5 Mayıs 2024 Pazar

Papa Françesko’nun Macaristan Programı Açıklandı

Papa Françesko, 28-30 Nisan tarihlerinde Budapeşte ve Macaristan’a gidecek. Papalık gezisinin temasının, ‘Mesih geleceğimizdir’ olduğu açıklandı. Logosu ise, Budapeşte’de Tuna Nehri’ni geçen ilk köprü olan Zincir Köprü olarak belirlendi. 

Vatikan’a göre, başlangıçta Buda ve Peşte şehirlerini birbirine bağlamak için inşa edilen köprü, insanlar arasında yakın ilişkiler kurma fikrini çağrıştırıyor. Köprünün etrafındaki daire Komünyon’u simgeliyor. 2021’de Budapeşte, 52. Uluslararası Komünyon Kongresi’ne ev sahipliği yaptı.

Vatikan’ın 2019 istatistiklerine göre, Macaristan’ın 9,7 milyonluk nüfusunun yaklaşık yüzde 61’i Katolik. İkinci sırada ise herhangi bir dini inancı bulunmayan kişiler yer alıyor.

Papa Françesko, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Cumhurbaşkanı Katalin Novak ile diğer hükümet yetkilileri ve sivil toplum üyeleriyle bir araya gelecek. Aziz Stephen Katedrali, Papa’nın episkoposlar, rahipler, ilahiyatçılar ve cemaat üyeleriyle bir araya geleceği yer olacak. Papa Françesko, ziyaretin ikinci gününde Cizvitler ve László Batthyány-Strattmann Enstitüsü’nden görme engelli çocuklarla buluşacak. Kurum, adını hayatını yoksullara ücretsiz tıbbi tedavi sağlamaya adamış olan Katolik bir doktordan almıştır. Evli ve 13 çocuk babası olan László Batthyány, 1931’de hayatını kaybetti.

Papa’nın 29 Nisan’daki halka açık iki konuşması, Aziz Elizabeth Kilisesi’nde ve Budapeşte Spor Arenası’nda gerçekleşecek. 30 Nisan Pazar sabahı Macaristan Parlamento Binası’nın yakınında bulunan Kossuth Lajos Meydanı’nda ayin yönetecek. 

Papa Françesko’nun son toplantısı Pázmány Péter Katolik Üniversitesi Bilgi Teknolojisi ve Biyonik Fakültesi’nde gerçekleşecek. 17. yüzyılda kurulan ve Macaristan’ın en eski eğitim kurumlarından biri üniversitenin Bilgi Teknolojisi ve Biyonik Fakültesi, elektronik ve bilgisayar mühendisliğinin moleküler ve sinir biyolojisi ve tıp ile birleştirildiği eşsiz bir fakültedir. (CNA)

Sam Allberry İstanbul’da

Tanrı'nın Tasarısında Cinsellik Semineri İstanbul'da bulunan Pera Diriliş Kilisesi, önümüzdeki hafta sonu Dünya'nın gündeminden hiçbir zaman düşmeyen "Cinsellik"...

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi