4 Mayıs 2024 Cumartesi

Mısır’ın Her Şehrine Kilise İnşa Edilecek

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, kentsel gelişim programı kapsamında her şehirde bir kilisenin inşa edileceğini duyurarak, ‘‘Kiliseye sadece 100 kişi bile katılacak olsa, yine de inşa edilmesi gerekiyor’’ dedi.

Mısır’da kentsel gelişim programı, şehir planlamasının bir parçası olarak kiliselerin inşa edilmesi gerektiğine dair düzenlemeleri de içeriyor. Bu kiliseler, Hristiyanların ibadet yaşamını düzenleyen ve kiliselerin tadilat, inşaat ve yıkım için izin almasını zorunlu kılan 2016 yasasına tabi değil. 

Duyuru, ülke çapında Ortodoks ve Protestan cemaatler tarafından sevinçle karşılansa da, yeni kilise inşasında büyük bir düşüş yaşanıyor.

Kasıtlı olsun veya olmasın, yeni düzenleme Hristiyanlığı benimseyen Mısırlıları ciddi şekilde sınırlandırıyor. Cumhurbaşkanı, ‘‘Bundan sonra kimse apartman dairelerinde toplanıp ibadet etmek zorunda kalmayacak’’ dedi.

Mısırlı Hristiyanlar, yerel halktan veya ailelerinden gelecek zulüm endişesi nedeniyle kilise binalarına giremiyor. Bunun yerine ev kiliselerinde bir araya gelerek ibadet ediyorlar.

Kentlerde ev kiliselerine yönelik baskılar yoğunlaşırsa, inanlılar ev kiliselerinin dağınık bulunduğu bölgelere gitmek zorunda kalabilir. 2016 yasasının onaylanmasından bu yana, kiliseleri yasallaştıran komite 20 kez toplandı ve 1.958 bina için resmi hizmet izni verdi. (persecution)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi