3 Mayıs 2024 Cuma

Sivillerin Sığındığı Tarihi Rum Ortodoks Kilisesi Bombalandı

Kutsal Kitap’a göre Kutsal Topraklar olarak kabul edilen bölgede yer alan ve sivillerin sığındığı tarihi Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi bombalandı 

Filistin resmi ajansı WAFA’da yayımlanan haberde, dün akşam Gazze’deki Rum Ortodoks Kilisesi’ne saldırı düzenlendiğine ilişkin bilgi verildi.

Ölü ve yaralıların hala enkaz altında olduğu, kurtarma ve ambulans ekiplerinin onlara ulaşmaya çalıştığı belirtildi.

Bombalamanın kilise binasının bazı kısımlarında ciddi maddi hasara yol açtığı ve yanındaki bir binanın da yıkıldığı kaydedildi.

Saldırının, güvenli bir yer arayışıyla kiliseye sığınan Hristiyan ve Filistinli ailelerin bulunduğu “Kilise Vekilleri Konseyi” binasının tamamen yıkılmasına neden olduğu ifade edildi.

Yeruşalim’deki Anglikan Kilisesi’ne bağlı Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi, 17 Ekim’de bombalanan ve yüzlerce kişinin ölümüne yol açtığı Hristiyam El-Ehli Baptist Hastanesine yaklaşık 250 metre mesafede yer alıyor.

Saldırının düzenlendiği bölgede yaklaşık 1000 Hristiyan’ın yaşadığı ve evi yıkılanların korunmak için kiliseye ve ona bağlı binalara sığındığı biliniyor.

Filistin Kilise İşleri Yüksek Komitesi Başkanı Huri’den açıklama

Filistin Devlet Başkanlığına bağlı Kilise İşleri Yüksek Komitesinin Başkanı Remzi Huri, Gazze Şeridi’ndekilere karşı “soykırım” planı uygulandığını söyledi.

Huri, yaptığı yazılı açıklamada, “Gazze’de Tarihi Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi’ni hedef alması bir savaş suçudur” ifadelerine yer vererek, Filistinli sivillere ve ibadethanelere karşı devam eden suçlarına bir yenisinin daha eklendiği belirtti.

“Gazze Şeridi’ndeki Filistin halkımıza karşı soykırım planı uyguladığına dair resim tüm dünyaya açık hale geldi” ifadesini kullanan Huri, şunları kaydetti:

“Müslüman ve Hristiyanlardan oluşan yaklaşık 500 Filistin vatandaşının barındığı kilisenin hedef alınması, işgalin ana hedeflerinin çocuklar, kadınlar ve yaşlılar da dahil olmak üzere savunmasız vatandaşlar olduğunu doğruluyor.”

“Birçok uluslararası anlaşma kapsamında bir savaş suçudur”

Kilise İşleri Yüksek Komitesi de yazılı açıklamasında, kilisenin doğrudan hedef alındığına dikkati çekerek, “Bu, Cenevre Sözleşmesi ve birçok uluslararası anlaşma kapsamında bir savaş suçudur. Bu, Gazze Şeridi’nde, Yeruşalim’de ve işgal altındaki çeşitli Filistin topraklarında, Filistinli sivillere ve ibadet yerlerine karşı devam eden işgal suçlarına eklenmektedir” ifadelerine yer verildi.

Dünyanın En Eski Üçüncü Kilisesi

Komite, Tarihi Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi’nin dünyanın en eski üçüncü kilisesi olduğunu ve orijinal inşaatının 425 yılına dayandığını kaydetti.

Gazze’deki İçişleri Bakanlığı, dün Gazze’de Rum Ortodoks Kilisesi’nin hedef alındığını duyurmuştu.

Yerinden edilen yüzlerce Filistinlinin sığındığı kilisede saldırısı sonucu “çok sayıda kişinin öldüğü ve yaralandığı” aktarılmıştı.

Yeruşalim Rum Ortodoks Patrikhanesi’nden kınama

Yeruşalim Rum Ortodoks Patrikhanesi, Gazze Şeridi’nde yerinden edilenlerin sığındığı tarihi kiliseye düzenlediği saldırıyı kınadı.

Patrikhaneden yapılan yazılı açıklamada, “Yeruşalim Rum Ortodoks Patrikhanesi, Gazze Şehri’ndeki kilise binalarından birini hedef alan saldırı en güçlü ifadelerle kınıyor” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, yerleşim yerlerinin bombalaması sonucu evlerini kaybeden çocuklar ve kadınlar başta olmak üzere masum vatandaşları korumak için sağlanan barınakların yanı sıra kiliselerin ve onlara bağlı kurumların hedef alınmasının göz ardı edilemeyecek bir savaş suçu teşkil ettiği vurgulandı.

Patrikhanenin ve diğer kiliselerin, Baptist Hastanesi, okullar ve diğer sosyal kurumların tesis ve barınaklarına açık bir şekilde saldırılmasına rağmen, ihtiyaç sahibi insanlara yardım, destek ve barınma sağlama şeklindeki dini ve ahlaki görevlerini yerine getirmeye devam etmekte kararlı olduğu aktarıldı.

(Kaynak: Anadolu Ajansı, görsel kaynaklar: Shutterstock, Research Gate)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi