3 Mayıs 2024 Cuma

Mültecilerin Sıkıntıları İçin Uluslararası Çözüm Çağrısı

Cenevre’de gerçekleşen Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Programı’nın 73. Yürütme Komitesine hitap eden Holy See, Kilise’nin göçmenlere ve yerinden edilmiş kişilere yardım etme sözünü yeniledi.

Dr Francesca Di Giovanni

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Programı Yürütme Komitesine seslenen Dr Francesca Di Giovanni, toplantının şiddet, zulüm ve çatışmaların kardeşlik duygularımızı ve aile birliğini bozduğu bir zamanda gerçekleştiğini belirtti. 

Dr Di Giovanni, Vatikan Devletler Arası İlişkiler Sekreterliği’nin çok taraflı ilişkilerden sorumlu müsteşarı ve Uluslararası Kuruluşlar ile Cenevre’deki Holy See Delegasyonu Başkanı’dır. Papa Françesko’nun dünya genelinde yaşanan çatışmaların yayılmasından duyduğu endişeye vurgu yapan Dr Di Giovanni, ‘‘Yaşanan iki üzücü dünya savaşından sonra, dünya insan haklarına, uluslararası hukuka ve işbirliğine saygıyı öğrenmiş görünüyordu. Ancak günümüzde tarih gerileme işaretleri gösteriyor’’ dedi.

Küresel Dayanışma Krizi

Dünyanın rekor sayıda yerinden edilmiş insanın varlığına tanıklık ettiğini söyleyen Dr Di Giovanni, ‘‘Bakışlarımız doğal olarak Ukrayna’ya yönelirken, karşı karşıya olduğumuz küresel dayanışma ve insanlık krizinin boyutlarını görmezden gelemeyiz. Tüm ülkeleri savaşı sona erdirmek için mümkün olan her şeyi yapmaya ve kalıcı barış için samimi bir diyaloga katılmaya davet ediyoruz’’ dedi.

Ayrıca iklim değişikliğinin ve doğal afetlerin yerinde edilme vakalarının üzerindeki etkiye değinerek, zamanında ve kalıcı çözümler için alternatif yollar belirlemenin son derece önemli olduğunu dile getirdi. Dr Di Giovanni, Papa Françesko’nun, ‘‘Göçmenler ve mültecilerle geleceği inşa etmek, onların katkılarını kabul etmek ve onlara değer vermek, her zamankinden daha güçlü bir birliktelik duygusu inşa etmek anlamına gelir’’ sözlerini yineledi. Dr Di Giovanni, ‘‘Vatikan, özellikle bazı ülkelerin gösterdiği dayanışmanın takdir edilmesi gerektiğini kabul ediyor. Ancak coğrafi olarak yakınlığın koruma veya insani yardım konularındaki sorumluluğumuzun belirlenmesinde tek faktör olmasına izin veremeyiz’’ dedi. Dr Di Giovanni, ayrıca bazı ülkelerin sürdürülemez bir dışsallaştırma politikası yoluyla ev sahibi toplulukların yükünü artırdığı endişesini yineledi.

Konuşmasını sona erdiren Dr Francesca Di Giovanni, ‘‘Holy See, zorla yerinden edilmenin temelinde yatan sorunlar üzerinde daha derin düşünülmesini öneriyor. Bu, insanların kendi ülkelerinde barış, güvenlik ve onur içinde yaşamaları için gerekli koşulları sağlamak üzere çaba göstermeyi içerir. Ayrıca uzlaşıyı teşvik etmek ve kolaylaştırmak için çalışmak gerekir’’ dedi. (Vatican News)

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Gençler, Kutsal Kitap’ın Yaşamlarını Değiştirdiğini Söyledi

Amerika Kutsal Kitap Topluluğu (American Bible Society) 2024 yılı raporunda, Kutsal Kitap'ın gençler üzerinde etkisinin arttığını açıkladı.  4-23...

Hristiyan Yardım Kuruluşu, Pakistan’daki Hristiyanları Desteklemeye Devam Ediyor

Ağustos 2023'te Hristiyanlara karşı başlatılan ayaklanma sonucu birçok kişi evini ve eşyalarını kaybetti. Kurbanlardan biri de Pakistan'ın...

Pakistan’da Pastöre Suçlama

Pakistan’ın Gujranwala kentinde yaşayan pastör Accad, paylaşılan bir videoda damadı Almas tarafından dine hakaret etmekle suçlandı. Almas,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi