30 Nisan 2024 Salı

2023’te Katolik Din Adamlarına Yönelik Saldırılar Arttı

Aid to the Church in Need tarafından yayınlanan rapora göre, 2023’te 130’dan fazla Katolik din adamı tutuklandı, kaçırıldı veya öldürüldü. 

Raporda en az 132 tutuklama, adam kaçırma ve cinayet vakası açıklandı. Bu sayı 2022 yılında 124 idi. 2022’de 55 Katolik din adamı tutuklanırken, bu sayı 2023’te 86’ya yükseldi. 

Nikaragua’da din adamlarına yönelik zulüm şiddetlendi. 2023’te ikisi episkopos olmak üzere 46 din adamı gözaltına alındı. Siuna Episkoposu Isidoro de Carmen Mora Ortega da dahil olmak üzere 19 din adamı tutuklandı. Rapora göre, Aralık ayından önce tutuklananlar serbest bırakıldı veya sınır dışı edildi. Yetkililer, Aralık ayında tutuklanan rahiplerden ikisini serbest bıraktı, ancak 17 rahibin tutukluluğu devam ediyor. Ağustos 2022’de tutuklanan Episkopos Rolando Álvarez, 26 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Çin’de ise 20 Katolik din adamının tutuklandığı açıklandı. Raporda, tutuklananlar hakkında detaylı bilgiye ulaşılmadığı ve zulme maruz kalanların kimliğinin açıklanmadığı bildirildi. Hindistan’da en az beş Katolik din adamı tutuklandı. Din değiştirme karşıtı yasalar nedeniyle Hristiyanlar hedef alınıyor. Avrupa’da da gözaltına alınan Hristiyanlar oldu. Belarus’ta tutuklanan 10 Katolik din adamından üçünün hala tutuklu olduğu açıklandı. İki Katolik rahip ise Ukrayna’da Rus güçleri tarafından tutuklandı.

Rapora göre adam kaçırma vakaları 2023 yılında azaldı, ancak ciddi bir sorun olmaya devam ediyor. 2022’de 54 Katolik din adamı kaçırılırken, bu sayı 2023’te 33’e geriledi. En yoğun zulüm ise Nijerya’da yaşandı. Üçü rahibe olmak üzere 28 Hristiyan kaçırıldı. Mali’de ve Burkina Faso’da bir rahip kaçırıldı. 

Öte yandan 2022’de 18 rahip hayatını kaybederken, 2023’te 14 rahip katledildi. 3 rahip Nijerya’da hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenler arasında Peder Isaac Achi ve ilahiyat öğrencisi Na’aman Danlami yer alıyor. Tanzanya’da Peder Pamphili Nada, akli dengesi yerinde olmayan biri tarafından öldürülürken, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde Peder Leopold Feyen bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybetti. 

Raporda, ‘‘Hristiyanlar, özellikle din adamları insan haklarına ve inanç özgürlüğüne bağlılıkları nedeniyle ağır bedeller ödüyor’’ ifadesi yer aldı.

(Kaynak: Catholic News Agency)

Episkoposlar, Katoliklere Yönelik Saldırıları Kınadı

Hindistan'da episkoposlar, aşırılık yanlısı bir grubun Katolik okuluna yönelik saldırısını kınadı. 16 Nisan'da yaşanan saldırıda Telangana eyaletindeki Rahibe...

Hristiyan Liderler Ruanda Soykırımının 30. Yılını Andı

Afrika Hristiyan Uzmanlar Forumu (ACPF) üyeleri, yaklaşık 800 bin kişinin hayatını kaybettiği Ruanda soykırımının 30. yıldönümünde mağdur...

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde Saldırılar Son Bulmuyor

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde Hristiyanlara zulmeden Müttefik Demokratik Güçler (ADF) adlı terör örgütü, Beni kentinde düzenlediği saldırıda 12...

Katolik Rahiplerin Sayısı Azalıyor

Dünya genelinde Katoliklerin sayısı 2021-2022 yılları arasında artarken, son iki yıldır Katolik rahiplerin sayısı azalmaya devam ediyor. Vatikan,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi