3 Mayıs 2024 Cuma

Zulüm Gören Hristiyanlar Onuruna ‘‘Kızıl Hafta’’ Etkinliği Düzenlendi

İnançları uğruna zulüm gören Hristiyanlar adına Kasım ayı boyunca dünyanın birçok yerinde binalar, anıtlar ve kiliseler kırmızıya büründü. Aid to the Church in Need (ACN) tarafından 19-26 Kasım tarihleri arasında düzenlenen ”Kızıl Hafta” etkinliği, 2015 yılından bu yana zulüm gören Hristiyanların onuruna düzenleniyor.

ACN sözcüsü Maria Lozano, dünya genelinde Hristiyanlara yönelik zulmün arttığını söyledi. 2023 Dini Özgürlükler Raporu’na göre, dünya nüfusunun yarısından fazlası inanç özgürlüğü ihlali yaşıyor. Raporda, ‘‘Zulüm şiddetleniyor ve sorumlular cezasız kalıyor’’ ifadesi yer aldı.

Etkinlikte Rio de Janeiro’daki Kurtarıcı İsa heykeli, Slovakya’daki çeşitli kaleler, Avusturya Parlamento binası, Melbourne kentindeki St. Patrick Katedrali ve Vatikan’daki birçok bina kırmızıya büründü. İlk etkinlik 2015 yılında Rio de Janeiro’daki Kurtarıcı İsa heykelinin kırmızı bürünmesiyle gerçekleşti. ACN, kırmızı rengin şehit olan Hristiyanlarının kanını hatırlattığını söyledi.

Bu yıl düzenlenen etkinliğe yaklaşık 10 bin kişi katıldı. ACN, ‘‘Hristiyanlara yönelik zulüm ve inanç ihlalleri gözden kaçıyor. Düzenlediğimiz etkinlik, bu zulmün unutulmamasını sağlamaktır’’ dedi. 22 Kasım’da Birleşik Krallık’ta özellikle Afrika ve Nijerya’da yaşanan acılara dikkat çekildi. Nijerya’dan Episkopos Wilfred Anagbe, ülkedeki inanç özgürlüğünün son yıllarda giderek kötüleştiğini bildirdi.

Ocak ayında Nijerya’da Peder Isaac Achi, kilisesinde yakılarak öldürüldü. 7 Nisan’da bir ilkokula düzenlenen saldırıda 43 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası Hristiyan Kurumu’na (ICC) göre, 2022’de inançları nedeniyle öldürülen Hristiyanların yüzde 90’ı Nijeryalıydı. ACN UK, Afrika’da acı çeken Hristiyanların onuruna Southwark’taki St. George Katedrali’nde ayin düzenledi. Ayine Başepiskopos Miguel Maury Buendía önderlik etti. Ayrıca Afrika’daki kilise için bağış kampanyası başlatıldı. 

ACN, Avusturya’nın başkenti Viyana’da zulüm gören Hristiyanlarla dayanışma amacıyla etkinlik düzenledi. Avusturya Ulusal Meclis Başkanı Wolfgang Sobotka, ‘‘Hristiyanlara yönelik zulümle mücadelede farkındalık yaratmak istedik. İnsanların inançları nedeniyle şiddete ve baskıya maruz kalması asla kabul edilemez’’ dedi.

(Kaynak: Catholic News Agency)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi