fbpx
18 Mayıs 2024 Cumartesi

Suriye’de Depremzedeler Kiliselere Sığındı

Halep’teki Open Doors’a ait Umut Merkezleri’nde gönüllü olan Leyla Samar, ‘‘Her yer ölüm ve tozla kaplandı. Binalar tamamen yıkıldı ve ölüm etrafımızı sardı’’ dedi.

Kente girdikleri sırada gördüklerine inanamadığını söyleyen Samar, insanların evsiz kaldığını ve araçlarda yaşam mücadelesi verdiğini söyledi. Halep, 11 yıl süren iç savaş nedeniyle tamamen harap olmuş durumdaydı. Sosyal medyada paylaşılan görüntüler, depremin ne kadar şiddetli olduğunu gösteriyor. Artçı sarsıntıların devam etmesi nedeniyle halk evlerine giremiyor. Samar, ‘‘İnsanlar korkuyla dolu. En kısa zamanda ayakta kalan binaların incelenmesi lazım. Ancak şimdilik herhangi bir destek göremiyoruz’’ dedi. 

Depremin dokuzuncu gününde gönüllüler ve kilise hizmetkarları yiyecek, battaniye ve hijyen kitleri bulmak için çalışıyor. Open Doors’un Umut Merkezleri Halep ve Lazkiye’nin yedi noktasında yardım çalışmalarına devam ediyor.

İnançlarında Kök Saldılar

Maronit, Ortodoks, Katolik ve diğer mezheplerden kiliseler, evsizlikle başa çıkabilmek için kapılarını depremzedelere açtı. Kilise liderleri, inanç veya etnik kimlik gözetmeksizin herkesin hoşça karşılanacağını vurguladı. Keldani Katolik Başepiskoposluğu yaklaşık 50 kişiye kapılarını açtı. Rum Ortodoks Episkoposluğuna 1.600, Halep’teki Fransisken Manastırına ise 2binden fazla kişi sığındı. Keldani Katolik Başepiskoposu Antoine Audo, ‘‘Elektrik ve yakıt yok. Dışarısı çok soğuk ve halk yoksulluk içinde’’ dedi.

Umut Merkezleri, yaklaşık 5.400 kişiye ulaştı. Günde iki öğün yemek dağıtılıyor, battaniye ve dinlenme yeri sağlanıyor. Leyla Samar, ‘‘Birçok insanın inançlarında kök saldığını görüyoruz. Beşinci katta oturan bir kadın, yıkılan binadan kurtulmalarının ardından inançsız olan oğlunun Tanrı’ya şükrettiğini söyledi’’ dedi.

Kalanları Güçlendirin

Deprem, Suriye kilisesinin yeniden ayağa kalkabilmesine darbe vurdu. Ülke, Hristiyanlıkta önemli bir yere sahip. Antakya ve Şam, erken kilise döneminde önemli merkezlerdi. İsa’nın konuştuğu dil olan Aramice, bazı bölgelerde konuşulmaya devam ediyor. Ancak IŞİD’in 2013 yılında bölgeye saldırmasıyla Hristiyanlar kitlesel olarak yerinden edildi. IŞİD’in kontrolü ele geçirdiği bölgelerde Hristiyanlar, inanç değiştirmeye veya haraç ödemeye zorlandı. Din görevlileri de dâhil olmak üzere yüzlerce Hristiyan kaçırıldı.

Umut Merkezleri’nde gönüllü olan çalışan İbrahim Najjar, ‘‘Bölgede belirsizlik ve yalnızlık duygusu artıyor. Artık kendi evlerinin bile güvenli olmadığını görüyorlar. Dolayısıyla güvensizlik duyguları artıyor. Amacımız hayatta kalanları güçlendirmek. Uzun vadede yardım çalışmalarına devam etmeliyiz. Kilise binalarımız Halep halkı için sığınak oldu. İsa’nın bedeninin güçlü ve dirençli olması için dua edin. Suriye’nin Hristiyanların hizmetine ve kararlılığına ihtiyacı var’’ dedi. (CT)

Cezayir’de Pastörün Cezası Onandı

Cezayir'in Tizi Ouzo kentinde pastör Youssef Ourahmane'ye yasadışı ibadet hizmeti düzenlediği gerekçesiyle verilen bir yıllık hapis cezası...

Nijerya’da Dokuz Öğrenci Kaçırıldı

10 Mayıs'ta Nijerya'nın Kogi eyaletindeki Confluence Üniversitesi'ne düzenlenen saldırıda 9 öğrenci kaçırıldı.  Nijerya, Hristiyanlar için en tehlikeli ülkelerden...

Vatikan, İklim Değişikliği Tartışmalarına Ev Sahipliği Yapıyor

Avrupa Birliği'nin finanse ettiği Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), Nisan ayında deniz yüzeyi sıcaklıklarının rekor seviyeye ulaştığını...

BM Uyardı: “Gazze’de Tüm İnsani Yardımlar Durabilir”

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) Gazze'de görev yapan sözcüsü Olga Cherevko, Gazze'ye istikrarlı yakıt...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi