2 Mayıs 2024 Perşembe

Papa Françesko Kanada’da

Papa Françesko, kilisenin ihmali veya kötü muamele sonucu en az 4 bin 200 yerli çocuğun öldüğünün ortaya çıkmasının ardından ilk kez Kanada’da. Papa’nın 6 gün sürecek ziyarette yerli halklardan özür dilemesi bekleniyor. 

Papa Françesko, havaalanında Başbakan Justin Trudeau ve Genel Vali Mary Simon’ın yanı sıra diğer kilise ve yerlilerin temsilcileri tarafından karşılandı. 

Ziyaretini; Roma Katolik Kilisesi’nin Kanada’daki yatılı kilise okullarında yerli çocuklara uygulanan kötü muamele için uzlaşmayı amaçlayan “tövbe ziyareti” olarak tanımlayan Papa, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ise şu görüşleri dile getirdi:

“Kanada’nın değerli kardeşleri, Yerli halklarla tanışmak için aranıza geliyorum. Umarım, Tanrı’nın lütfuyla, tövbe zamanı, halihazırda yapılmış olan uzlaşma yolculuğuna katkıda bulunabilir. Lütfen bana dua ile eşlik edin.”

Daha sonra seyahatinin Alberta bölümünde kalacağı St. Joseph Ruhban Okulu’na geçen Papa Françesko, Kanada’da kamuoyuna ilk açıklamasını yapacağı yer olan Edmonton’un güneyindeki Maskwacis topluluğunda bulunan eski Ermineskin Yatılı Kilise Okulu’nu ziyaret edecek.

Papa’nın burada yerli halktan maruz kaldıkları suistimaller için özür dilemesi ve katılımcılarla birlikte ayin yapması bekleniyor.

Papa Françesko, 27 Temmuz’da Quebec City’ye gidecek ve burada Başbakan Justin Trudeau ve Genel Vali Mary Simon ile görüşecek ve ardından halka hitap edecek.

Papa, 28 Temmuz’da Notre Dame Katedrali’nde episkoposlar, rahipler ve pastoral işçilerle dua edecek. Ziyareti 29 Temmuz’da sona erecek olan Papa, Montreal’de yerli halklardan oluşan bir heyet ile bir araya gelecek.

Aynı gün Quebec’ten ayrılacak olan Papa, beş saatlik uçuşla kuzeydeki Iqaluit’e gidecek.

Papa Françesko, Kanada’nın en kuzeydeki ve en seyrek nüfuslu bölgesi Nunavut eyaletinin başkenti Iqaluit’de, Kanada’nın yatılı kilise okullarında kalan ve halen hayatta olan yerlilerle buluşacak. Papa, programının bu aşamasından sonra Kanada’dan ayrılacak.

Papa, Kanadalı yerli gruplardan özür dilemişti

Papa Françesko, Kanadalı yerli gruplarından “Metis”, “Inuit” ve “First Nations” ile marttaki görüşmelerinin ardından 1 Nisan’da yaptığı açıklamada, Kanada’da Katolik Kilisesi’ne bağlı yatılı okullarda geçmişte çocuklara yapılan muamele karşısında “öfke, utanç ve acı” duyduğunu belirterek, “Kilisenin bazı üyelerinin içler acısı davranışları için Tanrı’dan af diliyor ve size tüm kalbimle acı çektiğimi ifade etmek istiyorum. Ben de sizden özür dilemek konusunda Kanadalı Episkopos kardeşlerime katılıyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Konuyu soruşturan Kanada’daki Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu, 1831-1996 döneminde faaliyet gösteren kiliseye bağlı yatılı okullar hakkındaki çalışmasını 2015’te tamamlamış ve 4 bin sayfalık rapor yayımlanmıştı. Komisyon, yaşananları “kültürel soykırım” olarak tanımlamıştı.

Söz konusu raporda, en az 4 bin 200 yerli çocuğun bu okullarda istismar ya da ihmal sonucu öldüğü belirtilmişti.

Kanada’da Katolik Kilisesi’nin kontrolündeki yatılı kilise okullarından bazılarının bahçesinde, resmi kayıtlarda olmayan çok sayıda çocuk mezarı bulunmuştu.

Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu raporundan sonra yerli halktan defalarca özür dileyen Kanada Başbakanı Justin Trudeau, 2017’de Vatikan’a yaptığı resmi ziyarette Papa’dan da özür talep etmişti.

Papa’nın Ziyaretinin Kanada’nın Yeni Bir Sayfa Açmasına Yardımcı Olacağı Söylendi

Kanada’nın önde gelen Katolik episkoposu, Papa Françesko’nun ülkeye yaptığı ziyaretin Yerli topluluklarla uzlaşı çabalarını güçlendireceğini ve birlikte ilerlemek için yeni bir sayfa açılmasına yardımcı olacağını belirtti. 

Saint-Jérôme Episkoposu ve Kanada Katolik Episkoposlar Konferansı (CCCB) Başkanı Raymond Poisson, sağlık sorunlarına rağmen gezinin Tanrı’nın bir armağanı ve Papa’nın merhametli bir eylemi olduğunu söyledi. Ziyaretin yeni bir sayfa açmanın somut bir göstergesi olduğunu söyleyen Poisson, bunun geçmişi unutmak anlamına gelmediğini, bunun yerine bugünü ve yarını düşünmek, daha iyi bir dünya ve Kanada için birlikte bir şeyler yapmak anlamına geldiğini belirtti.

24-29 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek ziyarette Papa Françesko Edmonton, Quebec ve Iqaluit’te bulunacak. Kanada’nın yatılı okulları Katolik müjdeciler tarafından yönetiliyordu. Yaklaşık 150 bin çocuk, kendi yerel kültürlerinden uzaklaştırılmak amacıyla zorla evlerinden çıkarıldı. Sayısız çocuk, ‘kültürel soykırım’ olarak adlandırdığı olayda istismara ve yetersiz beslenmeye maruz bırakıldı. Papa Françesko, ziyareti sırasında iyileşme sürecinin bir parçası olarak, Kanada topraklarında resmi bir özür yayınladı. 

Papa, Ermineskin Yatılı Okulu’nun bulunduğu Maskwacis’i ziyaret edecek ve Iqaluit kentindeki yatılı okullardan kurtulanlarla bir araya gelecek. Kanada ziyareti, yerli heyetin Mart ayında Roma’ya yaptığı ziyaretin hemen ardından geldi. Papa Françesko, kilisenin yatılı okul sistemindeki rolü nedeniyle ilk özrünü duyurdu. Ziyaret sırasında Roma heyeti, yatılı okuldan kurtulanlardan özür diledi ve kurbanların ailelerine tazminat ödenebilmesi için yatılı okulların arşivlerinin açılmasını istedi. Poisson, CCCB’nin önümüzdeki beş yıl içinde Yerli topluluklara fayda sağlamak için 30 milyon dolar bağış toplama sözüne değindi. Poisson, Kanada kilisesinin de yerli topluluklarla arşivlerin açılması konusunda görüşme halinde olduğunu, ancak kilisenin yatılı okullar hakkında merkezi bir kaynağı veya arşivi olmadığı belirtti.

Poisson, ‘‘Yatılı okullar, çocukların ilk Komünyon ve Konfirmasyon sakramentlerini aldığını belgelemektedir, ancak okulların arşivleri ve ilişkili çocukların kayıtları hükümet tarafından tutulmaktadır’’ dedi. Poisson, Papa Françesko’nun Mart ayında Roma’ya yapılan ziyaret sırasında Yerli heyetten özür dilemeseydi, ziyaretinin mümkün olamayacağını belirterek, ‘‘Somut uzlaşı jestlerinin zamanı geldi. Yaşananları unutmak için değil, yeni bir sayfaya başlamak ve daha iyi bir toplum ve kilise için adım atmak gerekiyor. Yerli halktan yeniden özür dilenmesi büyük önem taşıyor. Ziyaretin ardından Kanada kilisesinin bir sonraki adımı, Yerli topluluklarla daha fazla ilişki kurmak ve birlikte bir şeyler yapmak olmalıdır. Her iki tarafın da umutlu olduğu süreçte bunun mümkün olacağını umuyoruz’’ dedi.

Bazı Yerli toplulukların, Papa’nın sağlık sorunları nedeniyle ziyaret programında kendilerine danışılmadığı için üzgün olduğunu söyleyen Poisson, ‘‘CCCB, Papa Françesko’nun ziyaret edeceği bölgelerde yaşamayan ancak etkinliklere katılmak isteyen Yerli halk ve topluluklar için geniş bir yer ayırdı. Programın amacı, Yerli halklarla uzlaşı sağlamaktır ve halkın büyük çoğunluğu Papa’ya saygı duymaktadır. Papa Françesko’nun ziyaretinin alçakgönüllü ve merhametli bir davranış olduğunun farkındalar’’ dedi.

Poisson, dizinde yaşadığı sıkıntılar nedeniyle tekerlekli sandalyeye mahkûm olan Papa Françesko’ya sağlık ekibinin eşlik edeceğini söyledi. Poisson, ‘‘Umarım ziyaret Papa için çok yorucu olmaz. Bol bol dinlenmesi ve çok fazla yürümemesi sağlanmalıdır’’ dedi. Hem Yerli hem de Yerli olmayan Kanadalıların ziyaret konusunda heyecanlı olduğunu söyleyen Poisson, ‘‘Ziyaretin ardından uzlaşı konusunda bazı somut adımların atılmasını umuyoruz’’ dedi.

Papa, Yerli Halklar İçin ‘Derinden Üzgün’ Olduğunu Söyledi

Papa Françesko’nun, yerli çocukların kilise tarafından işletilen yatılı okullarda maruz kaldığı istismardan dolayı Kanada’ya düzenlediği tövbe haccında üzüntü, utanç ve acı kelimeleri güçlü bir şekilde yankılandı.

Papa’nın uçağı, eski bir yatılı okulu ziyaret edeceği ve yerli halklarla buluşacağı Alberta’daki Edmonton’a indi. Maskwacis Park’taki First Nations, Métis ve Inuit topluluklarından yaklaşık 2 bin yatılı okul mağdurlarına, liderlere, yaşlılara ve gençlere hitap eden Papa, yerli halkın maruz kaldığı ıstırap ve asimilasyon için derin acı ve üzüntü duyduğunu belirtti.

1881 ve 1996 yılları arasında 150bin’den fazla yerli çocuk ailelerinden koparıldı ve yatılı okullara gönderildi. Kanada Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu’nun ‘kültürel soykırım’ olarak adlandırdığı trajik olaylarda, binlerce çocuk istismara uğradı ve darp edildi.

Tanrı’dan Af, Şifa ve Barış Dilemek

Papa, üzüntüsünü bizzat anlatmak, Tanrı’dan af, şifa ve barış dilemek, mağdur ailelere yakınlığını ifade etmek ve onlarla beraber dua etmek için geldiğini söyledi. Papa Françesko, 28 Mart – 1 Nisan tarihleri ​​arasında Roma’da Kanada Yerli heyetiyle yaptığı görüşmeleri hatırlattı. Papa’ya yerli çocukların acısını temsil eden iki çift mokasen verilmişti. Mokasenlerin birlikte izlenecek şifa ve uzlaşı yolunu gösterdiğini söyleyen Papa Françesko, ‘‘Birlikte yürümek, birlikte dua etmek ve birlikte çalışmak istiyoruz. Böylece geçmişin acıları adil, şifalı ve uzlaşmalı bir geleceğe yol açabilir’’ dedi.

Papa, atalardan kalma kültürlerin parçalanması ve yok edilmesiyle ilgili karanlık geçmişi hatırlamanın önemini vurgulayarak, yatılı okullarda yaşanan yıkıcı deneyimleri hatırlamanın gerekli olduğunu, çünkü unutkanlığın kayıtsızlığa yol açtığını belirtti. 

Müjde İle Bağdaşmayan Acı Bir Hata

Papa, birçok Hristiyanın yerli halkları ezen sömürgeci güçleri desteklemesi nedeniyle derinden üzgün olduğunu söyleyerek, Kilisenin ve dini toplulukların kültürel yıkım ve asimilasyon projelerinde yer almasından dolayı kez daha af diledi. Papa, yatılı okullarda yaşanan felaketin Müjde ile bağdaşmayan acı bir hata olduğunu vurguladı.

İlk Adım, Af Dilemektir

Af dilemenin yeterli olmadığını ve sadece iyileşme yolunda ilk adım olduğunu belirten Papa, ‘‘Bu sürecin önemli bir parçası, geçmişte yaşanmış gerçekleri ciddi bir şekilde araştırmak ve yatılı okullardan sağ kalanlara yardımcı olmaktır’’ dedi. Papa Françesko, Katolik Kilisesi’nin bu konudaki kararlılığını yinelerken, Kanada’daki Hristiyanların ve sivil toplumun yerli halkların kimliklerini kabul etme ve saygı duyma eyleminde büyümesini umduğunu dile getirdi. Papa, ‘‘Yüreklere nüfuz etmesi gereken bir süreçten bahsediyoruz. Buradaki varlığım ve Kanada Episkoposlarının bağlılığı, bu yolda kararlı duruşumuzun bir kanıtıdır’’ dedi.

Sessiz Zaman ve Dua

Papa, ‘‘Kendi çabalarımız iyileşme ve uzlaşı için yeterli değil. Tanrı’nın lütfuna ihtiyacımız var’’ sözleriyle, herkesi sessizce dua etmeye çağırdı. Papa Françesko, ‘‘Rab, adımlarımıza rehberlik etsin ve yolculuğumuzda ilerlememizi sağlasın’’ diyerek sözlerini tamamladı.

Papa Françesko, First Nations, Métis ve Inuit toplulukları adına Şef Wilton Littlechild tarafından karşılandı. Şef Littlechild, yerli halklarla anavatanlarında buluşmak için gösterdiği kişisel çaba için Papa’ya teşekkür etti. (Vatican News, Cruxnow)

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Gençler, Kutsal Kitap’ın Yaşamlarını Değiştirdiğini Söyledi

Amerika Kutsal Kitap Topluluğu (American Bible Society) 2024 yılı raporunda, Kutsal Kitap'ın gençler üzerinde etkisinin arttığını açıkladı.  4-23...

Hristiyan Yardım Kuruluşu, Pakistan’daki Hristiyanları Desteklemeye Devam Ediyor

Ağustos 2023'te Hristiyanlara karşı başlatılan ayaklanma sonucu birçok kişi evini ve eşyalarını kaybetti. Kurbanlardan biri de Pakistan'ın...

Pakistan’da Pastöre Suçlama

Pakistan’ın Gujranwala kentinde yaşayan pastör Accad, paylaşılan bir videoda damadı Almas tarafından dine hakaret etmekle suçlandı. Almas,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi