3 Mayıs 2024 Cuma

Yeşilköy Surp Istepanos Kilisesi’nde Kutsal Sunu Ayini

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 18 Haziran Pazar günü, Yeşilköy Surp Istepanos Kilisesi’ndeki Surp Badarak’a (Kutsal Sunu Ayini) riyaset etti, vaaz verdi ve tüm babaların babalar gününü kutladı. 

Kilisenin yeni atanan din görevlisi Peder Natan Arabyan eli ile sunulan Surp Badarak’ta, Diyakos, kıdemli okuyucu ve okuyucular Rab’bin Sofrası’na hizmet ettiler. Günün İncil okuma parçasını astdiyakos Sevan Kıran okurken, Kutsal Kase’yi diyakos Berç Yeremyan getirdi. 

Surp Istepanos Kilisesi Vakfı başkanı Habib Özfuruncu, yönetim kurulu üyeleri ve inanlıların hazır bulunduğu ayinde ilahileri, kilisenin Sahak-Mesrop korosu üyeleri seslendirdiler. 

Kutsal Sunu Ayini sırasında toplu tövbeyi Patrik Sahak II yaptırdı ve Kutsal Sunu’nun ardından Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Türkçe vaazından bazı bölümler şöyle;

”Bir insanın mücadele edip de galip geleceği en son varlıktır Tanrı. Kim Tanrı’yı yenebilir? Kim O’na üstün gelebilir? Eğer O istemezse.

Bizim elde etmek istediğimiz şeylere ilişkin tavrımız ne olmalı? Biz istediğimiz şeyleri gerçekten istemeli, gerçekten tutmalıyız. Pavlus’un dediği gibi; Her ne yapıyorsan elinin bütün gücüyle işle, sanki onu Tanrı’ya yapıyormuşçasına işle. İnsanların pek çoğunun Tanrı’ya yaklaşımı O’nunla güreşmek değil. İnsanların pek çoğunun istediği aslında bişeyle güreşmek de değil. Sadece rahat etmek istiyorlar. Her şey ayaklarına hazır gelsin, çok mücadele etmeyelim ve zannediyoruz ki en iyi hayat biçimi bu. Tanrı’ya da yaklaştığında insanların tavrı genellikle böyle oluyor. Tanrı kolaylıkla hemen versin bize. İsa dedi ki; ‘siz daha istemeden, Tanrı neye ihtiyacınız olduğunu biliyor ama önce O’nun krallığını ve doğruluğunu arayın, öteki her şey size artırılacaktır.’ O’nun egemenliğini ve doğruluğunu istememiz bir yaşam yatırımıdır. Yani ben bütün hayatımı Tanrı’nın gözüne girmek için çabaladığında o zaman Tanrı’ya özel dua etmeme de gerek yok. O biliyor ve birden bire bir şeyler doğru yoluna koyulmaya başlıyor. Çünkü ben Tanrı’yla güreşiyorum.

Her şey çaba istiyor, emek istiyor, mücadele istiyor. Tanrı karşımıza bize direnecek şeyler çıkartıyor, karşımıza direnecek bir şey çıkmazsa biz hiç bir şey öğrenemeyiz. Basit bir bilginin oluşması için bile karşımızda bir şeyin durması direnmesi lazım. Bu en nihayetinde bizim için olgunlaşmanın yoludur. Bugün babalar günü, kendi babamın ve bütün babaların gününü kutluyorum. Tanrı onları başımızdan eksik etmesin. Bizim için çok değerliler.

Bir insanın hayattaki en büyük armağanı, sağlıklı bir ailede büyüyebilmektir. Bu hayatın öteki dönemlerinde çok daha ortaya çıkıyor. Sağlıklı bir anne, baba, kardeş ve akrabaların içinde büyümek ve hayata atılmak gerçekten en büyük hazinelerden birisi. Öyle ki babalık, koruyuculuk, hamilik, çobanlık, sevginin olgun kısmını göstermek demek, içinde Hristiyanca erdemleri barındırır. Öyle ki Tanrı, bu dünyadan göçtüğümüzde önüne boş ellerle çıkmamamız için bizlere anne baba olma hakkını, lütfunu veriyor, kendi yaratıcılığının devamını bize veriyor.

O zaman ne için dua edeceğiz? Tanrım neyle güreşeceğim diyeceğiz, güreşeceğimi çıkart karşıma. Neyle boğuşacağım? Ve bana hasımlarımla karşıtlarıma saygı duymayı öğret çünkü onlar bana bir şey öğretecekler ve onlarla ben olgunlaşacağım. Tanrı hepinizi kutsasın.”

Vaazların ardından Rab’de uyuyanlar için Hokehankisd (Ayin-i Ruhani) duaları okundu. Sonrasında Patrik Sahak II’nin son kutsaması ile tören son buldu. Ardından kilise salonunda Peder Natan babalar günü vesilesi ile Patrik Hazretleri’ne çiçek sundu. 

Aynı gün, Kınalıada Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’nde Üstrahip Harutyun Damadyan eli ile Surp Badarak sunuldu. 

Diyakos Levon Kuyumcuyan, kıdemli okuyucu Murat Haçikoğlu ve okuyucu Burak Çanakçıoğlu Rab’bin Sofrası’na hizmet ettiler. Günün İncil okuma parçasını Murat Haçikoğlu okudu. Kutsal Kase’yi diyakos Levon Kuyumcuyan getirdi. İlahileri diyakos Rober Küçükakbulut önderliğinde gönüllü okuyucular seslendirdi. 

Kutsal Sunu ayininin ardından Üstrahip Harutyun günün İncil okuma parçası üzerine Ermenice vaaz verdi. Vaazının sonunda Babalar Günü’nü kutladı. Sonrasında tüm Rab’de uyuyanlar için Hokehankisd duaları okundu. 

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi