fbpx
17 Mayıs 2024 Cuma

Geleneksel ‘‘Evlerde İlahi Okuma Etkinliği’’ Yeniden Gerçekleştirildi

İskenderun’da yaşayan Hristiyan gençler, yaklaşan Paskalya Bayramı çerçevesinde çeşitli etkinliklere de imza atıyorlar. Bu bağlamda Paskalya Hazırlık devresi içinde gerçekleştirilen, yılların geleneği olan ‘Evlerde İlahi Okuma’ (Azari) Etkinliği bu yıl da büyük bir coşkuyla ve mutlulukla gerçekleştirildi. ‘Azari Etkinliği’ yaşanan covid-19 salgını ve yüzyılın felaketi olan nitelendirilen 6 Şubat Depremleri nedeniyle 3 yıldır yapılamıyordu. Geleneksel Etkinlik, üç yıl aradan sonra bu yıl yeniden coşkuyla gerçekleştirildi. 

Uzun yıllardır yapılan, tarihi geleneksel bir hale gelen ve ‘Azari İlahisi’ adı verilen bu etkinlikte, Hristiyan gençler ve çocuklar akşam saatlerinde başladıkları ev gezmelerinde, evleri tek-tek ziyaret ederek ilahiler okuyor ve yaklaşan bayramın müjdesini veriyorlar.

Arapça ilahilerin hep birlikte coşku içinde okunmasının ardından gençler ve çocuklar ev sahibi ailelere ‘Her Sene Bugünlere’ temennisi ile birlikte bayram hediyesi de veriyorlar. Ev sahibi Hristiyanlar ise evlerine gelen gençlere para bağışının yanı sıra Yumurta, Peynir, Zeytin Yağı gibi gıdasal ürünler vererek, bir nevi yardımlaşmanın ve paylaşmanın bir örneğini gösteriyorlar.

Beşer veya yedişer kişilik 10 grup halinde, gece boyunca yaklaşık 200 evi ziyaret eden gençlerin topladıkları bu yardım malzemeleri daha sonra ihtiyaç sahiplerine dağıtılırken, bayramın yardımlaşma ruhu ve bereketi ile geldiği müjdeleniyor.

Yaklaşık 50-60 kişilik bir grup halinde İskenderun’daki birçok Hristiyan evini dolaşan gençler ve çocuklar, ellerindeki tuvale resmedilmiş ‘İsa Mesih’in Lazar’ı Ölümden Diriltmesi’ ile ilgili ilahileri söyleyerek hem İsa Mesih’in yüceliğini hem de bayramın gelişini müjdeliyorlar. Bu yıl çocukların oluşturduğu gruplar da evleri gezerek, bayram hazzını yaşattı.

Hep birlikte Arapça söylenen bu geleneksel ilahi, hasta ve çocuklu evlerde daha çok makbul görülüyor.

Gençler ev gezmelerinin tamamlanmasının ardından Kilise salonunda toplanarak önce hep birlikte Azari İlahisini söylediler daha sonra da topluca yemek yediler ve günün sonunda yaşanan mutluluğun tadını çıkardılar.

(SAT-7 TÜRK/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

Vatikan, İklim Değişikliği Tartışmalarına Ev Sahipliği Yapıyor

Avrupa Birliği'nin finanse ettiği Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), Nisan ayında deniz yüzeyi sıcaklıklarının rekor seviyeye ulaştığını...

BM Uyardı: “Gazze’de Tüm İnsani Yardımlar Durabilir”

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) Gazze'de görev yapan sözcüsü Olga Cherevko, Gazze'ye istikrarlı yakıt...

Selin Vurduğu Brezilya’da Kiliseler Kapılarını Açtı

Brezilya’nın güneyinde 148 kişinin hayatını kaybettiği ve yaklaşık 537 bin kişinin yerinden edildiği felaketin ardından kiliseler kapılarını...

Brezilya’da Sel Felaketi: Ölü Sayısı 148’e Yükseldi

Brezilya'nın güneyindeki Rio Grande do Sul eyaletinde iki haftadır etkili olan yağışların neden olduğu sellerde, can ve...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi