1 Mayıs 2024 Çarşamba

1000 Yıllık Haçın Keşfi, Pakistan’daki Hristiyan Varlığına İşaret Etti

1200 yıllık olduğu düşünülen mermer haç, Himalayaların kalbindeki Karakoram dağı eteklerinde keşfedildi ve Hristiyanlığın Ortadoğu’dan Kuzey Pakistan’a yayılışı hakkında kanıt sağladı. 

Baltistan Üniversitesi’nden üç araştırmacı ve yerel dağcılar Çin, Afganistan ve Hindistan ile komşu olan bölgede haç buldu. Kavardo Haçı’nın Hint Alt Kıtası’nda bulunan en büyük haç olduğu düşünülüyor ve yaklaşık dört ton ağırlığında olduğu tahmin ediliyor.

Pakistanlı Hristiyan lider, ‘‘Rab’bi övelim. Bu haber beni çok mutlu etti. İnancımızın geçmişte bu topraklarda varlığını sürdürmüş olması, Pakistan’daki Hristiyanlara büyük teşvik olacaktır. Harika bir haber. Pakistan’daki Hristiyanlık hakkındaki araştırma sonuçlarını sabırsızlıkla bekliyorum’’ dedi.

İlk tahminler haçın 1000-1200 yıl önce bölgeye getirilmiş olduğunu gösteriyor. Baltistan Üniversitesi, haçın kesin yaşını belirlemek için Avrupa ve Kuzey Amerika kurumları ile yerel tarihçilerle birlikte araştırmaya devam etmeyi planlıyor. Tahminler doğru çıkarsa, Hristiyanların günümüzde zulüm gördüğü Himalaya bölgesinde Hristiyanlığın varlığı doğrulanmış olacak.

Kavardo köyü yakınlarında bulunan bölge bir zamanlar Çin ve Pakistan’ı birbirine bağlayan ‘İpek Yolu’ ticareti üzerinde bulunmaktaydı. Araştırma ekibi, haçın oyulmasının geleneksel Budist oymacılığıyla benzer olduğunu ve sonradan Hristiyanlığı benimseyen kişiler tarafından yapılmış olabileceğini belirtti. Pakistan’ın kuzeyinde yer alan bölgede uzun zaman önce Budist ve Hristiyan topluluklar yaşamaktaydı.

Bizans tarihi uzmanı Béatrice Caseau’ya göre Haç, Ortadoğu’daki tüccarların Hristiyanlığı bu dağlık bölgeye getirdiğinin bir kanıtı. Sorbonne tarihçisi, ‘‘Nereden geldiğini kesin olarak bilecek kaynaklara sahip olmasak bile, Süryanice dilini kullanarak beşinci ve sekizinci yüzyıllar arasında Hristiyanlığın Fars dünyasından İndus bölgesine geldiğini biliyoruz’’ açıklamasında bulundu.

Çin’de yedinci yüzyıldan kalma Kadim Doğu Kilisesi’nden Hristiyanların izleri bulundu ve bölge genelinde din dâhil olmak üzere kültürel etkileşimin yaşandığı belirtildi. (barnabasfund.org)

Gençler, Kutsal Kitap’ın Yaşamlarını Değiştirdiğini Söyledi

Amerika Kutsal Kitap Topluluğu (American Bible Society) 2024 yılı raporunda, Kutsal Kitap'ın gençler üzerinde etkisinin arttığını açıkladı.  4-23...

Hristiyan Yardım Kuruluşu, Pakistan’daki Hristiyanları Desteklemeye Devam Ediyor

Ağustos 2023'te Hristiyanlara karşı başlatılan ayaklanma sonucu birçok kişi evini ve eşyalarını kaybetti. Kurbanlardan biri de Pakistan'ın...

Pakistan’da Pastöre Suçlama

Pakistan’ın Gujranwala kentinde yaşayan pastör Accad, paylaşılan bir videoda damadı Almas tarafından dine hakaret etmekle suçlandı. Almas,...

Din Değiştirme Karşıtı Yasaların Son Bulması İstendi

Release International, Hindistan'da din değiştirme karşıtı yasaların Hristiyanlara yönelik baskıya ve şiddete neden olduğunu söyleyerek yürürlükten kaldırılmasını...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi