3 Mayıs 2024 Cuma

Zelenskiy, Papa Françesko’yu Ukrayna’ya Davet Etti

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Katolik Kilisesi lideri ve Vatikan devlet başkanı Papa Françesko ile telefonda görüşerek “Vatikan’ın insan ıstırabına son vermedeki arabuluculuk rolü memnuniyetle karşılanacaktır” dedi.

Ukrayna’nın Vatikan Büyükelçisi Andrii Yurash da, Zelenskiy’nin Papa’yı Ukrayna’ya davet ettiğini doğruladı.

22 Mart’ta Twitter’da paylaşımda bulunan Zelenskiy, Papa’ya insani durum ve Rus birlikleri tarafından engellenen kurtarma koridorları hakkında bilgi verdiğini söyledi.

Papa’nın acıları sona erdirmede arabuluculuk rolünün takdir edileceğini söyleyen Ukrayna Devlet Başkanı, Papa’ya Ukrayna ve barış adına ettiği dualar için teşekkür etti. Zelenskiy, 22 Mart’ta İtalyan parlamentosunda yaptığı konuşmada Papa Françesko ile yaptığı görüşmeye atıfta bulundu. Video bağlantısı aracılığıyla konuşan Zelenskiy, Papa’nın kendisine şu sözleri söylediğini belirtti: ‘‘Barışı arzuladığını biliyorum ve kendinizi savunmanız gerektiğini anlıyorum.’’

Zelenskiy, Rusya ile yaşanan çatışmada en az 117 çocuğun hayatını kaybettiğini, binlercesinin yaralandığını, on binlerce ailenin dağıldığını ve milyonlarca evin terk edildiğini söyledi. Başkan Zelenskiy, ‘‘Tüm bu acılar bir kişinin yüzünden gerçekleşti’’ dedi.

Ukrayna’nın Vatikan Büyükelçisi Andrii Yurash, Papa ile Başkan Zelenskiy arasında gerçekleşen telefon görüşmesinin umut verici olduğunu söyledi. Büyükelçi Yurash, Papa Françesko’nun dua ettiğini ve savaşı sona erdirmek için elinden geleni yaptığını belirtti. Büyükelçi Yurash, Zelenskiy’nin Papa’yı Ukrayna’ya davet ettiğini de açıkladı. 

Papa Françesko, ayrıca Rus işgalinden iki gün sonra, 26 Şubat’ta Başkan Zelenskiy ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

UKRAYNA, AVRUPA’DA RUS ORDUSUNU DURDURAN KAPIDIR

Ukrayna lideri, Rusya’nın yalnızca Ukrayna’ya karşı bir savaş yürütmediğini, bunun Avrupa’nın değerlerine, demokrasi ve özgürlüklere karşı bir savaş olduğunu söyledi. Zelenskiy, “Ukrayna, Avrupa’ya girmek isteyen Rus ordusunu durduran kapıdır” dedi.

İtalya Başbakanı Mario Draghi de “Rus hükümetinin kibri, karşısında Ukrayna halkının haysiyetini buldu. Bu haysiyet, işgal ordusuna büyük bedeller ödetmeyi ve Moskova’nın yayılmacı hedeflerini dizginlemeyi başardı” dedi.

Draghi ayrıca, Ukrayna’nın güvenlik, özgürlük ve demokrasiye hakkı olduğunu söyledi ve “İtalya Ukrayna’yı Avrupa Birliği’ne istiyor” diye konuştu.

Öte yandan Zelenskiy’in İtalya parlamentosuna seslediği oturuma, Rusya ve Putin yanlısı tutumlarıyla bilinen bazı parlamenterler katılmadı.

Zelenskiy, bugüne kadar İtalya parlamentosunun her iki kanadına ortak oturumda seslenen 3. yabancı ülke lideri oldu. (CNN)

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Gençler, Kutsal Kitap’ın Yaşamlarını Değiştirdiğini Söyledi

Amerika Kutsal Kitap Topluluğu (American Bible Society) 2024 yılı raporunda, Kutsal Kitap'ın gençler üzerinde etkisinin arttığını açıkladı.  4-23...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi