27 Nisan 2024 Cumartesi

Papa ve Rus Patrikhanesi’nden Metropolitan Hilarion Vatikan’da Bir Araya Geldi

Papa Françesko, Roma’ya gelen Moskova Patrikhanesinin Dış Kilise İlişkileri Dairesi Başkanı (DECR) Metropolitan Hilarion’u Vatikan’da ağırladı.

Katolik Kilisesi Lideri; Rus Ortodoks Kilisesi’nin Ekümenik Patrikhane ile birliğinin kopmaması gerektiği yönünde görüş bildirdi.

Söz konusu görüşmeler kapalı kapılar ardında yapıldı. Görüşmede konuşulanlar ile ilgili ayrıntılı bilgileri Vatikan basın servisi yayınladı.

Daha önce Rus medyasında yayınlanan bilgilere göre; Dış Kilise İlişkileri Dairesi Başkanı, Ukrayna ‘da, İstanbul Ekümenik Patrikhanesi’nin eylemleriyle ilgili olarak 15 Ekim’ de Minsk’te kabul edilen Rus Ortodoks Kilisesi’nin Synod kararlarını Françeskoya, açıklamak üzere Roma’ya gitti. Rus Kilisesi, Ekümenik Patrikhane’nin yaklaşımını kanunlara aykırı olarak görüyor.

Papalık makamı, Ukraynalı Ortodoksların tek bir yerel kilise oluşturma fikrini değerlendirmeyeceğini ve bunun Ortodoksluğun içsel bir meselesi olduğunu defalarca belirtmişti.

Metropolitan Hilarion, Vatikan’da Hristiyan Birliğinin Teşviki Konseyi Başkanı, Kardinal Kurt Koch ile bir araya geldi ve ona Rus Ortodoks Kilisesi’nin Synod’u tarafından Minsk’te kabul edilen kararnameyi gösterdi.

Toplantıda bu konu özel olarak görüşüldü.

Papa Françesko, Moskova Patrikhanesi’nin dış kilise ilişkileri başkanı Metropolitan Hilarion ve Rus Ortodoks Kilisesi’nin diğer temsilcileri ile yaptığı Vatikan’daki toplantıda: “Katolik kiliseleri, Rus Ortodoks Kilisesi’nin iç işlerine karışmamalı, Vatikan, Rus Ortodoks Kilisesi’nin birliğini korumasından yanadır” açıklamasında bulundu.

Papa Françesko: “Katolik Kilisesi’nin bölünmeyi provoke etme yaklaşımına asla izin vermeyeceğini bir kez daha vurgulamak isterim. Buna asla izin vermeyiz. Ben bunu istemiyorum. Katolik kiliseleri siyasi sebepler de dahil olmak üzere Rus Ortodoks Kilisesi’nin içişlerine müdahale etmeyecek” dedi.

Dış Kilise İlişkileri Dairesi Başkanının açıkladığı üzere Papa, Vatikan’da Rus Ortodoks Kilisesi ve İtalyan Episkoposluk Konferansı delegasyonları ile bir araya geldi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroshenko 22 Nisan’da yaptığı açıklamada, Ekümenik Patrikhane’nin ülkede tek bir yerel kiliseyi oluşturmak için gerekli prosedürleri başlattığını duyurmuştu.

Laik otoritelerin temyizine cevaben Ekümenik Patrikhane, “kardeş Ortodoks kiliseleriyle bilgi ve koordinasyonunu sağlamak üzere” yakın ilişkilerde olacağını belirtti.

Ukrayna’da, şu an için Moskova Patrikhanesi’nde kendi kendini yöneten bir kilise olan meşru Ukrayna Ortodoks Kilisesi aktif bir şekilde hizmet veriyor. Bunun haricinde Dünya Ortodoks kiliseleri tarafından tanınmayan Kiev Patrikhanesi (UOC-KP) ve Ukrayna Autocephalous Ortodoks Kilisesi (UAOC)’de hizmet veren kiliseler arasında. (OD)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi