7 Mayıs 2024 Salı

Ürdün Nehri’nde 54 Yıl Sonra İlk Pazar Ayini Gerçekleştirildi

Altı Gün Savaşı’ndan kalan binlerce mayının temizlenmesine yönelik büyük bir projenin ardından Ürdün Nehri kıyılarında bulunan kilise, yeniden ibadete açıldı.

Küçük bir grup ile Katolik Kilisesi’nden rahipler, Vaftizci Yahya Şapeli’nde ayin düzenledi ve Vaftiz Bayramı’nı kutladı. 54 yılın ardından ilk kez Pazar ayini düzenlendi.

Peder Mario Hadchity

Katolik Kilisesi’nden Peder Mario Hadchity, ‘‘Bu özel günde, Tanrı’nın yardımıyla, yarım asırdan fazla bir süre sonra Kutsal Topraklar’daki Vaftizci Yahya Kilisesi’ne geri dönebildiğimiz için çok mutluyuz. Gelen herkesin Tanrı’nın lütfuyla karşılaştığı bir yer olsun’’ ifadelerinde bulundu.

Kilise, Şeria Nehri boyunca popüler bir vaftiz yeri olan Qasr al Yahud’da yer alıyor. Ürdün Vadisi’ndeki bu bölge İsraillilerin Vaat Edilen Topraklara geçtiği, İlyas peygamberin göğe alındığı ve İsa’nın vaftiz edildiği yer olarak bilinmekte.

Fransisken rahipleri 17. yüzyılda bölgeye göç etmeye başladı. Arazi satın alıp kiliseler ve manastırlar inşa ettiler. Bu durum rahiplerin 1967’de Altı Gün Savaşı’nın patlak vermesinin ardından bölgeyi terk etmek zorunda kalmasıyla sona erdi. Qasr al Yahud savaş alanına döndü ve toprağın altına binlerce mayın gömüldü.

İsrail, Altı Gün Savaşı’nda bölgeyi Ürdün’den geri aldığında, hükümet ziyaretçilere yönelik potansiyel tehlike oluşturabileceği endişesiyle alanı kapalı bir askeri bölge olarak çevreledi.

2016 yılında İsrail, Birleşik Krallık merkezli bir mayın temizleme kuruluşu olan British HALO Trust’ın yardımıyla mayınları titizlikle temizlemeye başladı. Ekim ayında, Kutsal Topraklar Fransisken Gözetim Kurumu bölgedeki kiliselerin ve manastırların mülkiyetini geri almayı başardı. Peder Françesko Patton, çalışmada emeği geçenlere teşekkür ederek, ‘‘Elbette bu yıl koronavirüs nedeniyle yerel Hristiyanlar ve hacılar ile kutlama yapmak imkânsız, ancak buranın her yıl milyonlarca ziyaretçisi olan bir bölge olduğunu biliyorsunuz. Bu nedenle bizim için yeni bir sezonun başlangıcı’’ ifadelerinde bulundu.

Myanmar Ordusu, Kilise Hizmetlerine Kısıtlama Getirdi

Tatmadaw olarak bilinen Myanmar ordusu, Chin eyaletinde kilise hizmetlerine kısıtlama getirdi. 22 Nisan'da milislerin hükümet yetkililerini taşıyan...

Serbest Bırakılan Pastör Yeniden Tutuklandı

Myanmar'da Yeni Yıl kutlamaları vesilesiyle 3.300 mahkum serbest bırakıldı. Serbest bırakılan Baptist pastör ise aynı gün içinde...

Etiyopyalı Hristiyanlar Barış İstiyor

Etiyopya Adigrat Episkoposluğu'ndan Episkopos Tesfasellassie Medhin, bölgede Tanrı'nın halkının dayanılmaz acılara maruz kaldığını söyleyerek, 2 Kasım 2022...

Hindistan’da Hükümete Harekete Geçme Çağrısında Bulunuldu

Hindistan'ın Manipur eyaletinde şiddet olayları yeniden şiddetlendi. Genel seçim sürecinde can kaybının artacağından endişe duyuluyor.  Hristiyan Dayanışma Birliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi