6 Mayıs 2024 Pazartesi

İnanç Özgürlüğünü İhlal Eden Ülkeler Kınandı

ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu (USCIRF), yayınladığı yeni raporda İran hükümetinin 2022’de yaşanan gösteriler sırasında kadın hakları protestocularını hedef aldığına değindi. Rapor ayrıca ülkenin dini azınlıklara karşı zulmüne işaret etti. 

USCIRF, İran’ı inanç özgürlüğünü baskı altına almakla suçladı ve Mahsa Amini’nin ölümünün ardından gerçekleşen protestolarda kadınlara şiddet uygulanmasını kınadı. 22 yaşındaki Amini, ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetti.

USCIRF Başkanı Nuri Türkel, ‘‘İran’da inanç özgürlüğü, Eylül 2022’de gerçekleşen protestolar öncesinde bile baskı altındaydı. Ancak son zamanlarda uygulanan zulüm önemli ölçüde arttı. Barışçıl koşullarda gösterilere katılanlar öldürüldü veya gözaltına alındı. Sadece kadınlar ve erkekler değil, çocuklar da şiddetin kurbanı oldu’’ dedi.

USCIRF; Myanmar, Çin, Küba, Eritre, İran, Nikaragua, Kuzey Kore, Pakistan, Rusya, Suudi Arabistan, Tacikistan, Türkmenistan ve İran’ı ‘özellikle endişe duyulan ülkeler’ olarak belirlenmesini istedi.

USCIRF, Küba ve Nikaragua’da yaşanan ihlallere de dikkat çekti. Raporda, ‘‘Küba’da inanç özgürlüğü, hükümetin dini yaşam üzerinde tam bir hâkimiyet kurmaya çalışmasıyla önemli ölçüde kötüleşti. Ayrıca Nikaragua’da Katolik Kilisesi’ne yönelik zulüm korkunç boyutlara ulaştı’’ ifadeleri yer aldı.

USCIRF yeni raporunda, Afganistan, Hindistan, Nijerya, Suriye ve Vietnam’ın da ‘‘özellikle endişe duyulan ülkeler’’ olarak belirlenmesini istedi. Nijerya ve Hindistan’ın listede yer almamasından dolayı hayal kırıklığı yaşadığını söyleyen Türkel, ‘‘Nijerya’nın bazı bölgeleri zulüm yuvası oldu. Hristiyanlar üzerine yaşamın her alanında milliyetçi politikalar uygulanıyor’’ dedi. 

USCIRF Başkan Yardımcısı Abraham Cooper, ABD hükümetinin gerçekleşen korkunç ihlalleri ele almak için daha fazlasını yapması gerektiğini söyledi. Komisyon üyeleri Hristiyanlara karşı uygulanan küfür yasaları hakkında endişelerini dile getirdi. USCIRF ayrıca Sri Lanka’nın ilk kez ‘‘özel izleme listesine’’ alınmasını istedi. 

Cezayir ve Orta Afrika Cumhuriyeti’nin özel izleme listesinde tutulması ve Sri Lanka ile birlikte Azerbaycan, Mısır, Endonezya, Irak, Kazakistan, Malezya, Türkiye ve Özbekistan’ın listeye alınması gerektiği belirtildi.

USCIRF, 2023 raporunda 28 ülkeyi değerlendirdi. Rapor, ayrıca ABD hükümetini Mülteci Kabul Programını güçlendirmeye ve zulümden kaçanlara yerleşim için öncelik tanımaya çağırdı. (CT)

Etiyopyalı Hristiyanlar Barış İstiyor

Etiyopya Adigrat Episkoposluğu'ndan Episkopos Tesfasellassie Medhin, bölgede Tanrı'nın halkının dayanılmaz acılara maruz kaldığını söyleyerek, 2 Kasım 2022...

Hindistan’da Hükümete Harekete Geçme Çağrısında Bulunuldu

Hindistan'ın Manipur eyaletinde şiddet olayları yeniden şiddetlendi. Genel seçim sürecinde can kaybının artacağından endişe duyuluyor.  Hristiyan Dayanışma Birliği...

İskenderun’da Paskalya Bayramı Kutlaması

İsa Mesih’in ölümden dirilişinin kutlandığı Paskalya Bayramı, İskenderun’da Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde gerçekleştirilen görkemli ayinle kutlandı. Paskalya...

İranlı Hristiyan Kadın, Tıbbi Bakımdan Mahrum Kaldı

Tahran'daki Evin Hapishanesi'nde tutuklu bulunan 60 yaşındaki Hristiyan kadın tıbbi bakımdan mahrum bırakıldı. Tutuklanan Mina Khajavi, artrit hastalığı...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi