3 Mayıs 2024 Cuma

Ukrayna Nüfusunun Üçte Biri Ülkeyi Terk Etti

Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna’da, Rusya’nın saldırılarının başlamasından bu yana nüfusun üçte birinin ülkeyi terk ettiğini açıkladı.

BM insan hakları uzmanlarından yapılan ortak yazılı açıklamada, 24 Şubat’ta başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan bu yana Ukraynalı mültecilerin durumu değerlendirildi.

Açıklamada, Ukrayna nüfusunun üçte birinin savaşın başlamasından sonra ülkeyi terk ettiği vurgulanarak çok sayıda kadın, çocuk, yaşlı ve engelli mültecinin son derece korunaksız halde bulunduğu bildirildi.

Mülteciler ve ailelerini korumanın uluslararası hukukun gereği olduğu ve çocukların korunmasına özel ihtimam gösterilmesi gerektiği kaydedildi.

UKRAYNA’DA BİNLERCE AİLE ELEKTRİKSİZ KALDI

Öte yandan, BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Rusya’nın Ukrayna’daki sivil yerleşim yerlerine düzenlediği füze saldırıları sonucu binlerce ailenin elektrik ve iletişim imkanından yoksun kaldığını bildirdi.

OCHA’dan yapılan açıklamada, Rusya’nın saldırılarının Ukrayna’daki insani yardım faaliyetlerini de aksattığı belirtilerek, insani yardım ihtiyacının olduğu bölgelere BM’ye bağlı kuruluşların yardım ulaştıramadığının altı çizildi.

Açıklamada, BM ve bölgedeki insani yardım ortaklarının Ukrayna’da kalarak insani yardım faaliyetlerini sürdürmeye kararlı olduğu vurgusu yapıldı.

YENİ TOPLU MEZAR BULUNDU

Donetsk Valisi Pavlo Kyrylenko, Rus güçlerinden geri alınan liman kasabasında, aralarında sivillerin de olduğu 55 kişinin cesedinin bulunduğunu söyledi. 

Başsavcılık, yetkililerin bazıları çocuklara ait olmak üzere 110 hendek sayıldığını açıkladı. Yapılan açıklamada, “En küçüğü sadece bir yaşında. Ailesinin yanına gömüldü” denildi.

Diğer taraftan Kyrylenko, mezardan çıkarılan 55 cesetle ilgili ön otopsi sonuçlarının, ölümlerin “patlayıcı, mermi yaralanmaları ve kurşun yaralanmaları”ndan kaynaklandığını gösterdiğini söyledi.

Kyrylenko, “Özellikle sivil kurbanlar arasında işkenceyi de dışlamıyoruz. Ancak bunu yalnızca adli tıp uzmanları kesin olarak söyleyebilir” diye konuştu.

Diğer taraftan, haftalar önce Ukrayna’nın Rusya’dan geri kazandığı Harkov bölgesindeki İzyum’da ve geçen Mart ayında Kiev yakınındaki Buça’da da toplu mezarlar bulunmuştu. 

Birleşmiş Milletler (BM) daha önce Rusya’yı Ukrayna’da savaş suçları işlemekle suçlamış, Kremlin ise bunu defalarca sivilleri hedef aldığını defalarca reddetmişti. (AA, NTV)

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Gençler, Kutsal Kitap’ın Yaşamlarını Değiştirdiğini Söyledi

Amerika Kutsal Kitap Topluluğu (American Bible Society) 2024 yılı raporunda, Kutsal Kitap'ın gençler üzerinde etkisinin arttığını açıkladı.  4-23...

Hristiyan Yardım Kuruluşu, Pakistan’daki Hristiyanları Desteklemeye Devam Ediyor

Ağustos 2023'te Hristiyanlara karşı başlatılan ayaklanma sonucu birçok kişi evini ve eşyalarını kaybetti. Kurbanlardan biri de Pakistan'ın...

Pakistan’da Pastöre Suçlama

Pakistan’ın Gujranwala kentinde yaşayan pastör Accad, paylaşılan bir videoda damadı Almas tarafından dine hakaret etmekle suçlandı. Almas,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi