8 Mayıs 2024 Çarşamba

Sümela Manastırı Yeniden Ziyarete Açıldı

Patrik Bartholomeos’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Sümela Manastırı teşekkürü

Türkiye’nin önemli inanç turizmi merkezlerinden Sümela Manastırı yeniden ziyarete açıldı.

Kaya düşme riskine karşı Eylül 2015’te ziyarete kapatılan Sümela Manastırı’nın avluya kadar olan bölümü, çevresinde gerçekleştirilen projelerin birinci etabının tamamlanması ile 25 Mayıs 2019’da ziyarete açılmıştı.

İstanbul Rum Ortodoks Kilisesi Patriği Bartholomeos, telefonla aradığı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Sümela’nın restorasyon sonrası ziyarete açılması dolayısıyla teşekkür etti. İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada, Ekümenik Patrik Bartholomeos’un, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sümela Manastırı’nın restorasyon çalışmalarına verdiği destek ve gösterdiği ilgi nedeniyle duyduğu memnuniyetini ifade ettiği belirtildi.

Tehlike Arz Eden Kayalar Düşürüldü

UNESCO Dünya Kültür Miras Geçici Listesi’nde 2000 yılından beri yer alan Sümela Manastırı’nın restorasyonun ardından yeniden ziyaret açılacağı törene, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ve diğer ilgililer de katıldı.

Yaklaşık 5 yıl ziyarete kapalı kalan Sümela Manastırı’nda projeler kapsamında, yamaçta tehlike arz eden kayalar düşürüldü, uzmanlar tarafından belirlenen bölgelere çelik tel ağ gerildi, bariyerler kuruldu. Yapının iç bölümlerinde restorasyon gerçekleştirildi, ulaşımı sağlayan patika yolda da düzenlemeler yapıldı.

88 Yıl Aradan Sonra İlk Ayin

Tarihi Sümela Manastırı’nda Ortodoks Hristiyanların katılımıyla 15 Ağustos 2010’da 88 yıl aradan sonra ilk kez ayin düzenlenmişti. ”Meryem Ana’nın göğe yükseliş günü” olarak kabul edilen ve kutsal sayılan ayini, Fener Rum Patriği Bartholomeos yönetmişti.

Sümela Manastırı’nda, restorasyon için kapatıldığı 2016’ya kadar her yıl 15 Ağustos’ta ayin gerçekleştirildi.

Sümela Manastırı’nın Tarihi

Maçka ilçesinin Altındere Vadisi’ndeki Karadağ’ın eteklerinde, vadiden yaklaşık 300 metre yükseklikteki ormanlık alanda bulunan Sümela Manastırı, halk arasında “Meryem Ana” adı ile biliniyor.

Sümela Manastırı’nın 18. yüzyılda birçok bölümü yenilenmiş, bazı duvarları fresklerle süslenmiştir. 19. yüzyılda büyük binaların ilave edilmesiyle manastır muhteşem bir görünüm kazanmış ve en zengin dönemi yaşamıştır. Bu dönemde son şeklini alan manastır pek çok yabancı seyyahın ziyaret ettiği, yazılarına konu edilen bir yer haline gelmiştir.

Manastırın başlıca bölümleri ana kaya kilisesi, birkaç şapel, mutfak, öğrenci odaları, misafirhane, kütüphane ile kutsal ayazmadır. Bu yapılar topluluğu oldukça geniş bir alana inşa edilmiştir. Manastırın girişinde su getirdiği anlaşılan büyük su kemeri yamaca yaslanmış durumda. Dar, uzun merdivenle girilen manastırın giriş kapısının yanında muhafız odaları bulunmaktadır. Buradan bir merdivenle iç avluya inilmektedir. Solda manastırın esasını teşkil eden ve kilise haline getirilen mağaranın önünde çeşitli manastır binaları bulunmaktadır. Sağ tarafında kütüphane bulunmaktadır. Yine sağda yamacın ön yüzünü kaplayan büyük balkonlu bölüm, kesiş odaları ve misafir odaları olarak kullanılmıştır.

Şapeldeki freskler 18. yüzyılın başlarına tarihlenmektedir ve üç ayrı devirde yapılan üç tabaka görülmektedir. En alt tabakanın freskleri daha üstün niteliktedir. Sümela Manastırı’nda yer yer sökülerek alınmış olan ve oldukça harap bir görünüm taşıyan fresklerde işlenen başlıca konular İncil’den alınmış sahneler, İsa Mesih’in ve Meryem Ana’nın hayatı ile ilgili tasvirlerdir. (AA)

Episkopos Dahdal Arsuz’da ve Mersin’de Ayinlere Katıldı

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile Türkiye’ye gelen Episkopos Arsenios Dahdal, Paskalya öncesindeki...

Beyoğlu Surp Yerrortutyun Kilisesi’nde Kutsal Sunu Ayini

Lusavoriç Korosu'nun 95. yılı Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Beyoğlu Surp Yerrortutyun Kilisesi'ndeki Surp Badarak'a (Kutsal Sunu...

Aziz Corç’un İsim Bayramı İskenderun’da Ayinle Kutlandı

Hristiyanlığın simge isimlerinden Aziz Corç’un İsim Bayramı dolayısıyla, İskenderun Aziz Corç (Mar Circos) Rum Ortodoks Kilisesi'nde özel...

Mersin Rum Ortodoks Kilisesi’nde Matem Haftası ve Paskalya Kutlamaları

Kutsal Ortodoks Kiliseleri'nde 2024 yılı Paskalya orucunun son haftası olan Matem Haftası 28 Nisan pazar akşamı başladı,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi