3 Mayıs 2024 Cuma

Kız Çocuklarının Güçlenmesi için Küresel Eylem Çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Türkiye’nin sitesinde yer alan bilgilere göre, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA)’na ulaşmak için belirlenen 2030 tarihinin yarısına gelinmişken, dünyanın kız çocuklarını hayal kırıklığına uğrattığını söyledi. 

Guterres yayınladığı mesajında, “Mevcut eğilimlere göre, çocuk yaşta evliliğin sona ermesine 300 yıl var. Hiçbir şey değişmezse, 2030 yılına gelindiğinde, sınıflarda olması gereken 110 milyon genç kadın ve kız çocuğu sınıflarda olmayacak ve 340 milyon kadın ve kız çocuğu hala aşırı yoksulluğun ezici zorluklarına katlanmaya devam edecek” dedi. 

”Eski ayrımcılık biçimleri devam ediyor”

Kız çocuklarına yönelik eski ayrımcılık biçimleri devam ediyor ve bazı durumlarda daha da kötüleşiyor. Afganistan’daki kız çocukları en temel hak ve özgürlüklerini kullanamıyor, eğitim ya da ekonomik bağımsızlık umudu olmadan evlerine hapsediliyor. 

Genel Sekreter, “Yeni önyargı ve eşitsizlik biçimleri ortaya çıkıyor. Dijital uçurum, pek çok kız çocuğunun çevrimiçi dünyadan dışlanması anlamına geliyor. Erkeklerin ve oğlan çocuklarının deneyimlerine dayanan algoritmalar cinsiyetçiliği dijitalleştiriyor ve güçlendiriyor” ifadelerini kullandı. 

Ve, “Yine de dünyanın dört bir yanında kız çocukları futbol sahalarında, okullarda ve kamusal alanda cinsiyetçilikle yüzleşerek, klişelerle mücadele ederek ve değişim yaratarak mücadele ediyor. Onların yanında yer almalıyız” diye ekledi. 

Genel Sekreter Amaçları rayına oturtmak için öne sürdüğü “SKA Teşviki” önerisinin ilgi görmeye başladığını ifade etti.

Guterres “Bu yılki Dünya Kız Çocukları Günü’nün teması olan kız çocuklarının liderliğine yatırım yaparak, kız çocuklarının hedeflerine ulaşmalarını desteklemeli ve toplumsal cinsiyet eşitliğini güçlendirmeliyiz. Kadınlar ve kız çocukları liderlik ettiklerinde tutumları değiştirebilir, değişim yaratabilir ve ihtiyaçlarını karşılayacak politika ve çözümleri geliştirebilirler” diye vurguladı. 

BM Genel Sekreteri “Kadınlar ve kız çocukları bizi daha adil bir geleceğe taşıyabilir. Kız çocuklarının seslerini yükseltelim ve her kız çocuğunun liderlik edebileceği ve gelişebileceği bir dünya inşa etmek için birlikte çalışmaya yeniden başlayalım” diyerek sözlerini noktaladı.

(Kaynak: Birleşmiş Milletler Türkiye)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi