4 Mayıs 2024 Cumartesi

‘Her yıl 1,7 Milyon Çocuk Hava Kirliliğinden Ölüyor’

Elverişsiz yaşam koşulları çocuk ölümlerinin her gün artmasına neden oluyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün geçtiğimiz hafta yayınladığı raporda, çevre kirliliğinin her yıl beş yaşından küçük 1,7 milyon çocuğun yaşamını yitirmesine yol açtığı ifade edildi.

Sağlıksız çevre, hava, su kirliliği, pasif sigara içiciliği ve hijyen eksikliğinden dolayı ortaya çıkmakta ve öldürücü ishal, sıtma ve zatürreye sebebiyet vermediği ve beş yaşından küçük çocukların daha tam gelişmemiş organlarının ve bağışıklık sistemlerinin, hava ve su kirliliğinden büyük oranda etkilenmesine yol açtığı belirtildi.

Çocuklar, yetişkinlere oranla hava kirliliğine karşı daha hassaslar ve bağışıklık sistemi daha hassas olan çocuklarda çevresel zararlar daha kolay ve çabuk hasar oluşturuyor. Vücut ağırlıklarına göre daha fazla hava, su ve besin tüketiyorlar. Çocuklar kirli havanın yüzde 90’ının filtre edildiği burun yerine ağızdan soluk alıp verdiği için kirli hava doğrudan akciğere gidiyor ve akciğer gelişimi kötü yönde etkileniyor.

Uzmanlar, çocuk ölümlerinin azalabilmesi için içme suyunun temizliğine ve yemeklerin sağlıklı pişirilmesine dikkat çekiyorlar.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Margaret Chan, ‘’Çevre kirliliği özellikle küçük çocuklar için çok tehlikelidir. Çocukların organları ve bağışıklık sistemi tam büyüme aşamasında olduğu için hava ve içtikleri su mümkün oldukça temiz olmalıdır. Çocukların çevresel toksinlerle teması azaltılmalıdır. Çevre sağlığı konusunda toplum bilinci oluşturulmalı ve üreticiler uyarılmalıdır’’ dedi.

Dünya sağılık Örgütünün yayınlamış olduğu “Sürdürülebilir Bir Dünyayı Miras Almak: Çocuk Sağlığı ve Çevre Atlası” isimli raporda çevre kirliliğinin rahimdeki doğmamış bebekleri bile etkileyebileceğine, daha ileriki yaşlarda ise küçük çocukların pasif sigara içiciliğine ve kapalı mekan ve açık havada bulunan kirliliğe maruz kalabileceğine dikkat çekiliyor.

Olumsuz hava koşulları, çocukları anne karnında dahi etkileyebiliyor, bu da erken ve sağlıksız doğumlara neden oluyor.

Rapora göre;

  • Her yıl 5 yaşından küçük 570 bin çocuk solunum yolu hastalıklarından en çok da Pnömoni’den hayatını kaybediyor. (pasif sigara içiciliğin yol açmasından kaynaklı)
  • 361 bin çocuk ishalden hayatını kaybediyor bunların başlıca nedenleri arasında kirli su tüketimi ve hijyen eksikliği yer alıyor.
  • 270 bin çocuk daha 1. ayını doldurmadan annenin yukarıda bahsi geçen ihmallerinden dolayı erken doğum yapmasının ardından bünyenin zayıf oluşundan hayatını kaybediyor.
  • 200 bin çocuk 5 yaşına gelmeden sıtma hastalığından dolayı hayatını kaybediyor. Bunu başlıca nedenleri ise kamu politikasının güçsüz oluşu ve insanların çevreye karşı ihmallerinden kaynaklanıyor.
  • 200 bin çocuk ise zehirlenme ve ya yükseklikten düşme gibi kazalar sonucu hayatını kaybediyor.

 

Dünya Sağlık Örgütü, özellikle karbondioksit emisyonunu ve havayı kirleten diğer kimyasalları azaltmak için çaba harcanmalı ve tüm bu zararlı kimyasallara maruz kalan çocuklar için tüm hükümetlerin el birliği ile çalışıp hayati riskleri ortadan kaldırmak adına birlik olma çağrısında bulunuyor.(Olga Daşcinscaia)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi