7 Mayıs 2024 Salı

Patrik Sahak II, Ermenistan’dan Gelen Ziyaretçileri Konuk Etti

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 26 Ağustos Cuma günü, Haricavank’tan Peder Yeğişe önderliğinde, Ermenistan’dan inanç gezisi yapan bir grubu kabul etti.

Grup, çeşitli turistik ve dini yerleri ziyaret etmek amacıyla İstanbul’a gelmişti. Ziyaretçiler İstanbul’un ardından önümüzdeki Pazar günü Aghtamar’daki geleneksel inanç gezisine ve Surp Badarak’a katılmak üzere Van’a hareket edecek.

Ziyaretçileri memnuniyetle karşılayan Patrik Hazretleri, Patrikhane’ye ziyaretlerinden ve Aghtamar gezisine de katılacak olmalarından duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Patrik Sahak II. pederane sözleriyle konukları yüreklendirdi ve her birine manevi hayatlarında güç ve uzun ömürler diledi.

Daha sonra grup, Patrik Golod Koleksiyonu Müdürü Rahip Hovagim Seropyan önderliğinde koleksiyonu ziyaret etti ve Rahip Hovagim’den bilgiler aldı. Son olarak Patrikhane külliyesi ve Surp Asdvadzadzin Patriklik Kilisesi’ni ziyaret ettiler ve Patrikhane’den ayrıldılar.

Kumkapı Patriklik Merkez Surp Asdvadzadzin Katedrali’nde Kutsal Sunu Ayini

Kumkapı Patriklik Merkez Surp Asdvadzadzin Katedrali’ndeki 28 Ağustos Pazar günü gerçekleşen Kutsal Sunu Ayini’ne (Surp Badarak) Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II. riyaset etti ve vaaz verdi. 

Surp Badarak’ı, Ermenistan’dan inanç gezisi için ülkemizde bulunan, Haricavank’tan Peder Yeğişe sundu. Kilisenin astdiyakos, kıdemli okuyucu ve okuyucuları Rab’bin Sofrası’na hizmet ettiler. 

Surp Asdvadzadzin Kilisesi’nin din görevlisi Üstrahip Yeğişe Uçkunyan, Kilise Vakfı başkanı Hrant Moskofyan ve inanlıların hazır bulunduğu ayinde ilahileri, kıd.okuyucu Kevork Çam yönetiminde Koğtan Korosu üyeleri ve Ermenistan’dan inanç gezisi için ülkemizde bulunan bir grup gönüllü okuyucular seslendirdi. 

Surp Badarak sırasında Patrik Hazretleri Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Türkçe vaazından bazı bölümler şöyle;

”Korku insanın yüreğini ele geçirdiğinde, insan bütün bildiklerini unutur. Korku içimize girdiğinde dizlerimizin bağı çözülür, titremeye başlarız, hiç bir şey aklımıza gelmez. Korku bizi felç eder. Midemize, ayaklarımıza, belimize vurur ve biz titremeye başlarız. Korku efendimiz olur bizim. Oysa Tanrı insanı yarattığında her şey üstüne onu efendi koymuştu. Korku da bir duygudur, o içimizdedir, ona hakim olabiliriz biz, nasıl? İmanla. Biz korkuyu, Tanrı sevgisi ile ve imanımızla karşılamalıyız. Korkmamalıyız demiyorum çünkü elimizde değil korkarız ama bu korku bizi ele geçirmemeli. İmanla demeliyiz ki panik olmak zorunda değilim ben. Benimle olan Tanrı, bu tehlikeden, bu sorundan daha büyük.

Sen şunun için dua ediceksin, Tanrım beni hazırla seni karşılamaya. Hazır mıyım? En iyi tövbemi ettim mi? En iyi duamı ettim mi? Hazır mıyım Seni karşılamaya? Affet beni. Senin duan bu olması lazım. Deprem geldiğinde ne zannediyorsunuz sadece günahkarlar mı ölüyorlar. Bizim için önemli olan kalbimizi ve yüreğimizi Tanrıyla hazırlamak.

İmanlıyız, kayığımızda İsa var, çoğu kez uyuyor yada biz uyuyoruz aslında. Niçin? Çünkü O’nu gerektiği gibi imanla uyandırmıyoruz. Ama İsa kayığımızda. İsa kayığımızdaysa bize hiç bir şey olmayacak, ölsek de bir şey olmayacak. Tanrı bir çıkış yolu hazırlayacak bize, bu imanla biz yolculuğumuzu yapıyoruz.

İbadette bizim en çok yaptığımız hareket Haç çıkartmak. Biz niçin Haç çıkartıyoruz? İsa bizi unuttuğu için değil, biz İsa’yı unuttuğumuz için Haç çıkarıyoruz ki hatırlayalım. İçimizde o Haç var, o Haçın gücü bizde, Haçlanmış olana inanıyoruz, ölmüş ve dirilmiş olana, ölümün ve hayatın anahtarları elinde olana inanıyoruz, bu imanla diyoruz ki benim kayığım batmaz, benim kayığım Tanrıyla buluşana dek beni taşıyacak.

Tanrı sessizce bizi seyreder, gerektiği yerlerde biz farketmeden yardım eder, bizi kendi güvenli limanlarına ulaştırır. Rab imanımızı artırsın, Rab güçlendirsin hepimizi Amen.”

Vaazların ardından Rab’bin duası okundu. Sonrasında Komünyon (Hağortutyun) dağıtımına geçildi. Surp Badarak’ın ardından okunan İncil parçası ve Patrik Hazretleri’nin kutsaması ile tören son buldu.

Myanmar Ordusu, Kilise Hizmetlerine Kısıtlama Getirdi

Tatmadaw olarak bilinen Myanmar ordusu, Chin eyaletinde kilise hizmetlerine kısıtlama getirdi. 22 Nisan'da milislerin hükümet yetkililerini taşıyan...

Serbest Bırakılan Pastör Yeniden Tutuklandı

Myanmar'da Yeni Yıl kutlamaları vesilesiyle 3.300 mahkum serbest bırakıldı. Serbest bırakılan Baptist pastör ise aynı gün içinde...

Etiyopyalı Hristiyanlar Barış İstiyor

Etiyopya Adigrat Episkoposluğu'ndan Episkopos Tesfasellassie Medhin, bölgede Tanrı'nın halkının dayanılmaz acılara maruz kaldığını söyleyerek, 2 Kasım 2022...

Hindistan’da Hükümete Harekete Geçme Çağrısında Bulunuldu

Hindistan'ın Manipur eyaletinde şiddet olayları yeniden şiddetlendi. Genel seçim sürecinde can kaybının artacağından endişe duyuluyor.  Hristiyan Dayanışma Birliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi