fbpx
19 Mayıs 2024 Pazar

Papa Françesko: ‘‘Ortak Evimize Bakmak, Herkesin Sorumluluğu Altında’’

Papa Françesko, ada halkarının zorluklarını ve fırsatlarını inceleyen bir günlük çevrimiçi konferans aracılığıyla Integral İnsani Gelişim Başkanı Kardinal Peter Turkson’a mektup gönderdi.

Kardinal Peter Turkson

Kilise, 16-24 Mayıs tarihleri arasında ‘Laudato Si’ Haftasını kutlarken, Cuma günü ‘Kardeşliği inşa etmek ve adaleti savunmak’ konulu ekümenik bir etkinlik düzenlendi.

Çevrimiçi konferans, Papa Françesko’nun Laudato si ‘ve Fratelli tutti ansikali ışığında, sosyal ve çevresel sıkıntılar dâhil olmak üzere insan hakları konusundaki endişeleri araştırmayı amaçlıyordu. İncelenen konular arasında yerli halkların hakları, kendi kaderlerini belirleyebilmeleri ve halkların doğal kaynakları üzerindeki egemenliği yer alıyor.

Girişim, Atlantik, Hint ve Pasifik Okyanusunda gözlerden uzak bir yaşam süren halkları ilgilendirmekle beraber, ekümenik ve dinler arası bir yaklaşım izleyerek hükümet yetkilileri ve sivil toplum kuruluşları gibi yerel aktörleri kapsıyor. Konferans aynı zamanda ilgili bölgelerden gençlerin katılımını da içeriyor.

Önemli Bir Ekümenik Girişim

Kardinal Peter Turkson’a yazdığı bir mektupta Papa Françesko, konferansı çeşitli Hristiyan geleneklerinin bilgeliğinden ve deneyiminden doğan ve karşılıklı diyalogu içeren önemli bir ekümenik girişim’ olarak nitelendirdi. Papa, etkinliğin inanlılara, hükümet liderlerine, sivil toplum üyelerine ve özellikle de gençlere ada hayatı yaşayan yerlilerin bazı zorluklarını ele alma fırsatı sunduğunu söyledi.

Halkların yaşadığı zorluklara değinen Papa Françesko, şiddet, terörizm, yoksulluk, açlık ve özellikle kadınlara ve çocuklara zarar veren sosyal ve ekonomik adaletsizlik ve eşitsizlik biçimlerinden bahsetti. Papa, asıl endişe verici şeyin doğal kaynakların sömürülmesi nedeniyle ada halklarının iklim değişikliğine maruz kalması olduğunu söyledi.

Papa Françesko, ‘‘Sonuç olarak, sadece çevresel bir bozulma değil, aynı zamanda ada ve deniz bölgelerinde yaşayanların yaşamlarını giderek daha fazla riske atan insani ve sosyal bir bozulma yaşıyorlar’’ dedi. Papa, konferansın ‘bu tür zorlukların daha etkin bir şekilde üstesinden gelmeyi ve herkesin ortak evimize bakma sorumluluğunun bilincini güçlendirmeyi amaçlayan uluslararası ve bölgesel politikaların geliştirilmesine katkıda bulunacağına’ dair umudunu dile getirdi.

Koronavirüs salgınına da değinen Papa, bu aylarda insanların kendi kırılganlıklarının ve dolayısıyla bütüncül bir ekolojiye duyulan ihtiyacın daha çok farkına vardıklarını belirtti. Papa Françesko, ada ve okyanus bölgelerinde yaşayanları etkileyen çevresel ve sosyal sorunları çözmek için dayanışma ve saygı tutumunun gerekli olduğunu söyledi.

Sonuç olarak Papa, toplantı sırasında gerçekleştirilen çalışmanın kapsayıcı bir dünyanın inşasında ve ada halklarının daha insancıl bir hayat sürmesinde önemli bir rol üstleneceğine dair umudunu dile getirdi.

Çevrimiçi konferansta Seyşeller Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Wavel Ramkalawan ve Canterbury Başepiskoposu Justin Welby’den bir mesaj da yer aldı. (vaticannews)

Cezayir’de Pastörün Cezası Onandı

Cezayir'in Tizi Ouzo kentinde pastör Youssef Ourahmane'ye yasadışı ibadet hizmeti düzenlediği gerekçesiyle verilen bir yıllık hapis cezası...

Nijerya’da Dokuz Öğrenci Kaçırıldı

10 Mayıs'ta Nijerya'nın Kogi eyaletindeki Confluence Üniversitesi'ne düzenlenen saldırıda 9 öğrenci kaçırıldı.  Nijerya, Hristiyanlar için en tehlikeli ülkelerden...

Vatikan, İklim Değişikliği Tartışmalarına Ev Sahipliği Yapıyor

Avrupa Birliği'nin finanse ettiği Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), Nisan ayında deniz yüzeyi sıcaklıklarının rekor seviyeye ulaştığını...

BM Uyardı: “Gazze’de Tüm İnsani Yardımlar Durabilir”

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) Gazze'de görev yapan sözcüsü Olga Cherevko, Gazze'ye istikrarlı yakıt...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi