2 Mayıs 2024 Perşembe

Türkiye Ermeni Apostolik Kiliselerinde Noel ve Vaftiz Bayramı

Tüm Dünya’da olduğu gibi Türkiye’deki Ermeni Apostolik Kiliseleri, 5-6 Ocak’ta İsa Mesih’in doğumunu, belirişi ile Vaftiz oluşunu Ruhanileri bulunan kiliselerinde büyük bir coşkuyla kutladı.

5 Ocak Cumartesi akşamı Kutsal Sunu Ayini ile başlayan bayrama, Feriköy Surp Vartanants Ermeni Apostolik Kilisesi’nde katılım oldukça fazlaydı, öyle ki kilise tamamen dolduğu için bir kısım halk, soğuk ve yağışlı havaya rağmen kilise bahçesinde ayine eşlik etti. Kilisenin Ruhani Önderi Başrahip Tatul Anuşyan tarafından Kutsal Sunu Ayini gerçekleştirilirken Vartanants çocuk ve yetişkin korosu da ilahilerle ayine renk kattı.

Ayinin sonuna doğru kilise ışıkları söndürülerek İsa Mesih’in ışık olarak doğuşunu simgeleyen mumlarla bahçeye çıkıldı, orada tuz-ekmek ve su ilahilerle kutsandı, halka dağıtıldı. Yoğun kalabalık, ellerindeki mumları söndürmeden İsa Mesih’in ışığını Noel şarkıları eşliğinde evlerine götürmeye gayret etti.

6 Ocak Pazar günü ise yine tüm kiliselerde İsa Mesih’in belirişinin ve Vaftiz oluşunun kutlandığı ayinler yapılırken Samatya Surp Kevork Ermeni Apostolik Kilisesi’ndeki Kutsal Sunu Ayini’ni Patriklik Ruhani Kurul Başkanı Episkopos Sahak Maşalyan yönetti. Ayine Peder Zohrab Civanyan, Diakoslar, Muganniler ve Sahakyan Korosu ilahilerle eşlik ettiler.

Episkopos Maşalyan’ın Noel’in ve kilisenin, anlam ve önemini anlattığı vaazı esnasında CHP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu da kilisede hazır bulundu. Kutsal ekmeğin halka verilişinin ardından suya haç bırakılıp kutsal yağ ile kutsanarak temsili olarak İsa Mesih’in vaftizi kutlandı. (Haç, İsa Mesih’i, su ise Ürdün Nehri’ni temsil ediyor.)

Sonrasında kilise bahçesine çıkılarak son dualarla ayin sona erdirilirken Episkopos Maşalyan herkesin Noel’ini ve Vaftiz Bayramı’nı kutladı.(SAT-7 TÜRK)

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Gençler, Kutsal Kitap’ın Yaşamlarını Değiştirdiğini Söyledi

Amerika Kutsal Kitap Topluluğu (American Bible Society) 2024 yılı raporunda, Kutsal Kitap'ın gençler üzerinde etkisinin arttığını açıkladı.  4-23...

Hristiyan Yardım Kuruluşu, Pakistan’daki Hristiyanları Desteklemeye Devam Ediyor

Ağustos 2023'te Hristiyanlara karşı başlatılan ayaklanma sonucu birçok kişi evini ve eşyalarını kaybetti. Kurbanlardan biri de Pakistan'ın...

Pakistan’da Pastöre Suçlama

Pakistan’ın Gujranwala kentinde yaşayan pastör Accad, paylaşılan bir videoda damadı Almas tarafından dine hakaret etmekle suçlandı. Almas,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi