3 Mayıs 2024 Cuma

İsveçli Yetkililer, “Mesih” Kelimesinin Araç Plakasının Üzerinde Kullanımını Yasakladı

İsveçli yetkililer, bir Hristiyan’ın plaka numarasına “Mesih” kelimesini ekleme talebini, Hristiyan olmayanları rahatsız edebileceği gerekçesiyle reddettiler.

The Local Gazetesi’nde yazılanlara göre; Cesar Kisangani Macombe adında bir Hristiyan’ın, İsveççe “Kristus” (Mesih) kelimesinin plaka numarasının yanında yazılması için yaptığı izin başvurusu, İsveç Ulaştırma Ajansı tarafından reddedildi. Cesar, ısrarcı davranarak bu sefer Mesih değil de İsa (Jesus) kelimesinin kullanımı için başvuruda bulundu, fakat söz konusu başvuru Hristiyan olmayanları rahatsız edebileceği gerekçesiyle yine reddedildi.

Ulaştırma Ajansı’ndan Michael Andersson. “Ne olursa olsun karşıt görüşleri olan insanları rahatsız edecek hiçbir sözcüğün kullanılmasına izin veremeyiz. Dolayısıyla dini bağlantısı olan her bir talebi reddetmek durumundayız” açıklamasında bulundu.

Günümüzde insanların yönetim tarafından reddedilen kararlara itiraz hakkı bulunmuyor. Şimdiye dek buna benzer tam 94 başvuru dilekçesi reddedildi.

Cesar Kisangani Macombe yerel gazetelerden biri olan Göteborg Direkt’e verdiği röportajında, talebinin reddedildiğini ve bu duruma anlam veremediğini açıkladı.

Cesar Kisangani Macombe, her şeye rağmen “Biz Hristiyanlar olarak, ülkenin yönetimi ile savaşmamalıyız, aksine onlar için dua etmeliyiz” dedi.

Cesar, İsveç’in Hristiyan bir ülke olduğunu ve hatta bunu bayrağında yer alan haç işaretinden de oldukça açık anlaşılabildiğini söyleyerek yönetim tarafından yapılan belli başlı dini kısıtlamaların tüm vatandaşlar için hakaret niteliği taşıdığını vurguladı.

Günümüzde İsveç genelinde 3.500’ü aşkın kilise bulunuyor. İsveç kilisesinin (Svenska Kyrkan) üye sayısı ise 6,3 milyonu civarında.

Bununla birlikte, en son yapılan araştırmalar; İsveç’teki gençlerin yüzde 75’inin herhangi bir dine mensup olmadığını ve nüfusun yalnızca yüzde 5’inin aslında bir dini topluluğa ait olup, düzenli olarak kiliseye katıldığını gösterdi.

Son yıllarda artan sekülerlik ülkede dini azınlıkları tehdit ediyor. (OD)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi