4 Mayıs 2024 Cumartesi

Papa Françesko: ‘‘Bilim, Barışı İnşa Etmede Harika Bir Kaynaktır’’

Papa Françesko, kalın bağırsağındaki rahatsızlık sebebiyle ameliyat olmadan önce katıldığı uluslararası ‘Barış İçin Bilim’ toplantısında katılımcılara hitap ederek, bilim insanlarını barış adına bilimsel bilgileri paylaşmaya davet etti.

Papa, daha iyi bir dünya inşası için işbirliği çabaları çağrısını yineledi. Çağrı, ‘Barış için Bilim’ konulu 2 günlük uluslararası toplantıya katılan bilim insanları, araştırmacı ve Katolik akademisyenlere bir video mesajıyla iletildi. Etkinlik, hizmeti, adaleti, kalkınmayı, dayanışmayı, barışı, inanç ve akıl arasındaki etkileşimi, kültürel, felsefi ve dini değerler arasındaki diyalogu teşvik eden Papalık Bilim Akademisi’nin işbirliğiyle düzenlendi.

Umudun Armağanı

Toplantıyı insanlık için büyük bir umut olarak nitelendiren Papa, ‘‘Bu zamana kadar çağdaş toplumun zorluklarıyla yüzleşmek için bilimsel araştırmalara ihtiyaç duyulduğunun farkında değildik. Bu toplantı, inanç ve bilim arasında herhangi bir tezatlığın olmadığını kanıtlıyor’’ dedi.

Ansikali Fratelli tutti’den alıntı yapan Papa Françesko, ‘‘Birlikte inşa edebilmek için, gerçeği bilmek aciliyetini koruyor’’ dedi. Ayrıca bilim insanlarını çalışmalarını herkesin hizmetine sunmaya ve her zaman yeni işbirliği durumları, sonuçların paylaşılması ve diyaloga girme arayışına katılmaya çağırdı. Ansikalinden alıntı yapmaya devam eden Papa, ‘‘Tek bir bilimsel ilerlemenin hayatın, toplumun ve dünyanın belirli bir yönünü görmenin mümkün olan tek mercek olarak görülmesi riskini gözden kaçırmamak önemlidir’’ dedi.

Papa, salgın deneyimiyle bilim dünyasının antropolojik sonuçları dikkate alarak korunma, tedavi ve sağlık organizasyonu beklentilerini yeniden düşünmesi gerektiğinin altını çizdiğini söyledi.

Kimse Yalnız Yürümemeli

Papa, ‘‘Hiçbir bilimsel bilgi tek başına yürümemeli ve kendi kendini yeterli görmemelidir’’ dedi ve, ‘‘Tarihsel gerçeklik, özel doğası gereği kadın ve erkeğin onurunu ve gelişimini teşvik ederek yeni bir kültürün büyümesine katkıda bulunan çoğulcu bilim anlayışına sunulması gerekiyor’’ diyerek, bilim insanlarına birlikte her çatışmanın üstesinden gelinebileceğini söyleyerek, bilimsel araştırmaları yerelden uluslararası topluluğa yakınlaştırmaya çalışma görevinin kendilerine emanet edildiğini belirtti.

‘‘Bilim, barışı inşa etmek için harika bir kaynaktır!’’ diyen Papa Françesko, bilim insanlarından yeni nesillerin oluşumuna eşlik etmelerini istedi. Papa, ‘‘Usta kişi, herkese dürüstçe arandığında gerçekle karşılaşılacağı kesinliğini aşılar. Değişen çağın yeni öğrencilerine ihtiyacı var. Siz, sevgili bilim insanları yeni nesil barışı sağlayanların öğretmenlerisiniz’’ diyerek sözlerini tamamladı. (vaticannews)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi