4 Mayıs 2024 Cumartesi

Notre Dame Katedrali’nde Olağanüstü Keşif

Yaklaşık 3 yıl önce çatısında çıkan yangın nedeniyle hasar gören tarihi, Notre Dame Katedrali’nde restorasyon öncesi kazı çalışmaları başlatıldı. Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan ve UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan binada önemli bir keşif yapıldı. Uzmanlar, binanın altındaki 14. yüzyıldan kalma antik mezarları ortaya çıkardı. Söz konusu keşfin bir dönüm noktası olması bekleniyor.

Arkeologlar, Notre Dame Katedrali’nin altında 14. yüzyıla tarihlenen antik mezarlar ve kurşundan bir lahit buldular. Araştırmacılar, insan biçimli kurşun lahitin tamamen korunmuş olduğunu ve üst düzey bir devlet insanına ait olduğunu düşündüklerini açıkladı. 

KATEDRALDE KAZI ÇALIŞMALARI BAŞLATILDI

Bununla birlikte, 12. yüzyıldan kalma ünlü katedral, Nisan 2019’da yangın nedeniyle zarar görmesinin ardından şu anda restore ediliyor. Ancak, 100 metre yüksekliğindeki ahşap çatı mahyasını restore etmek için gereken iskelenin kurulmasından önce, önlem olarak katedralin içinde kazı çalışmaları başlatıldı.

NOTRE DAME’A YENİ BİR BAKIŞ AÇISI SUNACAK

Arkeologlar ayrıca katedral tabanının hemen altında, Fransız Gotik biçiminin en eski örneklerinden biri olan Notre Dame’ın yapım aşamasında olduğu 1230 civarında yapılmış olması muhtemel bir çukur keşfetti. Keşiflerinin binanın tarihine yeni bir bakış açısı sunacağını açıkladılar.

Fransa Kültür Bakanı Roselyne Bachelot, “Geçişin zemini dikkate değer bilimsel kalitede kalıntılar ortaya çıkardı” dedi ve kazı çalışmalarının 25 Mart’a kadar uzatıldığını da sözlerine ekledi.

Fransa Kültür Bakanlığı, kazı alanının 18. yüzyıldan kalma taşlık bir tabakanın altında olduğunu, ancak bazı alt seviyelerin 14. yüzyıla ve hatta bazılarının 13. yüzyılın başlarına kadar uzandığı da açıkladı.

Fransa Ulusal Arkeoloji Enstitüsü’nden Christophe Besnie ise ,“Notre Dame’ın altında kumaş kalıntıları, saç ve bitki kalıntıları gibi organik maddeler bulunduğunu gösteren küçük bir kamera göndermeyi başardık. Bu bitkilerin hala orada olması, içindekilerin çok iyi korunduğunu gösteriyor” diye konuştu.

Diğer taraftan, arkeologlar, kurşun lahidin büyük bir olasılıkla yüksek rütbeli bir kişiye ait olduğunu ve 14. yüzyıla tarihlenebileceğini ve bunun doğrulanırsa, onu muhteşem bir keşif haline getireceğini söyledi.

Ancak, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan binanın büyük bir kısmı, 850 yıllık binanın çatısının çökmesine yol açan yangın sırasında harap oldu.

RESTORASYON ÇALIŞMALARI 2024’E KADAR BİTECEK

90 metre uzunluğundaki Gotik kule, alevlerin erken saatlerinde közlerin içine çöktü. Ancak itfaiyeciler Notre Dame’ın muhteşem Gotik cephesini ve iki dönüm noktası kulesini yıkılmaktan kurtarmayı başardı ve olayın ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron “en kötüsünün yaşanmadığını” açıkladı. Ayrıca, Paris’in Olimpiyatlara ev sahipliği yapacağı 2024 yılına kadar, uluslararası toplumun yardımıyla Notre Dame’ı yeniden inşa etme sözü verdi.

900 MİLYON EURO BAĞIŞ TOPLANDI

Öte yandan, Notre Dame Katedrali’nin inşası iki yüz yıl sürdü, ancak yenileme çalışmaları sırasında çıkan bir yangının ardından sadece 63 dakikada yıkıldı. Yangın, dünyanın dört bir yanından bağışların yanı sıra büyük bir duygu patlamasına yol açtı ve iki gün içinde katedralin restorasyonu için yaklaşık 900 milyon Euro (14,5 milyar Türk lirası) toplandı. (Ntv)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi