3 Mayıs 2024 Cuma

Surp Krikor Lusavoriç’in Rölikleri’nin Bulunması Yortusu

Kınalıada Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’nin isim günü ve Ermeni Apostolik Kilisesi’nin İman Atası Surp Krikor Lusavoriç’in Röliklerinin Bulunması Yortusu 2 Temmuz Cumartesi günü kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Kutsal Sunu Ayini’ne (Surp Badarak) riyaset etti ve vaaz verdi. 


Kutsal Sunu Ayini’ni, ABD’den gelen ve İstanbul’da misafir olarak bulunan eski İstanbullu Peder Armaş Bağdasaryan sundu. Kilisenin diyakosları ve okuyucuları Rab’bin sofrasına hizmet ettiler. İlahileri Patriklik makamına bağlı pederler, Peder Natan Arabyan’ın orgu eşliğinde seslendirdiler. 


Törende Başrahip Zakeos Ohanyan, Başrahip Vazken Karayan, Üstrahip Yeğişe Uçkunyan, Üstrahip Harutyun Damadyan, Rahip Şınork Donikyan, Rahip Vağarşak Seropyan, Kınalıada Kilisesi vakfı başkanı Levon Şadyan, yöneticiler ve inanlılar hazır bulundu. 


Ayin sırasında Patrik Hazretleri Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Türkçe vaazından bazı bölümler şöyle;
”Niçin biz Aziz Krikor Lusavoriç’in kemiklerini önemsiyoruz? Çünkü Kutsal Kitabın öğretilerine göre, Kutsallık, bereket dediğiniz şey Tanrı’dan maddeye inebilir. Biz suyu okuruz, suyla vaftiz oluruz. Biz şarap ve ekmeği Badarak’a çeviririz. Nasıl yaparız onu? Dua ederiz ve onun üstüne Kutsallık iner. Onun için “Hağortutyun”un bir diğer adı da “Kutsiyet” dir. İçinde Kutsiyeti barındırandır. Tanrı Kutsallığın kaynağıdır ve o Kutsallık sürekli gökyüzünden yeryüzüne iner.

İnsan da Kutsallığa çağırılmış bir varlıktır. Tanrı içimizde yaşasın, biz mabed olalım, Tanrı’nın elle yapılmamış mabedi olalım diye biz yaratıldık. Hepimizin aslında bedeni Kutsaldır. Onun için bedenlerimize dikkat edelim, koruyalım, bedenlerimizi Tanrı’nın ruhuna uygun bir şekilde koruyalım ki, onun içine gökten Kutsiyet indiğinde gelsin ve yerleşsin. Günümüzde en çok bizim Kutsiyet’e ihtiyacımız var. Günümüzde pek çok şey azalıyor. Siz zannediyorsunuz ki en çok para azalıyor, ama en çok azalan şey Kutsiyet, kutsallık. İnsanlar, özellikle gençlerimiz, çocuklarımız kutsiyetin ne olduğunu bilmiyorlar, kutsiyetin bir kokusu var onu bilmiyorlar. Onun için çocuklarınızı kiliseye getirin. Rab hepinizi bereketlesin sevgili kardeşlerim. Rab sizinle olsun. 

Vaazların ardından Rab’bin duası okundu, sonrasında Komünyon (Hağortutyun) dağıtımına geçildi. Kutsal Sunu Ayini’nin ardından Patrik Hazretleri’nin kutsaması ile tören son buldu.

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi