3 Mayıs 2024 Cuma

Papa Françesko, Kanadalı Yerli Topluluklarının Liderleriyle Görüştü

Katoliklerin ruhani lideri Papa Françesko, Kanada’da geçmişte Katolik Kilisesi’ne bağlı okullarda kötü muameleye maruz kalan yerli çocuklara dair hakikat arayışındaki Kanadalı yerli topluluklarının temsilcileriyle görüştü.

Vatikan Basın Ofisi’nden yapılan yazılı açıklamada, Papa’nın Vatikan’daki Papalık Kütüphanesi’nde Kanada’daki yerli gruplardan Metis’ten 10 kişiyi ve Inuit’ten 8 kişiyi ayrı ayrı kabul ettiği bildirildi.

Açıklamada, söz konusu görüşmelerin Papa’nın hayatta kalanların acılarını dinleme ve onlara kulak verme amacıyla yapıldığı ve gelecek günlerde de devam edeceği belirtildi.

Metis Ulusal Konsey Başkanı Cassidy Caron, Papa ile görüşme sonrasına Vatikan’da basına yaptığı açıklamada, “Tanıma, özür ve tazminat için çok geç olsa da doğru olanı yapmak için asla geç değildir” dedi.

Caron, Papa Françesko’nun kötü muamelelerin yaşandığı okuldan kurtulanları dinlediği ve üzüntüsünü belirttiğini söyledi ve kendilerine katılmaya davet ettikleri Papa’nın İngilizce olarak “Hakikat, adalet, şifa ve uzlaşma” ifadeleriyle karşılık verdiğini, bunu kendisinin “kişisel taahhüdü” olarak kabul ettiklerini ifade etti.

Papa Françesko, Kanada’daki yerli topluluklarının liderlerine 2 yıllık bekleme süresinin ardından geçen haziranda, Aralık 2021 için randevu vermişti. Söz konusu görüşme Kovid-19 salgınının Omicron varyantındaki artışlar sebebiyle bu zamana kalmıştı.

ÖLEN YERLİ ÇOCUKLAR

Konuyu soruşturan Kanada’daki Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu, 1831-1996 yıllarında faaliyet gösteren kiliseye bağlı yatılı okullar hakkındaki çalışmasını 2015 yılında tamamlamış ve 4 bin sayfalık bir rapor yayınlanmıştı.

Söz konusu raporda, en az 4 bin 200 yerli çocuğun bu okullarda kötü muamele gördüğü ya da ihmal sonucu öldüğü belirtilmişti.

Kanada’da Katolik Kilisesinin kontrolündeki yatılı kilise okullarından bazılarının bahçesinde de resmi kayıtlarda olmayan çok sayıda çocuk mezarı bulunmuştu.

Yatılı kilise okullarında yaşanan trajedi için Kanada’daki Katolik kuruluşlar ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ”Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu Raporu”ndan sonra yerli halktan defalarca özür diledi.

Papa Françesko da, British Columbia ve Saskatchewan eyaletlerindeki isimsiz çocuk mezarları konusunda acı çektiğini belirtmiş ve yerli halkın haklarına ve kültürüne saygı gösterilmesi çağrısında bulunmuştu.

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Gençler, Kutsal Kitap’ın Yaşamlarını Değiştirdiğini Söyledi

Amerika Kutsal Kitap Topluluğu (American Bible Society) 2024 yılı raporunda, Kutsal Kitap'ın gençler üzerinde etkisinin arttığını açıkladı.  4-23...

Hristiyan Yardım Kuruluşu, Pakistan’daki Hristiyanları Desteklemeye Devam Ediyor

Ağustos 2023'te Hristiyanlara karşı başlatılan ayaklanma sonucu birçok kişi evini ve eşyalarını kaybetti. Kurbanlardan biri de Pakistan'ın...

Pakistan’da Pastöre Suçlama

Pakistan’ın Gujranwala kentinde yaşayan pastör Accad, paylaşılan bir videoda damadı Almas tarafından dine hakaret etmekle suçlandı. Almas,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi