3 Mayıs 2024 Cuma

İran Hükümeti Süryani Presbiteryen Kilisesi’ni Kapattı, Haçı Kaldırdı

Uluslararası Süryani Haber Ajansı’na göre, İran’daki istihbarat ajanları  100 yaşındaki Presbiteryen kilisesini bastı, kilisenin kilitlerini değiştirdi ve çan kulesindeki haçı indirdi. 

Süryani Uluslararası Haber Ajansı, olayın 9 Mayıs’ta gerçekleştiğini ve kilisenin ibadete kapatıldığını duyurdu. Kaynak ayrıca hükümet ajanlarının kilisenin etrafına bir izleme sistemi kurduğunu belirtti. 

Süryani Kilisesi daha önce de hükümet tarafından yaptırımla karşılaşmıştı. 2011 yılında kiliseye Devrim Mahkemesi kararıyla el konulmuştu, ama kilise üyelerinin Asur dilinde ibadet yapmaları koşuluyla izin verilmişti.

Şeriat anayasasına göre, Süryani ve Ermeni Hristiyanların ibadet etmelerine izin verilir, ancak cemaatin Farsça ibadet etmeleri yasaktır. 

2018 yılında Noel’den önce, İranlı yetkililer, 100’den fazla Hristiyan’ı tutukladı. Uluslararası Dini Özgürlük Komisyonu’ndan gelen 2018 tarihli bir raporda “İran’daki dini özgürlüğün hem tanınmış hem de tanınmayan dini gruplar için gün geçtikçe daha çok kısıtlandığı” belirtildi.

Open Doors’un baş savunucusu Zoe Smith, “Tutuklamalardaki yükseliş endişe verici” dedi. Ülkede Hristiyanlığa geçenlerin sayısı arttıkça, yetkililer kiliselere daha fazla kısıtlama getiriyor” açıklamalarında bulundu. (CHL)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi