19 Mart 2024 Salı

Katolikler, İnsan Kaçakçılığı Ve İklim Değişikliği Konularında Daha Endişeli

Katolikler, İnsan Kaçakçılığı ve İklim Değişikliği konularında Hristiyanlara yapılan zulümlerden daha fazla endişe duyduğu Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir ankette ortaya çıktı. Amerikalı Katoliklerin, iklim değişikliği de dahil olmak üzere birkaç dünya sorununu Hristiyanlara yapılan zulümlerden daha acil buldukları belirlendi.

Ocak ayında gerçekleştirilen Aid to the Church in Need-USA ve McLaughlin & Associates tarafından yayınlanan anket, 1000 Amerikalı Katolik’e birçok küresel sorunu ne kadar ciddi bulduklarını belirtmeleri istendi.

Yüzde 95, güven düzeyine sahip olan anket, katılımcıların yüzde 49’unun Hristiyan zulmü hakkında “çok endişeli” olduğunu tespit etti.

En çok endişe kaynağı, yüzde 72 ile insan kaçakçılığı konusu olurken, yüzde 68 ile yoksulluk, yüzde 55 ile iklim değişikliği ve yüzde 51 ile mülteci krizi bunu takip etti.

Ankette, Katoliklerin yüzde 40’ı, dünyadaki Hristiyan zulmünün “çok ciddi” bir seviyeye geldiğini, yüzde 51’i “biraz ciddi” olduğunu ve yüzde 10’un “ciddi seviyede olmadığını” ifade etti.

Katolikler, Hristiyanların en ciddi zulümlerle karşı karşıya kalan ülkeler olarak ilk beşinin Kuzey Kore, İran, Irak, Suriye ve Pakistan olduğunu söyledi.

Aid to the Church in Need-USA’ başkanı George Marlin, yaptığı açıklamada, anketin “küresel Hristiyan zulmü söz konusu olduğunda ABD Katolik Kilisesi’nin katılım düzeyini artırmak gerektiğini oldukça açık bir şekilde belirterek “bu konu bir öncelik olmak zorunda. Anketin yapacağını umduklarımız episkoposlara ve onların rahiplerine, bu meslekten olmayanların, dünya çapındaki Hristiyan zulmünün ciddiyeti ve yaygınlığı hakkında onlarda daha güçlü bir farkındalık yaratmak için eğitim ve önderliğe ihtiyaç duyduklarını göstermektir. Zulüm gören Hristiyanlar için sesimizi yükseltmek ve onlara destek olmakla yükümlüyüz. “dedi.

Anket, ABD Katoliklerinin neredeyse yarısının, Papa Françesko’nun Hristiyan zulüm meselesi ile “çok meşgul” olduğuna inandıklarını ortaya koydu. Yerel düzeyde yalnızca yüzde 27’si yerel episkoposun bu konuyla meşgul olduğunu ve yüzde 24’ünün de papazlarının bu konuyla meşgul olduğuna inandığını gösterdi.

ABD ve diğer Batılı hükümetlerin Hristiyan zulmüyle mücadele etmek konusunda ne yapabileceği sorulduğunda, Katoliklerin yüzde 59’u, diplomatik baskının “çok önemli” olduğunu söyledi.

Ekonomik yaptırımlar yüzde 55 ile ikinci en popüler çözüm oldu ve bunu acil sığınma hakkı (yüzde 50) ve maddi yardımda bulunulması (yüzde 47) takip etti. Askeri müdahale ve  Hristiyan toplulukların silahlandırılması,  yüzde 40 oranında  en az popüler seçim oldu. Ankete katılan kişilere, zulüm gören Hristiyanlara yardım etmek için kendilerinin neler yapabilecekleri soruldu. Yüzde 64′ ile ‘Dua etmek’en popüler seçenek olarak sıralanırken; dini topluluk düzeyinde farkındalık yaratmak (% 56), kurumlara bağış yapmak (% 53) ve son olarak da Kongre üyelerine (% 49) bağışta bulunmak sıralamayı takip etti.(CP)

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Şiddetli Yağış ve Sel, 6 Binden Fazla Yerinden Edilmiş Aileyi Etkiledi

Yemen'in orta kesimlerindeki Marib şehrinde şiddetli yağış ve selden 6 bin yerinden edilmiş ailenin etkilendiği duyuruldu. Yemen hükümetine...

Hristiyan Yardım Kurumu, Binlerce Teolojik Kitap Bağışlayacak

Hristiyan yardım kurumu, dünya çapında teolojik kaynaklardaki boşluğu doldurmak için 10 bin'den fazla kitap bağışlayacak. Langham Partnership organizasyonu...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi