4 Mayıs 2024 Cumartesi

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II’den Diyarbakır’a Resmi Ziyaret

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Patrik olarak ilk kez ziyaret ettiği Diyarbakır’da resmi temaslarda bulundu.

Önce Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu’na nezaket ziyaretinde bulunan Patrik Kadasetli Sahak II daha sonra Sur Kaymakamı ve aynı zamanda Sur Belediye Başkanı görevini de yürüten Abdullah Çiftçi’yi ziyaret etti.

Ardından onarımı devam eden Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nde ve onarılması ön görülen Surp Sarkis Ermeni Kilisesi’nde incelemelerde bulunan Patrik Hazretleri, beraberindeki heyetle, Diyarbakır Ermeni mezarlığına geçerek mezarlıkta bulunan tüm Rab’de uyuyanlar için Hokehankisd duaları okudu.

DİYARBAKIR VALİSİ’NE ZİYARET

Patrik Hazretleri, beraberindeki yöneticiler ve din görevlilerinin refakatinde, Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu’na nezaket ziyaretinde bulundu.

Vali Karaloğlu öncelikli olarak Patrik Hazretleri’nin seçimini kutlarken, seçim sonrası ilk kez Diyarbakır’a gelmesinden dolayı memnuniyetini belirtti ve Surp Giragos Kilisesi’nin durumuyla ilgilendi.

Kilisede yürütülen yenileme çalışmalarının düzenli bir şekilde ilerlemekte olduğunu, çalışmaların bu şekilde devam etmesi durumunda, bahar döneminde onarımın tamamlanmasının ardından, Paskalya döneminde kilisenin açılış töreninin gerçekleşmesinin öngörüldüğünü dile getirdi.

Vali Karaloğlu, aynı zamanda Surp Sarkis Kilisesi’nin durumuyla da ilgilendi. Surp Giragos Kilisesi’nde olduğu gibi, bu kilisenin de yenilenmesi ve açılması temennisinde bulundu.

Bir proje hazırlanmasını ve yetkili mercilere sunulmasını önerdi. Yetkili mercilerin de projenin gelişmesine katkı verebileceklerini belirtti. Ayrıca yetkili görevlilere konuyla ilgilenmeleri talimatını verdi.

Patrik Hazretleri, konukseverliği ve Ermeni Apostolik kiliselerine karşı gösterdiği hassasiyet için Vali Karaloğlu’na teşekkürlerini sundu. Patrik Hazretleri, Diyarbakır’da bulunmaktan dolayı memnuniyetini belirterek, bu ziyaretin kiliseleri ziyaret etmek ve yerinde incelemelerde bulunmak için iyi bir fırsat olduğunu belirtti.

Patrik Hazretleri, Diyarbakır ziyareti vesilesiyle bir anı hediyesi olarak Garo Kürkman’ın hazırladığı “Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermeni ressamlar” kitabını Vali Münir Karaloğlu’na takdim etti. Vali Karaloğlu ise, kentin ustaları tarafından hazırlanmış el işi kahve takımını Patrik Kadasetli Sahak II’ye hediye etti.

Görüşme sonunda, Patrik Hazretleri, Vali Karaloğlu’na başarı dileklerinde bulundu.

SURP GİRAGOS VE SURP SARKİS KİLİSELERİNİ ZİYARET

Kadasetli Patrik Sahak II. ve beraberindeki heyet öğle saatlerinde Diyarbakır Surp Giragos ve Surp Sarkis kiliselerini ziyaret etti.

Patrik Hazretleri, öncelikli olarak Surp Sarkis Kilisesi’ni ziyaret etti ve kilise külliyesini dolaştı. Mimari olarak Surp Giragos Kilisesi’yle benzerlikleri göze çarpan kilise, Surp Giragos Kilisesi’nin bir minyatürü niteliğinde.

Kafile üyeleri ne yazık ki kilisenin metruk halini gördüler ve Surp Sarkis Kilisesi’nin ciddi anlamda yenileme çalışmalarına tabi tutulması gerektiği bir kez daha netleşti. Vilayet’e yapılan ziyaret sırasında, Vali Münir Karaloğlu da bu kilisenin yenilenmesi gerektiğini söylemiş ve bu teşvik edici yaklaşım ziyaretçileri sevindirmişti. Bununla birlikte, kilisenin çevresindeki görüntü ise memnuniyet vericiydi. Yöneticiler, kilise bitişiğinde bulunan ve vakfa ait iki binayı Patrik Hazretleri’ne gösterdiler. Yenileme çalışmalarına tabi tutulan binalar, şu anda kullanıma hazırdı. Öyle ki, bu binalar Surp Giragos Kilisesi’nin akarları olarak değerlendirilecekti. Ziyaret sonunda, Patrik Hazretleri, gerekli çalışmaların yürütülmesi ve sonrasında Surp Sarkis Kilisesi’nin de yenilenebilmesi dileğinde bulundu.

SURP GİRAGOS KİLİSESİ

Patrik Hazretleri, Surp Sarkis Kilisesi’nden ayrıldıktan sonra, kendisine refakat eden heyetle birlikte Surp Giragos Kilisesi’ne geçti. Bu kilise, devasa yapısıyla, Anadolu’da bulunan en büyük Ermeni Apostolik Kilisesi olma özelliğini taşıyor.

Kadasetli Patrik Sahak II, kilisede yürütülen çalışmayı görerek memnun oldu. İşçiler, büyük bir disiplinle proje sorumlusu Zülfikar Halifeoğlu’nun gözetimi altında çalışmalarını sürdürüyorlardı. Halifeoğlu, Patrik Hazretleri’ni selamladıktan sonra şu ana kadar yürütülen çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgiler sundu. Öte yandan, yenileme projesinin olumlu seyrinde maddi ve manevi anlamda Devlet desteği de yadsınamazdı.

Patrik Hazretleri ve ruhaniler, daha önce zarar gören kilise sunaklarının yenilenmiş, Kilisenin tavanı ve duvarları eskisi kadar sağlam görünüyordu. Bu durumdan dolayı memnuniyetlerini belirten Din görevlileri, Tanrı’ya hamt ettiler ve sonrasında Patrik Hazretleri önderliğinde dualar okundu. Yenileme çalışmalarının devam ettiği kilisede yankılanan “Rab’in Duası” aynı zamanda, Türkiye Ermenileri Patrikliği’nin yetki sınırları dâhilinde bulunan Surp Giragos Kilisesi’nde Patrik Hazretleri’nin gerçekleştirdiği ilk dua olma niteliğini taşıyor.

Surp Giragos Kilisesi’nin Ana Katedrali’nde gerçekleşen tetkiklerden sonra, Patrik hazretleri kilise külliyesinde bulunan ve yenileme çalışmaları henüz devam eden Surp Hagop Şapeli’ni de ziyaret etti. Burada da çalışmalar olağan seyrinde ilerlemekteydi. Sadece kilisenin külliyesinde değil, aynı zamanda çevresinde de yenileme çalışmaları gerçekleşmiş ve bölge modern bir görünüme kavuşmuştu. Kilisenin çevresinde dükkânlar ve evler inşa edilmişti. Bu yapılar içersinde, üç kattan oluşan bir yapı da dikkat çekmekteydi. Bu yapı da yenilenmiş olarak Surp Giragos Kilisesi’nin akarı olarak değerlendirilecekti. Patrik Hazretleri, bu çalışmalar vesilesiyle Ergün Ayık önderliğindeki Vakıf Yönetim Kurulu üyelerini kutladı. Kilisedeki çalışmalara tanık olduğunu belirterek, yöneticilerin bu çalışmalara ellerinden geldiğince destek verdiklerini gözlemlediğini söyledi.

Vakıf Yöneticileri de Surp Giragos Kilisesi’ndeki çalışmaları yerinde incelemek için gelen Kadasetli Patrik Hazretleri’ne özel olarak minnettar olduklarını belirttiler.

Öte yandan Patrik Hazretleri, yerel basın mensuplarıyla kısa bir röportaj gerçekleştirdi ve daha önce yenilenerek ibadete açılmış kilisenin, ne yazık ki terör olayları sonrası zarar gördüğünü hatırlattı. Fakat Devlet yetkililerinin maddi katkılarıyla zarar gören Kilise, yenilenme sürecine girmişti. Patrik Hazretleri’ne göre çalışma gayet iyi ilerlemekteydi. Çalışmaların rutin seyrinde ilerlemesi durumunda, kilisenin 2022 yılı Kutsal Paskalya Yortusu döneminde görkemli bir kutlamayla yeniden ibadete açılmasının planlandığını söyledi. Patrik Hazretleri, ayrıca bu çalışma sonrasında, Diyarbakır’da kültürel bir mirasın yeniden şehre kazandırılacağını hatırlattı.

Ziyaret sonunda, kilise bahçesinde bir sevgi sofrası kuruldu. Sonrasında, Patrik Hazretleri ve beraberindeki heyet, kilise yakınlarda bulunan tarihi bir yemekhanede Vakıf Yönetim Kurulu’nun konukları oldular.

SUR KAYMAKAMI İLE GÖRÜŞME

Kadasetli Patrik Sahak II. ve beraberindeki heyet daha sonra Sur Kaymakamı ve Belediye Başkanı Abdullah Çiftçi’yi ziyaret etti.

Kaymakam Çiftçi, İlçesinde Ermeni Patriği’ni ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti belirtti. Sason doğumlu olan Kaymakam Abdullah Çiftçi, doğduğu yörede Ermeni komşuları olduğunu belirterek, kendileri hakkındaki olumlu intibalarını paylaşırken Diyarbakır’da Patrik Hazretleri’yle olan bu görüşmenin anıları tazelemek ve iyi dilekler sunmak için çok iyi bir fırsat olduğunu dile getirdi.

Patrik Hazretleri, iyi dilekler için müteşekkir olduğunu belirterek, Surp Giragos Kilisesi’nin yenilenme çalışmalarının kent içersinde önemli ve olumlu bir gelişme olduğunu, bu gelişmenin aynı zamanda, yörede yaşayan az sayıda Ermeni toplumu üyesi inanlılarını sevindirdiğini söyledi. Diyarbakır ziyaretinin kendisinde iyi bir intiba oluşturduğunu belirten Patrik Hazretleri, görüşme sonunda, Kaymakam Abdullah Çiftçi’ye konukseverliği için teşekkür etti ve çalışmalarında başarılar diledi.

DİYARBAKIR VAKIFLAR BÖLGE MÜDÜRÜ’NE ZİYARET

Kaymakamlık binasından ayrılan Patrik Hazretleri ve beraberindeki heyet Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne geçti. Burada Bölge Müdürü Beşir Cindioğlu tarafından karşılanan Patrik Kadasetli Sahak II, makam odasında Müdür Cindioğlu ile bir araya geldi.

Patrik Hazretleri, şehir dışında bir toplantısı olmasına rağmen, kendisiyle görüşebilmek için, toplantısını yarıda kesip makamına gelme nezaketini gösteren Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Cindioğlu’na, bu nazik yaklaşımı nedeniyle özel olarak teşekkür etti.

Daha sonra gerçekleşen sohbet ortamında, ana başlık Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nin durumu oldu.

Kilisede gerçekleşen yenileme çalışmalarıyla, yerel yönetimler de ilgilenmekteydi, çünkü onlar bu proje sonrasında Diyarbakır’ın tarihi bir mirasının yeniden belireceğini düşünmekteydiler. Özellikle farklı kültürlerin bir araya geldiği kentte, bu değer ciddi bir kültürel zenginlik niteliğini taşımaktaydı.

Görüşme sonunda Beşir Cindioğlu’na teşekkür eden Patrik Hazretleri, ilerleyen zamanlarda farklı vesilelerle kenti tekrar ziyaret etmeyi arzuladığını belirtti.

DİYARBAKIR ERMENİ MEZARLIĞI’NA ZİYARET

Patrik Hazretleri’nin son ziyaret yeri, Diyarbakır Ermeni Mezarlığı oldu. Süryani Mezarlığı’yla da bitişik olan mezarlıkta, din görevlileri ufak bir inceleme yaptılar ve mezar taşlarıyla ilgilendiler. Sonrasında, Patrik Hazretleri’nin önderliğinde, mezarlıktaki Rab’de uyuyan merhumların ruhları için “Hokehankisd” duaları gerçekleşti.

AKŞAM YEMEĞİ VE DÖNÜŞ

Patrik Hazretleri ve beraberindeki heyet resmi temaslardan sonra, akşam yemeğinde Surp Giragos Kilisesi Vakıf Yönetim Kurulu tarafından ağırlandılar. Sıcak bir ortamda gerçekleşen yemekte, gün içersinde resmi makamlara ve ibadethanelere verilen ziyaretler hakkında kısa bir değerlendirme yapıldı.

Patrik Hazretleri, bu ziyaretini bir inanç ziyareti olarak nitelediğini, günü birlik bu ziyaret sonrasında, özellikle Surp Giragos Kilisesi’yle ilgili olarak, aklında çok olumlu bir tablo belirdiğini söyledi. Patrik Hazretleri, İstanbul’a döndükten sonra da kiliseyle ilgili gelişmelerle yakından ilgileneceğini belirtti. Son olarak, konukseverlikleri ve refakatleri nedeniyle yöneticilere teşekkür ederek, kendilerine başarılar diledi.

Ergün Ayık başkanlığındaki yöneticiler de Patrik Hazretleri’ne teşekkürlerini sundular. İlerleyen zamanlarda, kilise hakkında olacak tüm gelişmeler hakkında Patrik Hazretleri’ni bilgilendireceklerini, çalışmalara devam ederek, kilisenin ibadete açılış tarihini bekleyeceklerini de sözlerine eklediler.

Patrik Hazretleri ve İstanbul’dan kendisine refakat eden heyet, aynı akşam hava yoluyla İstanbul’a vardılar.

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi