3 Mayıs 2024 Cuma

Kilise, Myanmar’ın Covid-19 İle Mücadele Etmesine Yardımcı Oluyor

Myanmar’ın sağlık sistemi COVID-19 enfeksiyonuyla mücadele ederken, Katolik Kilisesi, koronavirüsten etkilenen insanlara yardım ediyor.

Bakım merkezine dönüştürülen Yangon’daki St. Joseph’s Katolik Major Seminary, oksijen desteğine ihtiyaç duyan 50 kişiyi barındırmaktadır. Kilise yetkilileri, 50’den fazla kişinin bekleme listesinde olması nedeniyle bakım merkezinin 70 kişiyi daha ağırlayabilecek şekilde düzenleneceğini söyledi. Yangon yakınlarındaki bir liman kenti olan Thanlyin’deki bir teoloji okulu bakım merkezine dönüştürülürken, Epiphany Kilisesi yerleşkesine 50 kişi daha kabul edildi.

Myitkyina, Lashio ve Taungngu olmak üzere birçok Katolik Episkoposluğu’nda bakım merkezleri açılıyor. Tüm bakım merkezleri, ırk ve din farkı gözetmeksizin herkesi kabul ediyor. Myanmar Katolik Kilisesi İnsani Yardım Girişimleri yönetici koordinatörü Peder Henry Eikhlein, kilisenin farkındalık programları yürütmeye, bakım merkezleri açmaya ve en çok ihtiyaç duyulan oksijen kaynaklarını sağlamaya öncelik vereceğini söyledi. Örgüt, Kardinal Charles Bo ve diğer episkoposlarla birlikte rahipler, cemaat üyeleri ve doktorlar tarafından salgınla mücadele etmek için kuruldu.

Kilisenin yardım girişimi, ordunun 1 Şubat’ta iktidarı ele geçirmesinin ardından zor günler geçiren Myanmar’ı koronavirüsün üçüncü dalgasının vurmasından sonra gerçekleşti. Çatışmalar ve protestolar nedeniyle, ülkenin salgınla mücadelesi güçleşti. Ordunun kontrolündeki Sağlık Bakanlığı günlük vaka sayısını 6 bin ve ölü sayısını 200 olarak bildirirken, sağlık görevlileri ve yardım kurumları gerçek rakamların daha yüksek olduğunu söyledi. Birçok şehirde insanlar saatlerce oksijen ihtiyacı için sıra beklerken, ağır hastalar evlerinde hayatını kaybediyor.

Kardinal Bo, 25 Temmuz’daki vaazında, ‘‘Bunlar son günlerin belirtisi: Açlık, oksijen mücadelesi, ölümler, devam eden çatışmalar ve yoksulluk. Barış gelmezse her gün yüzlercesi gömülecek. Barış, ölüme ve hastalıklara karşı tek aşıdır’’ dedi.

Pastoral merkezi 11 hastaya tedavi hizmeti verilen bir bakım merkezine dönüştüren Kalay Episkoposluğu’ndan Peder Robert Mg Ba, merkezde elektrik sorunu yaşandığını belirterek, ‘‘30 yatağımız var ve hatta oksijen konsantratörleri* kurduk, ancak elektrik sorunu nedeniyle daha fazla hasta kabul edemiyoruz’’ dedi. Kalay Episkoposluğu’nda doktorlar, hemşireler ve gençlerden oluşan 10 gönüllü, hastalara tıbbi destek sağlamak için çalışıyor. (cruxnow)

konsantratör: ortamdaki havalı alıp ayrıştırıp hastaya saf oksijen olarak veren cihaz.

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Gençler, Kutsal Kitap’ın Yaşamlarını Değiştirdiğini Söyledi

Amerika Kutsal Kitap Topluluğu (American Bible Society) 2024 yılı raporunda, Kutsal Kitap'ın gençler üzerinde etkisinin arttığını açıkladı.  4-23...

Hristiyan Yardım Kuruluşu, Pakistan’daki Hristiyanları Desteklemeye Devam Ediyor

Ağustos 2023'te Hristiyanlara karşı başlatılan ayaklanma sonucu birçok kişi evini ve eşyalarını kaybetti. Kurbanlardan biri de Pakistan'ın...

Pakistan’da Pastöre Suçlama

Pakistan’ın Gujranwala kentinde yaşayan pastör Accad, paylaşılan bir videoda damadı Almas tarafından dine hakaret etmekle suçlandı. Almas,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi