3 Mayıs 2024 Cuma

Vatikan, Geleceğimizi Kurtarmanın Anahtarı Olarak İş Birliğini Vurguladı

8 Haziran tarihinde kutlanan özel bir gün olan Dünya Okyanus Günü’nde Papalık Bilimler Akademisi (PAS), okyanusların ve geleceğin kurtarılmasına dair çözümler paylaşmak için dünyanın dört bir yanından uzmanları bir araya getiren bir günlük konferans düzenledi. 

Papalık Bilimler Akademisi ile İtalya’nın Stazione Zoologica Anton Dohrn araştırma enstitüsü iş birliğiyle düzenlenen toplantı, okyanusları kurtarmak için olası çözümleri paylaşmayı ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma için Okyanus Bilimleri 10 Yılı’na (2021-2030) katkıda bulunmayı amaçlıyor. 

Tehlike Alarmı Çalıyor

Papalık Bilimler Akademisi, denizler ve okyanuslar üzerindeki insan etkisinin günümüzde her zamankinden daha fazla hissedildiği konusunda uyarıda bulundu. Dünya nüfusunun yüzyılın sonuna kadar 11 milyar kişiye ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle, dünyanın korunması, yenilenebilir enerji üretimini ve okyanusların sağladığı mineral kaynaklarını garanti altına alacak sürdürülebilir uygulamalar bir an önce hayata geçirilmelidir.

Papa Françesko’nun ‘Laudato Si’ ansikalinden esinlenilen Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma için Okyanus Bilimleri 10 Yılı, 2021’de başladı ve Birleşmiş Milletler 2030 Gündemi’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerini karşılamayı hedefliyor.

Denizlerin ve okyanusların mevcut durumunun, insanlığın geleceğinin ve ortak iyiliğin nasıl korunacağın tartışıldığı toplantıya deniz biyologları, okyanus bilimcileri, ekonomistler, kültürel ve dini liderler ile bu alanlarda görev yapan kurumların temsilcileri katıldı.

İş Birliği Gerekiyor

Papalık Bilimler Akademisi Başkanı Profesör Joachim von Braun, okyanusların kirlilik, canlıların tükenmesi ve kıyı bölgelerine verilen zarar nedeniyle ciddi bir sorunla karşı karşıya olduğunu belirtti. Ekonomik ve teknolojik değişim konusunda uzman olan Profesör von Braun, ülkeler arasında iş birliğinin gerekli olduğunu ve okyanus sularının, balıkçılığın ve madenciliğin kullanımını düzenleyen bağlayıcı kurallara ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Papa Françesko, hasta bir dünyada sağlıklı yaşamanın mümkün olmadığını söyledi. Tüm insanlığın deniz kaynaklarının kullanımında sürdürülebilir büyüme için çalışması gerektiğini belirten Papalık Bilimler Akademisi, ‘‘Denizleri ve okyanusları anlamaya, korumaya ve öğrenmeye çalışmak herkesin önceliği olmalıdır. Denizler ve okyanuslar geleceğin uluslararası siyasetinde ve ulusal gündemlerinde kilit bir tema olacak. Çocuklarımızın ve torunlarımızın hayatlarını etkileyecek önemli ve daha evrensel amaçlar için ülkeler arasında daha fazla işbirliğine ihtiyaç duyulmaktadır’’ dedi. (vaticannews)

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Gençler, Kutsal Kitap’ın Yaşamlarını Değiştirdiğini Söyledi

Amerika Kutsal Kitap Topluluğu (American Bible Society) 2024 yılı raporunda, Kutsal Kitap'ın gençler üzerinde etkisinin arttığını açıkladı.  4-23...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi