3 Mayıs 2024 Cuma

Orta Nijerya’da Hristiyanlara Zulüm

Plateau eyaletinde güvenlik güçleri, geçen yıl 21 Hristiyan’ın hayatını kaybettiği saldırıdan sorumlu olan Fulani militanlarını tutuklamadı. 

Plateau eyalet polisi sözcüsü Alfred Alabo, Bokkos’taki bir üniversiteye yönelik gerçekleşen saldırıda 21 Hristiyan’ın hayatını kaybettiği, evlerin ve kiliselerin yakıldığı, kız çocuklarının istismara uğradığı saldırılarda kimsenin tutuklanmadığını belirtti. Halkın birçoğu Kasım ayında gerçekleşen saldırılarda yerinden edildi.

Bokkos’taki Wumat köyüne düzenlenen saldırı hakkında konuşan Pastör Zaphaniah Kabung, militanların toprakları ele geçirmek için kendilerini hedef aldığını söyledi. Wumat’ta sırtından vurulan 45 yaşındaki kadın, kendilerine Fulani militanlarının saldırdığını söyledi. Oğlu dâhil dört yakınını kaybeden kadın, saldırganlardan kaçarken vuruldu. Yetkililerin hastane masraflarını ödeme sözü verdiğini ancak henüz bir yardım sağlanmadığını belirtti.

Pastör Kubung, saldırının toplumu derinden etkilediğini söyledi. Pastör, Hristiyanların zulme maruz kaldığını söyleyerek, uluslararası toplumun kendilerine yardım etmesini ve Hristiyanlar için dua etmesini istedi.

15 Kasım’da silahlı Fulani militanları, Barkin Ladi’nin 32 kilometre güneyinde bulunan 500 kişilik bir topluluğa saldırdı. Saldırıda en az beş ev ve bir kilise yıkıldı. Çocuklar da dâhil olmak üzere 11 kişi hayatını kaybetti ve yedi kişi yaralandı. 16 Kasım’da ise Maikatako’nun 3 kilometre batısındaki Folloh köyünde bir saldırı gerçekleşti. Köydeki evlerin en az yarısı yıkıldı. Saldırı sonucu en az bir kişi hayatını kaybederken, sekiz kişi yaralandı. Topluluk lideri Mashar Danjuma hayatta kalmayı başarırken, kardeşi hayatını kaybetti.

Danjuma, sivil toplum kuruluşlarından yağmur mevsiminden önce evlerin yeniden inşa edilmesini ve güvenliğin sağlanmasını istedi. Plateau Eyalet Üniversitesi’nin kız öğrencilerinden biri olan Bokkos, bir yıl içinde dokuz öğrencinin Fulani militanları tarafından istismara uğradığını söyledi. Bokkos, yetkilileri okulda güvenliği sağlamamakla suçladı.

Üniversiteye 1 km uzaklıktaki Ndar’dan ayrılan öğrenciler, güvende olmadıklarını söyledi. Ndar köyünde iki öğrenci Fulani militanları tarafından öldürüldü. (Persecution)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi