4 Mayıs 2024 Cumartesi

Suriye’de Depremzedeler Kiliselere Sığındı

Halep’teki Open Doors’a ait Umut Merkezleri’nde gönüllü olan Leyla Samar, ‘‘Her yer ölüm ve tozla kaplandı. Binalar tamamen yıkıldı ve ölüm etrafımızı sardı’’ dedi.

Kente girdikleri sırada gördüklerine inanamadığını söyleyen Samar, insanların evsiz kaldığını ve araçlarda yaşam mücadelesi verdiğini söyledi. Halep, 11 yıl süren iç savaş nedeniyle tamamen harap olmuş durumdaydı. Sosyal medyada paylaşılan görüntüler, depremin ne kadar şiddetli olduğunu gösteriyor. Artçı sarsıntıların devam etmesi nedeniyle halk evlerine giremiyor. Samar, ‘‘İnsanlar korkuyla dolu. En kısa zamanda ayakta kalan binaların incelenmesi lazım. Ancak şimdilik herhangi bir destek göremiyoruz’’ dedi. 

Depremin dokuzuncu gününde gönüllüler ve kilise hizmetkarları yiyecek, battaniye ve hijyen kitleri bulmak için çalışıyor. Open Doors’un Umut Merkezleri Halep ve Lazkiye’nin yedi noktasında yardım çalışmalarına devam ediyor.

İnançlarında Kök Saldılar

Maronit, Ortodoks, Katolik ve diğer mezheplerden kiliseler, evsizlikle başa çıkabilmek için kapılarını depremzedelere açtı. Kilise liderleri, inanç veya etnik kimlik gözetmeksizin herkesin hoşça karşılanacağını vurguladı. Keldani Katolik Başepiskoposluğu yaklaşık 50 kişiye kapılarını açtı. Rum Ortodoks Episkoposluğuna 1.600, Halep’teki Fransisken Manastırına ise 2binden fazla kişi sığındı. Keldani Katolik Başepiskoposu Antoine Audo, ‘‘Elektrik ve yakıt yok. Dışarısı çok soğuk ve halk yoksulluk içinde’’ dedi.

Umut Merkezleri, yaklaşık 5.400 kişiye ulaştı. Günde iki öğün yemek dağıtılıyor, battaniye ve dinlenme yeri sağlanıyor. Leyla Samar, ‘‘Birçok insanın inançlarında kök saldığını görüyoruz. Beşinci katta oturan bir kadın, yıkılan binadan kurtulmalarının ardından inançsız olan oğlunun Tanrı’ya şükrettiğini söyledi’’ dedi.

Kalanları Güçlendirin

Deprem, Suriye kilisesinin yeniden ayağa kalkabilmesine darbe vurdu. Ülke, Hristiyanlıkta önemli bir yere sahip. Antakya ve Şam, erken kilise döneminde önemli merkezlerdi. İsa’nın konuştuğu dil olan Aramice, bazı bölgelerde konuşulmaya devam ediyor. Ancak IŞİD’in 2013 yılında bölgeye saldırmasıyla Hristiyanlar kitlesel olarak yerinden edildi. IŞİD’in kontrolü ele geçirdiği bölgelerde Hristiyanlar, inanç değiştirmeye veya haraç ödemeye zorlandı. Din görevlileri de dâhil olmak üzere yüzlerce Hristiyan kaçırıldı.

Umut Merkezleri’nde gönüllü olan çalışan İbrahim Najjar, ‘‘Bölgede belirsizlik ve yalnızlık duygusu artıyor. Artık kendi evlerinin bile güvenli olmadığını görüyorlar. Dolayısıyla güvensizlik duyguları artıyor. Amacımız hayatta kalanları güçlendirmek. Uzun vadede yardım çalışmalarına devam etmeliyiz. Kilise binalarımız Halep halkı için sığınak oldu. İsa’nın bedeninin güçlü ve dirençli olması için dua edin. Suriye’nin Hristiyanların hizmetine ve kararlılığına ihtiyacı var’’ dedi. (CT)

Sam Allberry İstanbul’da

Tanrı'nın Tasarısında Cinsellik Semineri İstanbul'da bulunan Pera Diriliş Kilisesi, önümüzdeki hafta sonu Dünya'nın gündeminden hiçbir zaman düşmeyen "Cinsellik"...

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi