3 Mayıs 2024 Cuma

Meryem Ana Evi’nde Müjde Bayramı Kutlaması ve Haç Yolu Duası

Her yıl, Paskalya (Diriliş) Bayramı’ndan önce oruç döneminde, genelde Selçuk Bülbül Dağı’ndaki Meryem Ana Evi’nde Dallar Pazarı’nda bir Haç Yolu yapılıyor. Bu sene, Meryem Ana Evi’ndeki Haç Yolu, Müjde Bayramı’na denk gelen 25 Mart Perşembe Günü gerçekleştirildi.

Ayin ilk olarak, İzmir Başepiskoposu Monsenyör Martin Kmetec tarafından yönetilirken Aziz Yuhanna Katedrali’nin Rektörü, Göztepe Notre-Dame de Lourdes kilisesinin, Alsancak Rosario kilisesinin, Bornova Meryem’in Kutsal Adı kilisesinin, Santa Maria kilisesinin, Karşıyaka Azize Helena kilisesinin rahipleri ve de Efes Meryem Ana Evi’nin rahibi ve rahibeleri Müjde Bayramı için yapılan Ayin’e eşlik ettiler.

Müjde Bayramı ya da bir diğer adı ile “Mesih İsa’nın rahme düşmesi”, Tanrı’nın Meryem’i Mesih İsa’nın Annesi yani oğlunun annesi olarak seçme kararını anlatmaktadır ve bu haber melek Cebrail tarafından Meryem’e müjdelendi.

Ayin’in ardından ve Haç Yolu’na başlamadan önce Monsenyör Martin, şu cümlelerle başlayan:Haç yolu bizi İsa ile birlikte ıstırap ve ölüm yolu boyunca, bir duraktan diğerine ve haç üzerine ölüme kadar yürütür. O’nun sonsuz üzüntüsünde, dayanılmaz acısında, utanç verici ölümünde ona eşlik ediyoruz. Ona eşlik etseler bile haçını taşıyarak tek başına gitti, tek başına yalnızlıkta; düşüp kalktı, ölümüne kadar; çarmıhta ölümüne kadar paylaştı” kısa bir düşünce okudu.

Haç yolunun ilk durağı dışarıdaki sunakta başladı ve ilk olarak İzmir Başepiskoposu haçı ellerinde tuttu; sonraki 13 durak boyunca haçı farklı katılımcılar taşıdılar.

Her durakta adı anons edildiğinde cemaat, Latince Adoramus te nakaratını (yakarış) söyleyerek kısaca diz çöktü. Ardından dört İncil’den Sözlerle Mesih İsa’nın Istırabı’nın metinleri Türkçe, Fransızca, İngilizce ve İtalyanca olarak her durakta bu dillerden biriyle okunduktan sonra, her durakla ilgili meditasyonlar da tüm katılımcılar tarafından okundu.

Aynı zamanda her durakta İsa’nın Istırabı’nın anlarından birini temsil eden bir ikona da gösterildi.

Bu şekilde Meryem Ana Evi’nin açık alanlarında ilerleyerek, çeşmelerin ve Ev’in önünden dolaşarak Haç Yolu açık hava sunağında sona erdi. Son durakta haç tekrar Monsenyör Martin tarafından tutuldu.

Bu iki törene sosyal medya aracılığıyla eşlik edildi. (Nathalie Ritzmann, Sat-7 Türk/İzmir)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi