaların çektiği acıları yok edelim’’ dedi.

Bazı kilise liderleri de endişelerini dile getirdi. Glasgow’daki Newton Mearns Baptist Kilisesi’nden Rev Brian R More, ‘‘Zayıflığın ve kırılganlığın, bir kişinin hayatının değerini düşünmesi için tanımlayıcı bir neden olmadığı ve herhangi bir nedenin yaşamları sonlandırmayı meşrulaştırmadığı bir ülkede yaşamak istiyorum. Yardımlı intihara teşvik eyleminde gerçek merhamet bulunamaz’’ dedi.

Bağımsız Protestan Kiliseler Birliği’nin (Fellowship of Independent Evangelical Churches) İskoçya Direktörü Andy Hunter ise, yardımlı intiharı yasallaştırmanın ‘toplumumuzdaki en savunmasız kişiler için yaşamayı seçmenin ölmeyi seçmek kadar doğal bir seçim haline geleceği bir ortam yaratacağını’ söyledi. Hunter, ‘‘Yaşamayı seçen insanların bencil olduklarını hissetmeye -veya hissettirilmeye- başlayacaklarını görmek zor değil. Devletin bu yasayı onaylaması, vatandaşlar ve hükümet arasındaki güç dengesini temelden değiştirecektir. Toplumumuzdaki savunmasız bireylerin korunması, hükümetin böyle bir müdahaleyi onaylamamasına bağlıdır’’ dedi. (CT)

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Gençler, Kutsal Kitap’ın Yaşamlarını Değiştirdiğini Söyledi

Amerika Kutsal Kitap Topluluğu (American Bible Society) 2024 yılı raporunda, Kutsal Kitap'ın gençler üzerinde etkisinin arttığını açıkladı.  4-23...

Hristiyan Yardım Kuruluşu, Pakistan’daki Hristiyanları Desteklemeye Devam Ediyor

Ağustos 2023'te Hristiyanlara karşı başlatılan ayaklanma sonucu birçok kişi evini ve eşyalarını kaybetti. Kurbanlardan biri de Pakistan'ın...

Pakistan’da Pastöre Suçlama

Pakistan’ın Gujranwala kentinde yaşayan pastör Accad, paylaşılan bir videoda damadı Almas tarafından dine hakaret etmekle suçlandı. Almas,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi