9 Mayıs 2024 Perşembe

Hatay’da Azize Tekla’yı Anma Günü Etkinlikleri

Konyalı olan ancak yaşamının önemli bölümünü Silifke’de geçiren Azize Thekla (Tekla), Hatay’daki Ortodoks Kiliselerinde gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerle anıldı.

Hatay/Samandağ Azize Thekla (Mar Takla) Kilisesi’nde önceki yıllarda görkemli bir şekilde yapılan etkinlikler, bu yıl salgın dolayısıyla sınırlı katılımla gerçekleştirildi. Samandağ Rum Ortodoks Kilisesi cemaat üyelerinin hep birlikte yaptığı hazırlıklar göz doldurdu. Kazanlarda kaynayan geleneksel ‘Hrisi’ ise yine bayramın vazgeçilmezi oldu.

Azize Thekla’yı Anma Ayini azizenin isminin verildiği kilisede yapılırken, buradaki Kutsal Ayin, Pederler Trifon Yumurta ile Dimyan Yakupoğlu tarafından icra edildi. Kutsal Ayinin sonunda ayine katılan cemaat üyeleri hep birlikte kazanlarda pişirilen Hrisi’den yiyerek bayramın tadını doyasıya çıkardılar.

Her yıl 24 Eylül’de gerçekleştirilen Azize Thekla’yı Anma Törenlerinin bir diğeri de Altınözü/Tokaçlı Meryem Ana Kilisesinde yapıldı. Mumların yakıldığı ve duaların edildiği anma töreni, kilisenin bahçesinde gerçekleştirildi. Kilise Pederi Musa Papas, anma töreninde Azize Thekla’nın hayatı ve imanı hakkında açıklamalarda bulundu.

Kendini, Hristiyanlığa Daha İlk Anda Adamıştı

Aya Thekla’nın yaşam hikâyesi Aziz Paulus’un yaşam öyküsüyle iç içedir. Thekla Konyalı idi ve kendini Rab İsa’nın havarisi Paulus’un sesinden dinlediği yeni din Hıristiyanlığa daha ilk anda adamıştı. Tüm yasaklara ve işkencelere direnirken, 90 yıllık zorlu yaşamını da Konya’dan Isparta, Karaman ve Silifke’ye uzanan yolda tüketti.

Thekla mağarası, Silifke’de Meryemlik denilen yerdedir. Thekla bu mağarada yaklaşık 70 yıl yaşadı. Burada hem yeni dini tanıttı, hem de mucizeleriyle yöre halkına şifa dağıttı.

Thekla’nın mucizeleri, bir yandan Yahudileri bir yandan da Silifke çevresindeki hekimleri rahatsız ediyordu. Paulus’un düşüncelerine sadık kalarak sürdürdüğü 90 yıllık dünya yaşamı, rivayete göre iki saldırganın mağaraya gelmeleri ile son buldu. Söylentilere göre Thekla mağaranın derinliklerindeki kayaların yarılmasıyla saldırganların elinden kurtuldu fakat onu bir daha kimse göremedi.

Günümüzde 23–24 Eylül tarihlerinde dünyanın dört bir yanından gelen Hıristiyanlar, hem Katolik hem de Ortodoks Kilisesi tarafından resmen azize olarak tanınmış Thekla’nın yaşadığı Mersin/Silifke’deki mağarayı ve kilise kalıntılarını ziyaret ederek hacı oluyorlar. (SAT-7 Türk/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

İskenderun’da Bayramlaşma Etkinliği

İsa Mesih’in ölümden dirilişinin kutlandığı Paskalya Bayramı dolayısıyla, İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi salonunda protokol bayramlaşma...

Hristiyan Yardım Kurumundan, Çocukların Eğitimine Destek

Somali'de Halima ile çocukları Sahra, Ahmed ve Yasir inançları nedeniyle zulüm gören Hristiyanlardan bazıları. 2012 yılında İsa'yı...

Aşırılık Yanlıları Mısır’da Evleri Ateşe Verdi

Nisan sonunda Mısır’ın Minya kentinin Al-Fawakher köyünde Kıpti Ortodoks Hristiyanlara ait çok sayıda ev ve dükkân ateşe...

Radyo Kanalı Kuzey Kore’de Müjde’yi Duyurmaya Devam Ediyor

Dünyanın en baskıcı yönetimi altında, İsa Mesih'in Müjdesi radyo kanalı aracılığıyla duyuluyor. Özgür Kuzey Kore Radyosu (Free...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi