3 Mayıs 2024 Cuma

Kilise Liderlerinin “Çatışmaları Sonlandırma” Çağrısı

Kutsal Topraklar ve Sudan’daki kilise liderleri, savunmasız durumdaki Hristiyan topluluklarına destek çağrısında bulunarak, ülkelerindeki çatışmalar hakkında konuştu. Her iki bölgedeki kiliseler, saldırıya uğramış ve Hristiyanlar şiddete maruz kalmıştı.

Beytlehem Kutsal Kitap Koleji Başkanı Rahip Dr. Jack Sara, SAT-7 ARABIC’in Yalnız Değilsin adlı programına, bir heyetle birlikte Gazze bölgesindeki Hristiyanlara koruma sağlamak amacıyla Washington’a nasıl gittiğini anlatarak,

“Washington’da senatörler, Kongre üyeleri ve Başkan Biden’ın dört asistanıyla bir araya gelerek Kudüs’teki papazların savaşı durdurmalarını istedikleri mesajını ilettik. Bazıları deneyeceklerini söyledi. Üç günde 20 toplantı yaptık.

Kilisenin, gerçeği söylemek ve halk için adalet istemek için bir sese, -benim peygamber sesi dediğim sese- sahip olması gerektiğine inanıyorum. Kilise, ezilenler için adalet çağrısında bulunmaktan korkmamalı” ifadelerini kullandı.

Sara’nın bu çağrısı, 16 Aralık Cumartesi günü Gazze’deki Kutsal Aile Kilisesi’nin yerleşkesinde, anne ve kız olan iki Hristiyan kadının vurularak öldürülmesi üzerine geldi. Diğer yedi kişi ise kurşunla yaralandı. Halen orada barınanlar mahsur kalmış durumda ve güvenlikleri konusunda korku içindeler. 54 engelli kişinin yaşadığı kilise yerleşkesinin bir başka bölümü de vuruldu ve yangın, binanın tek elektrik kaynağı olan jeneratörünün tahrip olmasına neden oldu. Binanın artık yaşanabilir olmaması, bazı engelli kişilerin solunum cihazlarına erişimini imkansız hale getiriyor.

Kutsal Topraklardan bir diğer kilise lideri, Nasıralı Pastor Nizar Toma da Yalnız Değilsin’e konuşarak Dr. Sara’nın savaşın sona ermesi çağrısını yineledi: ”Bölgede yaşayan Hristiyan Araplar olarak mesajımız barış mesajıdır” diyerek, “Kilise politik olarak tarafsızdır ancak acı çekenler ve kurbanlar için yüreklerimiz burkuluyor.

Hristiyan inancına sahip Yahudiler de var ve savaşta evlerini, sevdiklerini kaybettiler. İhtiyacı olan herkese yardım etme görevimiz var. Dünya liderlerini barışı aramaya çağırmak istiyorum. Zor durumda olanlara yardım edin ve onlara merhamet edin.”

SUDAN’IN “UNUTULMUŞ SAVAŞI”

Sudan, Nisan ayında Sudan Silahlı Kuvvetleri ile Hızlı Destek Güçleri arasındaki mücadelenin başlamasından bu yana çatışma halindeydi, ancak gördüğü sınırlı uluslararası ilgi nedeniyle bu, “unutulmuş bir savaş” olarak tanımlandı. Ekonomik ve insani krize sürüklenen ülke içinde ve dışında yaklaşık 7 milyon insan yerinden edildi. Sudan’da birçok kilise binası saldırıya uğradı; bazıları işgal edilerek askeri üslere dönüştürüldü.

Sudan’daki Evanjelist Kilise Sinodu Başkanı Pastör Yehia Nalo, Yalnız Değilsin’e Sudan’daki Hristiyanların varlığının, “topluluğa yönelik doğrudan saldırı nedeniyle tehdit altında” olduğunu belirtti. “İnsanların imanda güçlü kalması” için dua desteği istedi.

Şöyle devam etti: “Sudan’daki kilise, çeşitli düzeylerde zulme tanık oldu ve bu da onlardan farklı değil. Kilise ne zaman zulme maruz kalsa, imanı daha da güçleniyor. Burası Kutsal Kitap’ın kilisesidir. Hiçbir şey Tanrı’nın sözünü yenemez. Bu, İsa Mesih’in gelişine kadar devam edecek.”

Pastör Nalo, SAT-7’ye desteğinden dolayı teşekkür etti: “Bu programın adı hoşuma gitti: ‘Yalnız Değilsin.’ Beni rahatlatıyor ve yalnız olmadığımızı hissettiriyor.” 

“İNSANLAR ÖFKELİ”

Yalnız Değilsin, Gazze’de mülteci kamplarındaki insanlarla da görüştü. Hamile ve iki çocuğu olan Wesal Abu Oudeh, evi yerle bir edildikten sonra çadırda yaşamaya başladı. Oudeh, “Gelecekten korkuyorum çünkü yaptığım her plan yıkılıyor. Sekiz yıldır evimizi inşa etmenin hayalini kuruyordum ve orada sadece sekiz ay yaşadıktan sonra savaş geldi ve hevesimizi yerle bir etti” dedi.

Başka bir kadın olan Ghada El Karm ise kapasitesi yalnızca 3.000 olmasına rağmen yaklaşık 50.000 kişiyi barındıran bir mülteci kampında yaşıyor. “Trajik bir durum” olarak ifade eden kadın, “bu soğuk kış şartlarında çadırlardayız. Yatak veya örtü yok. İçme suyu kirli ve temin etmesi zor.” dedi.

Aynı kamptaki Aysar Nasrallah adlı bir adam da, füzenin bir bölgeye çarpması durumunda hepsinin ölmemesi için ailesinin farklı yerlere dağıldığını söyledi. “İnsanlar öfkeli” dedi. “İnsani durum iyi değil. Her gün mücadele ediyoruz. Her sabah uyanıp ateş yakmak için odun aramaya çıkıyoruz. Fiyatlar yüksek. Hastalara ilaç bulmaya çalışıyoruz. Birçoğu ihtiyaç duyduğu tedaviyi bulamıyor. Bütün gün füze saldırılarını duyuyoruz. Bizi rahatlatacak tedbirlerin bir an önce alınmasını diliyoruz.”

LÜTFEN DUA EDİN:

  • Kutsal Topraklar ve Sudan’daki çatışmaların sona ermesi için dua edin.
  • Sevdiklerini kaybetmenin acısını çeken tüm aileler için ve Kutsal Topraklardaki rehinelerin serbest bırakılması için dua edin.
  • Rab’bin, her iki yerde de şiddete maruz kalan Hristiyanları koruması ve onlara esenlik vermesi için dua edin.
  • Mülteci kamplarında yaşayanlara, yardım ve temel malzemelerin tedarik edilmesi için dua edin.

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi