6 Mayıs 2024 Pazartesi

Patrik Sahak II: ”Başkasının Duasının Cevabı Olabiliriz”

Ermeni Apostolik Kiliseleri’nde pazar ayinlerine devam edilirken, 8 Kasım Pazar günü, Türkiye Ermenileri Patrikliği sosyal medya hesabı Facebook üzerinden Kutsal Sunu ve Patrik Sahak II.’nin Ermenice ve Türkçe vaaz yayınlarına da devam edildi.

Facebook sayfasından yayınlanan, Kumkapı Patriklik Merkez Surp Asdvadzadzin (Meryem Ana) Kilisesi’ndeki Kutsal Sunu Ayinini Peder Husig Hergelyan gerçekleştirirken , kilise diyakon ve okuyucuları da Rabbin sofrasına hizmet ettiler. İlahileri Edvin Galiboğlu’nun orgu eşliğinde, Edvin Galiboğlu, Hovsep Kuyumcuyan ve Sercan Gazer seslendirdiler.

Ayin sırasında, kilisenin din görevlisi Rahip Şınork Donikyan ve Peder Natan Arabyan da hazır bulundular. Tören sonunda Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, canlı yayın ile günün İncil bölümü (Luka 8:40) üzerine Ermenice ve Türkçe vaazlar verdi.

Patrik Sahak II’nin Türkçe vaazı özetle şöyle;

Başkasının Duasının Cevabı Olabiliriz

“Bu hayattaki çabalarımızın tümü ölüme kadardır. İncil’de Rab İsa Mesih ölüme karşı farklı bir duruş sergiler. Çünkü O dirilişe inanır. Ölümün son olmadığını bilir.

İnsanların yakınlarını kaybettikten sonraki tepkileri onların yaşam felsefesini belirler. Bu tavır, imana göre değişir.

Ölüm sadece bedeni alır. Ruh ise Tanrı’ya döner. Ölüme karşı yaklaşımımız iman ile dolu olmalıdır. Hikâyemizin ölümle son bulmadığına iman etmeliyiz.

Ölüm Tanrı’nın sisteminde yaşam metodudur. İnsan için bu yaşamın hikayesi tek ve biricik değildir. Ölümden sonra ruh yaşamaya devam eder.

Ölüme verilen tepkilerde iki şey Tanrı’yı rahatsız eder. Bunlardan ilki abartılı ağıtlarla isyan ederek yas tutmaktır. Tabi ki yas tutulacaktır. Bu yas ayrılığın, sevdiğini uğurlamanın yası olmalıdır.

İkincisi ise ölümün son olmadığına iman edenlere karşı takınılan alaycı tavırlardır.

Rab İsa Mesih bu durumda, bu alaycı kişilerin hakikati bilmeyi hakketmediğini söyler.

Tanrı bizi birbirimiz için şifa kaynağı olarak belirledi. Biz de insanları sevindirecek bir şeyler yapabilir, onların hayatlarına dokunabiliriz. Fazlalıklarımız ile mutluluk, mucize ve gülüş yaratabiliriz. Yani başkasının duasının cevabı olabiliriz.”

Sam Allberry İstanbul’da

Tanrı'nın Tasarısında Cinsellik Semineri İstanbul'da bulunan Pera Diriliş Kilisesi, önümüzdeki hafta sonu Dünya'nın gündeminden hiçbir zaman düşmeyen "Cinsellik"...

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi