5 Mayıs 2024 Pazar

Papalık Dinler Arası Diyalog Konseyi’nden 2023 Ramazan Ayı Mesajı

Papalık Dinlerarası Diyalog Konseyi, 2023 yılı Ramazan ayı için bir mesaj yayınladı.

Papalık Dinlerarası Diyalog Konseyi Başkanı Monsenyör Miguel Angel Ayuso Guixot’un yayınladığı mesajında, bu dönemin Hristiyanlar için de önemine vurgu yaparak, “Ramazan ayı sizin için önemli olduğu kadar dostlarınız, komşularınız, diğer dinlere inananlar ve de özellikle Hristiyanlar için de önemlidir. Mevcut arkadaşlıklar güçlendirilir ve yenileri inşa edilirken, daha huzurlu, uyumlu ve neşeli bir şekilde birlikte yaşama imkânı doğacaktır. Aslında bu, bizim toplumlarımız ve eşsiz insanlık ailesine mensup tüm toplumların mensupları için ilahi isteğe uygundur” diye belirtti.

Dini sebeplerle çıkan şiddet olaylarının barış içinde ve dostça bir arada yaşamayı engellediğini belirten Kardinal Ayuso, “Bu kültürle başa çıkmak ve onu alt etmek için bizleri birleştiren bağları öne çıkararak Müslümanlar ve Hristiyanlar arasında sevgi ve dostluğu güçlendirmeliyiz” diye yazdı. Farklılıkların tehdit olarak algılanabildiğini, ama herkesin, sahip olunan ortak noktaları göz ardı etmeden ya da unutmadan, kendi çeşitli bileşenleri ile şahsına özgü kimliğini koruma hakkının bulunduğunu vurguladı.

Sosyal medyaya da değinen Kardinal, Papa Françesko’nun 3 Ekim 2020’deki Fratelli Tutti’sinden alıntı yaparak, “Bireyler rahat, tüketimci yalıtılmışlıkları içinde, yüz yüzeyken birbirlerini yıkabilecek denli vahşi söylemleri, sınırlama hissetmeksizin ifade ederek, düşmanlığı, hakareti, tacizi, iftirayı ve sözlü şiddeti teşvik eden sürekli ve ateşli bağlılık şekillerini seçebilmektedirler. Sosyal saldırganlık, bilgisayarlar ve mobil cihazların yaygınlaşması ile yayılmak için benzersiz bir alan bulmuş durumdadır.” Sosyal medya platformlarının düşmanlık ve kavga gibi zararlı davranışlar için ortak alanlar haline geldiğini belirtti. Çözüm olarak ‘ailede, okulda, ibadethanelerde ve sosyal medyada sağlam bir eğitim olması gerek’ diye yazdı. Eğitim olmazsa, “Gelecek nesiller için sevgi ve dostluk kültürünü teşvik etmek ve nefret kültürünü önleyip, ona karşı koymak imkânsız olacaktır” yazdı.

Papalık Dinlerarası Diyalog Konseyi Başkanı Kardinal Ayuso’nun 2023 Ramazan ayı, mesajının sonu şöyle: “Saygı, iyilik, hayırseverlik, dostluk, herkes için karşılıklı ilgi, affetme, iyilik ve ortak yarar için işbirliği ile her türlü ihtiyaç içinde olan herkese yardım ve çevremizin bakımı ise birlikte huzur ve neşe içinde yaşayabileceğimiz ‘Ortak evimizi’ güvenli ve hoş bir yer olarak tutmak üzere benimseyeceğimiz, yukarıda belirtilen olumsuz davranışların tam tersi olan tavırlardır.

Adaletin, barışın, kardeşliğin ve refahın hüküm sürdüğü bir dünya, Her Şeye Gücü Yeten Allah’ı hoşnut eder ve neşe verir, böylece samimi ve ortak bağlılığımızı teşvik eder.

Değerli Müslüman kardeşlerim, Yüce Allah, nimetleri ile Ramazan ayında sizleri bereketlesin böylece yaklaşan ‘Id al-Fitr’i, imandan gelen sevinç ve Her Şeye Gücü Yeten’in sevgisinde birlikte yaşadığınız ve karşılaştığınız herkesle birlikte kutlamanızı dileriz.”

Papa Françesko, geçtiğimiz günlerde Iraklı Şiilerin Ruhani Lideri Ayetullah Ali Sistani’ye bir mektup gönderdi. Papa inanç temelli toplulukların “yeryüzünde birlik içinde bir gelecek için her şeyin Yaratıcısına yakardığımız ayrıcalıklı bir birliktelik yeri ve barış içinde bir arada yaşamanın sembolü” olması gerektiğine olan inancını dile getirdi. Papa Françesko sözlerini, Hristiyan ve Müslümanların birlikte, “sayısız çatışmanın yaraladığı ve bu nedenle şefkat ve iyileşmeye ihtiyaç duyan bir dünyada her zaman gerçeğin, sevginin ve umudun tanıkları” olabilmeleri umudunu ifade ederek tamamladı.

Sam Allberry İstanbul’da

Tanrı'nın Tasarısında Cinsellik Semineri İstanbul'da bulunan Pera Diriliş Kilisesi, önümüzdeki hafta sonu Dünya'nın gündeminden hiçbir zaman düşmeyen "Cinsellik"...

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi